ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚαρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!

Καρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!

Καρκίνος μαστού: Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσγς για τον Καρκίνο Μαστού και η social media καμπάνια Drink Less for Your Breasts ξεχωρίζει σαν μια κόκκινη σημαία ενάντια σε μια χαρούμενη παλίρροια από ροζ κορδέλες, ειδικά αυτές που τυπώνονται σε ετικέτες αλκοολούχων ποτών. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Δείτε Ακόμα: iPhone evolution: Πώς φτάσαμε στο νέο iPhone 13

Καρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!

Η εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μόλις κυκλοφόρησε μετά το ντεμπούτο της τον Φεβρουάριο, στοχεύει σε νέες γυναίκες και φαίνεται να είναι η πρώτη του είδους στις ΗΠΑ. Ένα βίντεο, που εμφανίζεται σε μια διαφήμιση στο Facebook, δείχνει μια νεαρή γυναίκα να χορεύει σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με ένα κοκτέιλ στο χέρι. Χαμογελάει καθώς κατευθύνεται προς την τουαλέτα για να κάνει ένα διάλειμμα, αλλά όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη, αντί για τις έντονες σκούρες μπούκλες της, βλέπει μια ζοφερή, φαλακρή εκδοχή του εαυτού της. Τρομοκρατημένη, σηκώνει το χέρι της για να αγγίξει τα μαλλιά της καθώς η αντανάκλασή της φτάνει από τον καθρέφτη και βάζει το χέρι της πάνω από το ποτήρι κοκτέιλ. «Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού», τονίζει μια γυναίκα εκφωνήτρια. «Πίνετε λιγότερο για το στήθος σας».

Δείτε Ακόμα: Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από 250 ευρώ στο Dark Web

Drink Less for Your Breasts

Η καμπάνια έχει σχεδιαστεί επίσης γύρω από το “edu-gram” ή εκπαιδευτικά Instagrams, τα οποία μεταδίδουν πληροφορίες για να παροτρύνουν τις γυναίκες να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, και στη συνέχεια συνδέονται με τον ιστότοπο της καμπάνιας για περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το τι σημαίνει “λιγότερο” και καμία ώθηση για αποχή, αλλά με βάση προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες, η εκστρατεία Drink Less εκτιμά ότι με την πάροδο του χρόνου ακόμη και ένα ποτό την ημέρα – το όριο που συνιστούν οι αμερικανικές διαιτητικές οδηγίες για τις γυναίκες – αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 14%. (Ο συνολικός κίνδυνος ενός ατόμου διαμορφώνεται επίσης από άλλους παράγοντες, οπότε η αύξηση θα ήταν πιο σημαντική για ένα άτομο με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.)

Ο ιστότοπος της ομάδας Drink Less for Your Breasts παρέχει τον ορισμό ενός ποτού: 14 γραμμάρια αλκοόλ, που συνήθως σημαίνει μία μπύρα, ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι αλκοολούχων ποτών, όπως τζιν ή ουίσκι. Ένα ποτήρι ποτού με ενισχυμένη δόση αλκοόλ μετράει ως περισσότερα από ένα ποτά. Το συμπέρασμα της καμπάνιας είναι αναρτημένο στον ιστότοπό τους: «Δεν μπορείτε να ελέγξετε πράγματα όπως το να γεννηθείτε θηλυκά ή τα γονίδιά σας ή όταν έχετε περίοδο, όλα αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μπορείτε όμως να ελέγξετε πόσο πίνετε. Γιατί λοιπόν να μην ελέγχετε ό, τι μπορείτε; »

Δείτε Ακόμα: SocialTruth project: Το σύστημα εντοπισμού fake news [Updated]

Σύμφωνα με μια ανάλυση του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσημάτων το 2020, μόνο μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών γνωρίζει ότι το αλκοόλ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Η Priscilla Martinez, η οποία ηγείται της καμπάνιας Drink Less, θα ήθελε να το αλλάξει αυτό. «Ο στόχος μου ήταν να αποτρέψω μια νεαρή γυναίκα που καταναλώνει αλκοόλ, όπως κάνουν πολλές γυναίκες, να μάθει σε 20 χρόνια ότι έχει καρκίνο του μαστού και να αναρωτιέται γιατί», λέει η Martinez, ερευνητής δημόσιας υγείας που συνήθως μελετά φυλετική και εθνοτική υγεία ανισότητες που σχετίζονται με το αλκοόλ στο Alcohol Research Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Emeryville της Καλιφόρνια.

Περίπου 250.000 γυναίκες στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 2018 (το πιο πρόσφατο στατιστικό) και 42.465 πέθαναν από αυτό. Αυτό καθιστά τον καρκίνο του μαστού τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο (μετά τον καρκίνο του δέρματος) και τον δεύτερο πιο θανατηφόρο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στις γυναίκες.

Καρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!
Καρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!

Η ογκολόγος Noelle LoConte του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν θεωρεί εδώ και καιρό ότι η σύνδεση αλκοόλ – καρκίνου δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή – ακόμη και μεταξύ των ογκολόγων.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος και του παχέος εντέρου, εκτός από τον καρκίνο του μαστού, πιθανώς λόγω του τρόπου μεταβολισμού του. Η αιθανόλη υφίσταται μια βιοχημική αντίδραση που παράγει οξική αλδείνη, η οποία στη συνέχεια διασπάται από ένα άλλο ένζυμο που ονομάζεται αφυδρογονάση αλδεϋδης και αποβάλλεται από το σώμα. Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι της Ανατολικής Ασίας, έχουν μια λιγότερο ενεργή μορφή ενζύμου, η οποία επιτρέπει στην οξική αλδείνη – πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο – να κυκλοφορεί περισσότερο στο σώμα, θέτοντάς τους ενδεχομένως σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου. Η οξική αλδείνη μπορεί να βλάψει το DNA, προκαλώντας αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Δείτε Ακόμα: Ευπάθεια στη δημοφιλή εφαρμογή γονικού ελέγχου Canopy

Το αλκοόλ αυξάνει επίσης τα επίπεδα των οιστρογόνων, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού γνωστού ως θετικού υποδοχέα οιστρογόνων, στον οποίο τα οιστρογόνα τροφοδοτούν την ανάπτυξη του όγκου

Drink Less for Your Breasts
Καρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!

Το American Cancer Society αναγνωρίζει τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου του μαστού, και το ίδιο και η έκθεση ενός γενικού χειρουργού σχετικά με τον εθισμό. Ούτε η βιομηχανία αλκοόλ το αμφισβητεί. «Πολλές επιλογές στον τρόπο ζωής ενέχουν πιθανούς κινδύνους και η κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί εξαίρεση», αναφέρει εκπρόσωπος Distilled Spirits Council.

«Ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη ασθένεια. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και ορισμένες έχουν επίσης αναφέρει σχέση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που έχουν ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους ο οποίος μπορεί να καθορίσει τι είναι καλύτερο για αυτές με βάση τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, τη γενετική και τον τρόπο ζωής », εξηγεί ο εκπρόσωπος.

Δείτε Ακόμα: Tim Cook: Το συγκινητικό μήνυμα για τον Steve Jobs, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του

Η καμπάνια Drink Less χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού στην Καλιφόρνια, ένα κρατικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από φόρο καπνού και δωρεές. Το 2019, η συμβουλευτική ομάδα έρευνας πολιτικής αποφάσισε να στοχεύσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού σε νέες γυναίκες.

Καρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!
Καρκίνος μαστού: Social media καμπάνια ενημερώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο!

Ο προγραμματισμός για την social media εκστρατεία ξεκίνησε ακριβώς όταν η πανδημία επέβαλε παγκόσμιο lockdown. Καθώς η πανδημία συνεχίστηκε, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Οι ημέρες βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των γυναικών, που ορίστηκαν ως τέσσερα ή περισσότερα ποτά μέσα σε λίγες ώρες, αυξήθηκαν κατά 41 %, σύμφωνα με έρευνα της RAND Corporation. (Η μελέτη συνέκρινε μια βασική έρευνα σε 1.540 ενήλικες που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2019 με τις απαντήσεις τους κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης την άνοιξη του 2020.)

Δείτε Ακόμα: Ο Firefox 93 της Mozilla κυκλοφόρησε με νέα χαρακτηριστικά

Αλλά η αντίσταση στην κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι απλή. Όπως διαπίστωσαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής περιόδου ποτοαπαγόρευσης από το 1920 έως το 1933, η αντίθεση στο αλκοόλ δεν είναι δημοφιλής. Όταν η Sharima Rasanayagam, επικεφαλής επιστήμονας για τους εταίρους πρόληψης του καρκίνου του μαστού στο Σαν Φρανσίσκο, μιλάει για περιβαλλοντικά αίτια του καρκίνου του μαστού, το κοινό της είναι ενθουσιασμένο – μέχρι που αναφέρει το αλκοόλ. «Στους ανθρώπους αρέσει να πίνουν και δεν τους αρέσει να το ακούν», λέει. Τους λέει ότι η ποσότητα έχει σημασία: «Τουλάχιστον, πιείτε λιγότερο».

Με πληροφορίες από wired.com και https://drinklessforyourbreasts.org/

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS