ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA: Τα ελικόπτερα που πετούν στον Άρη θα αρχίσουν να λάμπουν

NASA: Τα ελικόπτερα που πετούν στον Άρη θα αρχίσουν να λάμπουν

Τα ελικόπτερα που πετούν στον Άρη μπορεί να λάμπουν στο σκοτάδι λόγω ενός παράξενου φαινομένου της ατμόσφαιρας του Άρη, σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι πιο ανατριχιαστικές εφευρέσεις της NASA;

Οι στροβιλιζόμενες λεπίδες στα drones που στέλνονται στον εξωγήινο κόσμο μπορούν να προκαλέσουν τη ροή μικροσκοπικών ηλεκτρικών ρευμάτων στον αέρα, αναφέρει η μελέτη της Nasa.

Αυτή η διαδικασία είναι η ίδια που προκαλεί τη λάμψη που παρατηρείται περιστασιακά σε αεροσκάφη σε πλοία – αλλιώς γνωστή ως Φωτιά του Αγίου Έλμο.

«Η αμυδρή λάμψη θα ήταν πιο ορατή κατά τις βραδινές ώρες, όταν ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός», δήλωσε ο William Farrell του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Nasa και ο κύριος συγγραφέας της νέας έρευνας. «Το πειραματικό ελικόπτερο Ingenuity της NASA δεν πετάει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά τα μελλοντικά drones θα μπορούσαν να καθαριστούν για βραδινή πτήση και να αναζητήσουν αυτή τη λάμψη».

Και συνέχισε: «Τα ηλεκτρικά ρεύματα που παράγονται από τις ταχέως περιστρεφόμενες λεπίδες στα drones είναι πολύ μικρά για να αποτελούν απειλή για το σκάφος ή το περιβάλλον του Άρη, αλλά προσφέρουν μια ευκαιρία να κάνουμε κάποια πρόσθετη επιστήμη για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου που ονομάζεται «τριβοηλεκτρική φόρτιση».

Δείτε επίσης: NASA James Webb: Ενεργοποιεί τις κάμερές του για την πρώτη παρατήρηση αστεριού

Αυτό το είδος φόρτισης συμβαίνει όταν η τριβή μεταφέρεται μεταξύ αντικειμένων, παρόμοια με τον στατικό ηλεκτρισμό.

Άρη NASA

Οι ερευνητές της NASA διαπίστωσαν ότι καθώς οι λεπίδες του drone περιστρέφονται, αλληλεπιδρούν με μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης στην ατμόσφαιρα του Άρη και αλληλεπιδρούν περισσότερο όταν το ελικόπτερο είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Καθώς οι λεπίδες προσκρούουν, το φορτίο της σκόνης μεταφέρεται για να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρικό πεδίο, χτίζοντας σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι να φτάσει στο σημείο όπου μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό.

Αυτή η κατάρρευση είναι πιο πιθανή στον Άρη από ό,τι θα ήταν σε άλλους πλανήτες, όπως η Γη.

Δείτε επίσης: Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA έφτασε στον τελικό του προορισμό

Στον Άρη, τα μόρια που συνθέτουν την ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο πυκνά όσο στη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που προκαλούν αγωγιμότητα μπορούν να επιταχυνθούν σε υψηλές ταχύτητες πριν χτυπήσουν ένα άλλο μόριο – φτάνοντας σε ένα σημείο όπου μπορούν να προκαλέσουν μια «χιονοστιβάδα ηλεκτρονίων».

Ωστόσο, οι ερευνητές θέλουν να τονίσουν ότι αυτό είναι απλώς μια πρόβλεψη, το πραγματικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρό.

Πηγή πληροφοριών: independent.co.uk

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS