ΑρχικήsecurityΗ Apple προσθέτει υποστήριξη για κρυπτογραφημένο DNS

Η Apple προσθέτει υποστήριξη για κρυπτογραφημένο DNS

Σε μια παρουσίαση στο συνέδριο προγραμματιστών της αυτήν την εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε ότι οι επερχόμενες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων iOS και macOS θα υποστηρίξουν τη δυνατότητα χειρισμού κρυπτογραφημένων επικοινωνιών DNS.

Η Apple είπε ότι τα iOS 14 και macOS 11, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο, θα υποστηρίξουν τόσο τα πρωτόκολλα DNS-over-HTTPS (DoH) όσο και DNS-over-TLS (DoT).

Η κανονική κίνηση DNS (Domain Name System) πραγματοποιείται σε καθαρό κείμενο και έχει χρησιμοποιηθεί από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και άλλους για την παρακολούθηση χρηστών στο παρελθόν, συνήθως για τη δημιουργία προφίλ για πώληση σε διαδικτυακούς διαφημιζόμενους.

Ωστόσο, το DoH και το DoT επιτρέπουν σε desktop, τηλέφωνα ή μεμονωμένες εφαρμογές να κάνουν ερωτήματα DNS και να λαμβάνουν απαντήσεις DNS σε κρυπτογραφημένη μορφή, μια δυνατότητα που εμποδίζει τρίτα μέρη και κακόβουλους απειλητικούς παράγοντες να παρακολουθούν τα ερωτήματα DNS ενός χρήστη και να συμπεραίνουν τον προορισμό του web traffic.

Για να βελτιώσει το απόρρητο των χρηστών iOS και macOS, η Apple λέει ότι σκοπεύει να προσθέσει νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά στα πλαίσια ανάπτυξης των εφαρμογών της.

Αυτές οι νέες λειτουργίες θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ή να ενημερώσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές τους και να χρησιμοποιήσουν το DoH ή το DoT για την κρυπτογράφηση της κίνησης DNS.

Apple DNS

Η Apple λέει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές για την εφαρμογή ρυθμίσεων DoH / DoT για ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα (μέσω εφαρμογών επέκτασης δικτύου ή προφίλ MDM), σε μεμονωμένες εφαρμογές ή σε επιλεγμένα αιτήματα δικτύου μιας εφαρμογής.

“Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενεργοποιηθεί το κρυπτογραφημένο DNS”, δήλωσε ο Tommy Pauly, Μηχανικός Διαδικτύου της Apple στην Apple.

“Ο πρώτος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μοναδικό [κρυπτογραφημένο] server DNS ως την προεπιλεγμένη λύση για όλες τις εφαρμογές του συστήματος. Εάν παρέχετε έναν δημόσιο [κρυπτογραφημένο] server DNS, μπορείτε πλέον να “γράψετε” μια εφαρμογή επέκτασης δικτύου που διαμορφώνει το σύστημα για να χρησιμοποιήσει ο server σας. Εναλλακτικά, εάν χρησιμοποιείτε το Mobile Device Management για τη διαμόρφωση εταιρικών ρυθμίσεων σε συσκευές, μπορείτε να κατεβάσετε ένα προφίλ για να διαμορφώσετε κρυπτογραφημένες ρυθμίσεις DNS για τα δίκτυά σας “, δήλωσε ο Pauly.

“Ο δεύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσετε το κρυπτογραφημένο DNS είναι να το επιλέξετε απευθείας από μια εφαρμογή. Εάν θέλετε η εφαρμογή σας να χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένο DΝS, ακόμα και αν το υπόλοιπο σύστημα δεν το κάνει, μπορείτε να επιλέξετε έναν συγκεκριμένο server για χρήση για ορισμένες ή όλες τις συνδέσεις της εφαρμογής σας”, πρόσθεσε ο Pauly.

Επιπλέον, οι εφαρμογές DoH και DoT της Apple θα έχουν επίσης γνώση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης έχει εγκαταστήσει μια εφαρμογή VPN ή είναι μέρος ενός δεσμευμένου (εταιρικού) δικτύου, ο server DoH / DoT δεν θα παρακάμψει τις ρυθμίσεις DΝS που παρέχονται από τα προαναφερθέντα.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να γράψουν “κανόνες” για να επιτρέψουν την υποστήριξη κρυπτογραφημένων επικοινωνιών DΝS μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή περιβάλλοντα, όπως όταν ο χρήστης χρησιμοποιεί το δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας του, ένα συγκεκριμένο δίκτυο WiFi το οποίο δεν εμπιστεύεται ο χρήστης ή ορισμένους τύπους εφαρμογών.

Και σε περίπτωση που ένας πάροχος δικτύου αποκλείει τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες DNS στο δίκτυό του, η Apple σχεδιάζει επίσης να προειδοποιήσει τους χρήστες, ώστε να μπορούν να προβούν σε άλλες ενέργειες για τη διατήρηση του απορρήτου τους.

Η Apple συμβαδίζει με τις Mozilla, Google και Microsoft, που έχουν ανακοινώσει υποστήριξη για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες DΝS στα αντίστοιχα προϊόντα τους – Firefox, Chrome, Edge & Windows 10.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS