Αρχικήinet7 σημαντικές εντολές για κάθε χρήστη Linux

7 σημαντικές εντολές για κάθε χρήστη Linux

Από την ίδρυσή του το 1991, το Linux έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα. Οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος Linux, χρειάζονται ένα shell για πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επίσης, συνιστάται να εκτελείται το λειτουργικό σύστημα Linux μέσω CLI ή διεπαφής γραμμής εντολών. Το CLI καθιστά τις χρονοβόρες διαδικασίες γρηγορότερες.

Linux

Δείτε επίσης: Microsoft: Κυκλοφόρησε έκδοση Linux του εργαλείου Windows Sysmon

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει έναν οδηγό 7 σημαντικών εντολών Linux, που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης Linux.

cat Command

Το cat είναι η συντομευμένη μορφή του «concatenate». Είναι μια εντολή Linux πολλαπλών χρήσεων. Αυτή η εντολή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία, εμφάνιση και αντιγραφή ενός περιεχομένου αρχείου στην τυπική έξοδο:

cat [OPTION]… [FILE]..

Για να δημιουργήσετε ένα αρχείο, πληκτρολογήστε:

cat > <file name>

// Enter file content

Για να αποθηκεύσετε το αρχείο που δημιουργήθηκε, πατήστε Ctrl+D. Και για να εμφανίσετε το περιεχόμενο του αρχείου, εκτελέστε:

cat <file name>

cd Command

Η εντολή cd χρησιμοποιείται για πλοήγηση στους καταλόγους και τα αρχεία στο Linux. Χρειάζεται είτε ολόκληρη τη διαδρομή είτε το όνομα του καταλόγου ανάλογα με τον τρέχοντα κατάλογο:

cd [Options] [Directory]

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στο /home/username/Documents. Θέλετε να μεταβείτε σε έναν υποκατάλογο εγγράφων που είναι Photos. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε:

cd Photos

Για να μετακινηθείτε σε έναν εντελώς διαφορετικό κατάλογο, πληκτρολογήστε cd και στη συνέχεια την απόλυτη διαδρομή του καταλόγου.

cd /home/username/Movies

Η παραπάνω εντολή θα αλλάξει σε /home/username/Movies. Εκτός από αυτό, οι εντολές, cd .., cd και cd- χρησιμοποιούνται για να μετακινήσετε έναν κατάλογο επάνω, να μεταβείτε στον αρχικό φάκελο και να μεταβείτε στον προηγούμενο κατάλογο αντίστοιχα.

Υπενθύμιση: Το shell του Linux έχει διάκριση πεζών-κεφαλαίων. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι πληκτρολογείτε τον κατάλογο του ονόματος όπως είναι.

Δείτε ακόμα: Η Microsoft μετατρέπει το Windows Subsystem (Linux) σε Windows 11 app

echo Command

Η εντολή echo εμφανίζει μια γραμμή κειμένου ή συμβολοσειράς που έχει περαστεί ως ορισμός. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό σφαλμάτων προγραμμάτων κελύφους στο τερματικό Linux:

echo [Option] [String]

Άλλα παραδείγματα της εντολής echo είναι:

echo “String”: Εμφανίζει τη συμβολοσειρά μέσα στα εισαγωγικά.

echo -e “Learn \nBy \nDoing”: Εδώ η ετικέτα “-e” επιτρέπει στην εντολή echo να κατανοήσει τις ακολουθίες διαφυγής ανάστροφης αναστολής.

εντολές

sudo Command

sudo σημαίνει “SuperUser Do”. Η εντολή sudo σάς βοηθά να εκτελείτε εργασίες που απαιτούν δικαιώματα root ή διαχειριστή.

Προσοχή: Δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε αυτήν την εντολή καθημερινά γιατί μπορεί να προκύψει σφάλμα εάν κάνατε κάτι λάθος.

Η εντολή sudo μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιλογές -h, -V, -v, -l ή -k που χρησιμοποιούνται για βοήθεια, έκδοση, επικύρωση, κατηγοριοποίηση ή θανάτωση αντίστοιχα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να επεξεργαστείτε το αρχείο viz.alsa-base.conf που χρειάζεται δικαιώματα root. Για αυτό η εντολή θα είναι:

-sudo nano alsa-base.conf

Για να εισαγάγετε τη γραμμή εντολών root, πληκτρολογήστε:

sudo bash

Στη συνέχεια, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης χρήστη.

history Command

Αφού χρησιμοποιήσετε το Linux για κάποιο χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσετε ότι είναι αρκετά εύκολο να εκτελείτε εκατοντάδες εντολές κάθε μέρα. Η εντολή ιστορικού εμφανίζει όλες τις εντολές που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως εντός του τερματικού bash. Με το ιστορικό, μπορείτε να ελέγξετε τις εντολές που έχετε εισαγάγει νωρίτερα.

Πληκτρολογήστε history και δοκιμάστε να εκτελέσετε το ιστορικό και ελέγξτε όλες τις εντολές Linux που έχετε εισαγάγει μέχρι τώρα.

Δείτε επίσης: Kali Linux 2021.3: Κυκλοφόρησε με νέα pentest εργαλεία και βελτιώσεις

ping Command

Η εντολή ping σας βοηθά να ελέγξετε εάν η σύνδεσή σας με έναν διακομιστή είναι καλά εγκατεστημένη. Το Ping είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα λογισμικού διαχείρισης υπολογιστή που ελέγχει την προσβασιμότητα του κεντρικού υπολογιστή σε IP (Πρωτόκολλο Διαδικτύου).

ping [option] [hostname] ή [IP address]

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δοκιμάσετε αν μπορείτε να συνδεθείτε στον διακομιστή Google και να επιστρέψετε. Για αυτό, απλά πληκτρολογήστε:

ping google.com

Εάν η παραπάνω εντολή σαρώνει τον διακομιστή Google, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι εντάξει.

Υπενθύμιση: Χρησιμοποιήστε Ctrl+C για να σταματήσετε το ping. Διαφορετικά, θα συνεχίσει να στέλνει πακέτα.

locate Command

Η εντολή locate βοηθά στην αναζήτηση ενός αρχείου με το όνομά του. Οι λειτουργίες του μοιάζουν πολύ με την εντολή find. Η μόνη διαφορά είναι ότι, η εντολή εντοπισμού αναζητά το αρχείο μέσα στη βάση δεδομένων. Κρατήστε ενημερωμένη τη βάση δεδομένων σας για να εφαρμόσετε την εντολή εντοπισμού σε αυτήν:

locate <file name> 

Χρησιμοποιείστε τις παραπάνω εντολές για να διευκολύνετε τη χρήση του συστήματος Linux σας και να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο όσα μπορεί να σας προσφέρει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS