ΑρχικήsecurityMozilla: Η νέα λειτουργία του Chrome επιτρέπει την επιτήρηση σας

Mozilla: Η νέα λειτουργία του Chrome επιτρέπει την επιτήρηση σας

Ο Chrome 94 κυκλοφόρησε! Όπως συμβαίνει πάντα με μια νέα έκδοση προγράμματος περιήγησης, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά τα οποία θα δείτε και θα ενθουσιαστείτε. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να προβληματιστείτε, συμπεριλαμβανομένου ενός χαρακτηριστικού που ισχυρίζεται η Mozilla ότι επιτρέπει την επιτήρηση σας.

Chrome

Δείτε επίσης: Chrome: Η Google διορθώνει άλλες δύο zero-day ευπάθειες

Πώς το νέο χαρακτηριστικό του Chrome είναι «επιβλαβές»

Ο Chrome 94 εισάγει ένα αμφιλεγόμενο API ανίχνευσης αδράνειας. Βασικά, οι ιστότοποι μπορούν να ζητούν από τον Chrome να αναφέρει όταν ένας χρήστης με ανοιχτή ιστοσελίδα είναι αδρανής. Δεν αφορά μόνο τη χρήση του Chrome ή ενός συγκεκριμένου ιστότοπου: Εάν έχετε απομακρυνθεί από τον υπολογιστή σας και δεν χρησιμοποιείτε καμία εφαρμογή, ο Chrome μπορεί να πει στον ιστότοπο ότι δεν χρησιμοποιείτε ενεργά τον υπολογιστή σας.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι προγραμματιστές λατρεύουν αυτήν τη νέα λειτουργία – οτιδήποτε μπορεί να τους παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με τις εφαρμογές τους είναι θετικό. Η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή στον Chrome 94, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όσο νομίζουμε. Όπως και με τη χρήση της κάμερας web ή του μικροφώνου σας, ένα μήνυμα προτροπής θα ζητήσει την άδειά σας πριν χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα αδράνειας σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο.

Δείτε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Duo σε ένα Chromebook;

Το API φαίνεται πως έχει χαρακτηριστεί αρνητικά από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του αντιπάλου κατασκευαστή προγράμματος περιήγησης Mozilla. Οι άνθρωποι πίσω από τον Firefox λένε ότι δημιουργεί μια «ευκαιρία για καπιταλιστική επιτήρηση». Ο επικεφαλής των προτύπων Ιστού της Mozilla Tantek Çelik σχολίασε στο GitHub, λέγοντας:

Όπως διευκρινίζεται επί του παρόντος, θεωρώ ότι το Idle Detection API είναι πολύ δελεαστικό για τους ιστότοπους που έχουν ως κίνητρο τους τον καπιταλισμό να παρακολουθούν και να εισβάλλουν σε μια πτυχή της φυσικής ιδιωτικότητας του χρήστη, να κρατούν μακροπρόθεσμα αρχεία φυσικών συμπεριφορών του χρήστη, να διακρίνουν καθημερινούς ρυθμούς (π.χ. μεσημεριανό) και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα για προληπτική ψυχολογική χειραγώγηση…

Επομένως, θεωρώ ότι αυτό το API είναι επιβλαβές και ενθαρρύνω την περαιτέρω επώαση, ίσως επανεξετάζοντας απλούστερες, λιγότερο επεμβατικές εναλλακτικές προσεγγίσεις για την επίλυση των παρακινητικών περιπτώσεων χρήσης.

Φυσικά, η Mozilla ανταγωνίζεται τον Google Chrome, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ανταγωνιστής μπορεί να λέει κάτι αρνητικό για το χαρακτηριστικό που δημιούργησε η Google.

Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές αυτό το νέο API στον Chrome. Θα μπορούσε να αποδειχτεί ως ένας απόλυτος εφιάλτης ιδιωτικότητας – ή μπορεί να μην αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.

Δείτε επίσης: Τα Chromebooks με Face ID μπορεί να είναι προ των πυλών

Και, ούτως ή άλλως, οι ιστότοποι δεν μπορούν να ειδοποιηθούν για την κατάσταση αδράνειάς σας αν δεν σας το ζητήσουν πρώτα και συμφωνήσετε να το κοινοποιήσετε.

Πηγή πληροφοριών: howtogeek.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS