ΑρχικήsecurityΠώς αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τις κυβερνοεπιθέσεις;

Πώς αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τις κυβερνοεπιθέσεις;

Με την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης, οι τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες από ποτέ στις κυβερνοεπιθέσεις. Ποιος είναι ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουν;

“Η αμυντική στρατηγική εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων έχει γίνει πια βασικό συστατικό στη λειτουργία των τραπεζών.”

Η αυξημένη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων στις τράπεζες

Σήμερα, η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των τραπεζών. Ωστόσο, οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν. 

Καθώς η ψηφιακή εποχή προχωρά, η κυβερνοασφάλεια έχει καταστεί πρωταρχική προτεραιότητα για τις τράπεζες παγκοσμίως. Από την κλοπή προσωπικών δεδομένων μέχρι την παραβίαση των συστημάτων τους, οι επιθέσεις αυτές μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες. 

Διάφορες τράπεζες έχουν πληγεί από μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις, ενώ παράλληλα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. 

Παραδείγματα Κυβερνοεπιθέσεων σε Τράπεζες 

Στο παρελθόν, έχουμε δει πολλά παραδείγματα τέτοιων επιθέσεων. Μια από τις πιο σημαντικές ήταν η επίθεση στην Τράπεζα Της Αμερικής, η οποία προκάλεσε την προσωρινή διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα που αποδεικνύει το μέγεθος της απειλής από κυβερνοεπιθέσεις στον τραπεζικό τομέα. Με την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι τράπεζες είναι πιο ευάλωτες από ποτέ στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η επίθεση στην Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, όπου οι κυβερνοεγκληματίες κατάφεραν να κλέψουν δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός εργαλείου κακόβουλου λογισμικού που ονομάζεται “Cobalt Strike”, το οποίο διέρρηξε τα συστήματα ασφαλείας της τράπεζας και επέτρεψε στους επιτιθέμενους να μεταφέρουν τα χρήματα σε λογαριασμούς που ελέγχουν.

Μέθοδοι Άμυνας Τραπεζών Ενάντια στις Κυβερνοεπιθέσεις 

Οι τράπεζες δεν παραμένουν αδρανείς απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, από την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας τους, μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού τους για την αναγνώριση κακόβουλων ενεργειών. Παραθέτουμε εδώ μερικά πρακτικά παραδείγματα των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν οι τράπεζες. Από την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας τους, μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας, οι τράπεζες αναπτύσσουν συνεχώς νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Σκοπός μας είναι να αναλύσουμε αυτές τις στρατηγικές, για να κατανοήσουμε πώς οι “ψηφιακές τράπεζες” μας προστατεύουν.

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κυβερνοάμυνα

Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων είναι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να προβλέπουν και να αντιδρούν σε κυβερνοεπιθέσεις πριν αυτές συμβούν, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια των πελατών τους. Συγκεκριμένα, το AI μπορεί να αναλύσει μεγάλα όγκους δεδομένων και να εντοπίζει συμπεριφορές που δείχνουν ύποπτη δραστηριότητα, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να εξαρθρώσουν τις επιθέσεις πριν προκαλέσουν ζημιές. Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται αυστηρή πολιτική ασφάλειας δεδομένων, ενώ σε περίπτωση που ένα έγκυρο πιστοποιητικό ασφαλείας λείπει από μια συναλλαγή, η συγκεκριμένη δράση μπορεί να παγώσει αυτόματα. Τέλος, οι τράπεζες διαθέτουν ομάδες ασφαλείας που εποπτεύουν 24/7 όλες τις συναλλαγές και τις επικοινωνίες, αρχειοθετώντας και αναλύοντας συνεχώς την εισερχόμενη κίνηση για να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε αποκλίσεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι πλέον εξωπραγματικό σενάριο. Αυτό που χρειάζεται είναι η διαρκής επαγρύπνηση και η ενημέρωση των τεχνολογικών υποδομών, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για κάθε τράπεζα που σέβεται την ασφάλεια των πελατών της.

τράπεζες κυβερνοεπιθέσεις

Εφαρμογή τεχνολογιών ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων των πελατών

Στην ατέρμονη μάχη ενάντια στην κυβερνοεπιθέσεις, οι τράπεζες επενδύουν σε προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας. Το πρώτο βήμα στην προστασία των δεδομένων των πελατών είναι η εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ασφάλειας, όπως τα firewall και τα συστήματα ανίχνευσης εισβολών. 

Μία τακτική που ακολουθούν πολλές τράπεζες είναι η δημιουργία “ψεύτικων” συστημάτων (honeypots), τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύσουν τους εισβολείς, αποτρέποντας τους έτσι από την πρόσβαση στις πραγματικές πληροφορίες. Αυτά τα συστήματα “δόλωμα” είναι επίτηδες ευάλωτα και ελκυστικά για τους χάκερς, προσφέροντας μια αποτελεσματική μέθοδο για την ανίχνευση και την πρόληψη των επιθέσεων.

Επιπλέον, οι τράπεζες χρησιμοποιούν ψηφιακά πιστοποιητικά και κρυπτογράφηση για να διασφαλίσουν την επικοινωνία μεταξύ τους και των πελατών τους, ενώ χρησιμοποιούν και μεθόδους όπως το ηλεκτρονικό ψηφιακό ίχνος (digital footprinting) για να εντοπίσουν πιθανές απειλές. Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση και την ανίχνευση ασυνήθιστων συμπεριφορών, όπως αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης ή μη συνήθης ενέργειες σε έναν λογαριασμό, εγκαίρως για να προληφθεί μια πιθανή επίθεση.

Δείτε επίσης: BlackCat ransomware: Οι hackers απειλούν να διαρρεύσουν δεδομένα του Reddit

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για τις κυβερνοεπιθέσεις

Στον ανελέητο ψηφιακό κόσμο της τραπεζικής, οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές. Οι τράπεζες το γνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να μείνουν ασφαλείς. Ας δούμε πώς. 

Συνεχείς επανεκτιμήσεις της κυβερνοασφάλειας 

Οι τράπεζες περνούν από συχνές επανεκτιμήσεις της κυβερνοασφάλειάς τους, τις οποίες αποκαλούν “ασφαλείς εργασίες”. Στόχος τους είναι η εντοπισμός και η αποτροπή ενδεχομένων αδυναμιών. Ταυτόχρονα, συνεργάζονται με εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες διεξάγουν εξωτερικές αξιολογήσεις για την ασφάλεια των δικτυακών τους συστημάτων. Μια από αυτές τις αξιολογήσεις ονομάζεται “penetration testing” και στοχεύει στην εντοπίσμό των τυχόν ευπαθειών των συστημάτων, προσομοιώνοντας πραγματικές κυβερνοεπιθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα των πελατών τους παραμένουν ασφαλή.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση 

Οι τράπεζες επενδύουν πολύ σε εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού τους. Το προσωπικό αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο τείχος άμυνας κατά των κυβερνοεπιθέσεων. Πέραν της τεχνολογικής προστασίας, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κρίσιμος. Εξοικείωση με τις τακτικές των χάκερ, αναγνώριση ύποπτων μηνυμάτων και προστασία προσωπικών στοιχείων είναι μερικά από τα βασικά εκπαιδευτικά πεδία. Το 2016, η τράπεζα Tesco στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε μια επίθεση που της κόστισε 2,5 εκατομμύρια λίρες.

Οι τράπεζες συνεργάζονται με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια για την πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων

Από τότε, έχουν εντατικοποιήσει την εκπαίδευση του προσωπικού τους για να αντιδρούν πιο αποτελεσματικά σε παρόμοιες επιθέσεις. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η JPMorgan Chase, η οποία δαπανά περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την κυβερνοασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της υποδομής, την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων προστασίας δεδομένων και την εκπαίδευση των εργαζομένων της. Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν επηρεάζουν μόνο τις τράπεζες, αλλά και τους πελάτες τους. Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες επενδύουν όχι μόνο στην προστασία των συστημάτων τους, αλλά και στην εκπαίδευση των πελατών τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τεχνολογικές επενδύσεις 

Οι τράπεζες δεν περιορίζουν την προσπάθειά τους στην εκπαίδευση. Επενδύουν εξίσου σημαντικά ποσά στην απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων που βοηθούν στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.”Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν λογισμικά προστασίας από ιούς, συστήματα ανίχνευσης εισβολών και προηγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης συνήθειών χρήστη, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν ανώμαλη συμπεριφορά που μπορεί να υποδηλώνει μια επίθεση.” Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες χρησιμοποιούν επίσης διάφορες μεθόδους προειδοποίησης των πελατών τους, όπως τα μηνύματα SMS και οι ειδοποιήσεις email, για να ενημερώνουν τους πελάτες για πιθανές κακόβουλες δραστηριότητες. Κάποιες τράπεζες, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσουν και να αποτρέψουν τις κυβερνοεπιθέσεις προτού αυτές συμβούν. Αυτό γίνεται μέσω της εκμάθησης των συνήθειών των πελατών και της αναγνώρισης αποκλίσεων από αυτές. Οι τράπεζες έχουν επίσης αναπτύξει εσωτερικές ομάδες από ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, οι οποίες επιβλέπουν τα δίκτυα 24/7, διενεργούν εσωτερικές ελέγχους και απαντούν σε ειδοποιήσεις ασφαλείας. 

Δείτε επίσης: Skuld malware: Κλέβει Discord και Browser data από Windows PCs

Παγκόσμιες προκλήσεις και τάσεις στον αγώνα κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Όταν μιλάμε για τράπεζες και κυβερνοεπιθέσεις, αναφερόμαστε σε μια παγκόσμια πρόκληση. Οι τράπεζες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν διαρκώς την απειλή των κυβερνοεπιθέσεων, με τις τάσεις να δείχνουν ανησυχητικά αυξητικές. 

  • Αυξανόμενες επιθέσεις: Παρά τις προσπάθειες τους, οι τράπεζες σημειώνουν αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων. Πολλές φορές, οι επιθέσεις αυτές είναι από τεχνικά εξελιγμένους επιτιθέμενους που επιζητούν την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των πελατών ή τη διατάραξη των υπηρεσιών της τράπεζας.
  • Τεχνολογικές εξελίξεις: Η τεχνολογική πρόοδος αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία και απειλή για την ασφάλεια των τραπεζικών συστημάτων. Από τη μία πλευρά, επιτρέπει στις τράπεζες να δημιουργούν πιο σύνθετα και ασφαλή συστήματα. Από την άλλη, οι κυβερνοεγκληματίες έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εισβάλουν σε αυτά, εφόσον εξοικειώνονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση: Απαιτείται συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κυβερνοεπιθέσεις.Οι τράπεζες εστιάζουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, ενώ παράλληλα ενημερώνουν επανειλημμένα τους πελάτες τους για τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, οι τράπεζες αναπτύσσουν συνεχώς νέες μεθόδους για να αντιμετωπίζουν αυτήν την παγκόσμια απειλή.

Η Σημασία της Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ Τραπεζών

Η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις τράπεζες έχει κρίσιμη σημασία στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Είναι η κρίσιμη γραμμή άμυνας που εξασφαλίζει ότι κάθε τράπεζα γνωρίζει τις τελευταίες απειλές και πώς να τις αντιμετωπίσει. Αυτό επιτρέπει την προετοιμασία και την καλύτερη δυνατή προστασία ενάντια στις επιθέσεις, ενισχύοντας τον συνολικό ιστό ασφαλείας της τραπεζικής κοινότητας.

Πώς γίνεται αυτό; Μέσα από την ανταλλαγή δεδομένων και εκθέσεων ασφαλείας, οι τράπεζες μπορούν να ενημερώνονται για τους κινδύνους, τις απειλές και τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι. Επιπλέον, με τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού τους και την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων ασφαλείας, δημιουργούν ένα ισχυρό “τείχος” προστασίας ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις.

Σκεφτείτε το ως ένα είδος “σύστημα συναγερμού” – όταν μια τράπεζα επιτίθεται, οι άλλες ενημερώνονται και αυξάνουν τις άμυνες τους.

τράπεζες κυβερνοεπιθέσεις

Κυβερνοασφάλεια και νομοθεσία: Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των τραπεζών;

Η κυβερνοασφάλεια είναι εξαιρετικής σημασίας για τις τράπεζες, καθώς τα δεδομένα και οι πληροφορίες που διαχειρίζονται είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις των τραπεζών στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας; 

Το νομικό πλαίσιο γύρω από την κυβερνοασφάλεια είναι σαφές: οι τράπεζες πρέπει να προστατεύουν τα δεδομένα των πελατών τους και να εφαρμόζουν συστήματα και διαδικασίες που αποτρέπουν τις κυβερνοεπιθέσεις. 

Παράλληλα, πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε παραβίαση της ασφάλειας των δεδομένων. Αυτό συμβαίνει με βάση τον κανονισμό GDPR, ο οποίος εφαρμόζεται και στις τράπεζες. 

Οι κυβερνοεπιθέσεις στις τράπεζες μπορούν να προκαλέσουν οικονομική καταστροφή

The biggest risk to a bank is not a cyber attack, it’s the people who work there.
– Frank Abagnale

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS