ΑρχικήinetCCleaner νέο σκάνδαλο με την εφαρμογή

CCleaner νέο σκάνδαλο με την εφαρμογή

Το 2018 δεν φαίνεται να είναι η χρονιά του CCleaner. Η εφαρμογή των Windows το τελευταίο διάστημα δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε. Οι πρόσφατες ενημερώσεις της εφαρμογής έφεραν διαφημίσεις με αναδυόμενα παράθυρα και επιλογές απορρήτου χωρίς ρυθμίσεις. CCleaner
Η αποκορύφωση ήταν με την κυκλοφορία του CCleaner 5.45 τον Αύγουστο που η εφαρμογή πλέον άρχισε να συλλέγει δεδομένα μέσω τηλεμετρίας. Η Piriform / Avast  μετά τον σκάνδαλο αναγκάστηκε να ανακαλέσει την συγκεκριμένη έκδοση.
Η νέα έκδοση CCleaner 5.46 κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου του 2018, αλλά όπως διαπιστώνεται τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολύ. Ένας χρήστης στο επίσημο forum της Piriform ανέφερε στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 ότι η εφαρμογή CCleaner ενημερώθηκε αυτόματα αγνοώντας τις ρυθμίσεις του τελικού χρήστη, καθώς είχε ρυθμιστεί να μην ελέγχει και να μην εγκαθιστά ενημερώσεις.
Η Piriform επιβεβαίωσε τις αναγκαστικές ενημερώσεις στη νέα έκδοση και υποστήριξε ότι ήταν απαραίτητες για να «τηρηθούν οι νομικές απαιτήσεις και να δοθεί περισσότερη αυτονομία και διαφάνεια στους χρήστες σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου».
Όμως αυτό που κάνει τις αυτόματες ενημερώσεις πολύ χειρότερες για τους χρήστες είναι ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου επανέρχονται στις προεπιλεγμένες τιμές τους κατά την αναβάθμιση της εφαρμογής.  Έτσι ορισμένοι χρήστες θα αναρωτιούνται πώς αναβαθμίστηκε το CCleaner αλλά και πως άλλαξαν οι ρυθμίσεις απορρήτου της εφαρμογής.
Όπως φαίνεται οι δημιουργοί της εφαρμογής CCleaner πρόσθεσαν μια κρίσιμη λειτουργία ενημέρωσης στην έκδοση 5.36 που μπορεί να παρακάμψει τις προτιμήσεις ενημέρωσης του χρήστη. Σύμφωνα δε με την εταιρεία οι αυτόματες ενημερώσεις είναι για το συμφέρον των χρηστών.
Εδώ να αναφέρουμε ότι οι αναγκαστικές ενημερώσεις δεν είναι κάτι που το βλέπουμε μόνο στην εφαρμογή CCleaner.
Έτσι τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να το αποδεχτείτε, και να συνεχίσετε με την εφαρμογή σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Εμείς βέβαια προτείνουμε να διαγράψτε το CCleaner και κάθε CCleaner που δεν σέβεται τον τελικό χρήση και να χρησιμοποιήστε μια εναλλακτική εφαρμογή, ή τα ίδια τα Windows.
Τέλος να αναφέρουμε ότι σήμερα κυκλοφόρησε νέα έκδοση CCleaner (5.47), αλλά η εταιρεία την απέσυρε και πάλι “εξαιτίας του ότι μια ρύθμιση δεν αποθηκευόταν σωστά”.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
_______________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS