ΑρχικήinetΕΕ Προετοιμασία αντιμονοπωλιακών ενεργειών εναντίον της Google

ΕΕ Προετοιμασία αντιμονοπωλιακών ενεργειών εναντίον της Google

Μετά από χρόνια διαμάχης, οι Ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εναντίον της Google. Συγκεκριμένα η Ευρώπη φέρεται να έχει σοβαρά προβλήματα για τον τρόπο που διεξάγονται οι δραστηριότητες αναζήτησης της εταιρείας. Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την άδεια από εκείνους που έχουν καταθέσει εμπιστευτικά καταγγελίες εναντίον της Google να προβεί σε δημόσια δημοσίευση τους. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να ερμηνευτεί για το ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι έτοιμη να καταθέσει επίσημα αντιμονοπωλιακές χρεώσεις.

Η μάχη μεταξύ της Google και της ΕΕ χρονολογούνται από το 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε την αντιμονοπωλιακή έρευνα στην Google ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της, στις αναζητήσεις του διαδικτύου.european flag Google

Πέρυσι, η ΕΕ ανακοίνωσε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Google θα έπρεπε να διαθέτει συνδέσεις και σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες μέσα στα αποτελέσματα της, καθώς και να καταστήσει ευκολότερο για τους διαφημιστές και τους εκδότες να συνεργαστούν με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Όμως ο πρώην υπεύθυνος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Joaquín Almunia άνοιξε εκ νέου την υπόθεση, τον Σεπτέμβριο, μετά από μια σειρά μηνύσεων από αντιπάλους της Google που ζητούν περαιτέρω παραχωρήσεις.

Η τωρινή υπεύθυνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, δήλωσε το Νοέμβριο ότι θα ερευνήσει τις επιχειρηματικές πρακτικές αναζήτησης της Goοgle.

Όπως δημοσίευσε η Journal, η Google θα μπορούσε να επιτύχει μια συμφωνία, ακόμη και αν απαγγελθούν οι αντιμονοπωλιακές κατηγορίες. Όμως όπως και αν το κάνουμε είναι μεγάλη υπόθεση, παρόμοια με τη μακροχρόνια υπόθεση της Microsoft και της ΕΕ, η οποία χρέωσε την εταιρεία με περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα.

Η ΕΕ ερευνά σχολαστικά και το λειτουργικό σύστημα της Google, Android, αλλά από το περασμένο έτος, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το αν θα πρέπει να κινηθεί επίσημη διαδικασία έρευνας.

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) το 2013 διαπίστωσε ότι η Gοogle δεν κατηγορούνταν άδικα για τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, που τα χρησιμοποιεί για να αναδείξει τα δικά της προϊόντα, και να υποβιβάσει τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Υπήρξε ήδη κάποια συζήτηση σχετικά με αυτή την έρευνα μόλις τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρουν έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά η FTC έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ενέργεια της.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS