ΑρχικήinetGoogle, WhatsApp, και Apple χαστούκι στην GCHQ

Google, WhatsApp, και Apple χαστούκι στην GCHQ

Θυμάστε την GCHQ από την Snowden εποχή; Μια ομάδα 47 εταιρείες, όπως η Apple, η Google, η Microsoft και η WhatsApp, επικρίνουν έντονα μια πρόταση της υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου GCHQ για υποκλοπή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Σε μία ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Lawfare, οι εταιρείες αναφέρουν ότι τα σχέδια της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών θα υπονόμευαν την ασφάλεια, οι πελάτες των κρυπτογραφημένων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους και τέλος θα έθεταν σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών για ιδιωτικότητα και ελεύθερη έκφραση.

gchq

Η πρόταση της GCHQ δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο μιας σειράς δοκιμίων και δεν αντικατοπτρίζει κατ ‘ανάγκη μια νομοθετική ατζέντα από την υπηρεσία πληροφοριών.

Στο δοκίμιο, δύο ανώτεροι υπάλληλοι της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ισχυρίζονται ότι η επιβολή του νόμου θα πρέπει να προστεθεί σαν συμμετέχων ως “φάντασμα” σε κάθε κρυπτογραφημένη συνομιλία μηνυμάτων.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα είχαν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες.

Οι συντάκτες της πρότασης υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση δεν είναι περισσότερο επιθετική από τις τρέχουσες πρακτικές υποκλοπής σε μη κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Με απλά λόγια: “αφού σας παρακολουθούμε έτσι κι αλλιώς, ας το κάνουμε επίσημο.”

Αν και αυτή η προσέγγιση φαίνεται να εξαλείφει την ανάγκη για προσθήκη οποιωνδήποτε backdoors στα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, οι υπογράφοντες της  επιστολής υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση θα υπονόμευε ακόμη την ασφάλεια των χρηστών και την εμπιστοσύνη τους.

Οι εταιρείες που αντιδρούν αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα απαιτούσε από τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, να παραπλανούν τους χρήστες τους αποκρύπτοντας μηνύματα ή ειδοποιήσεις για το ποιος είναι online σε μια συνομιλία.

Απαντώντας στην ανοικτή επιστολή, ένας από τους αρχικούς συντάκτες του σχεδίου, Ian Levy από το National Cyber Security Centre, δήλωσε ότι η πρόταση ήταν καθαρά “υποθετική” και ότι προοριζόταν μόνο “ως σημείο εκκίνησης μιας συζήτησης”.

Σε μια δήλωση που δημοσίευσε το CNBC, ο Levy ανέφερε:

“Θα συνεχίσουμε να απασχολούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη και προσβλέπουμε σε μια ανοιχτή συζήτηση για να επιτύχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις”.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS