ΑρχικήinetIPv4 και IPv6: Ποιες είναι οι διαφορές και τι να χρησιμοποιήσω;

IPv4 και IPv6: Ποιες είναι οι διαφορές και τι να χρησιμοποιήσω;

IPv4 και IPv6: Όταν το γεννήθηκε το Διαδίκτυο, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότικάποια στιγμή δεν θα έφταναν οι IP διευθύνσεις. Αυτό φυσικά ήταν πριν χρειαστεί και η τοστιέρα σας μια διεύθυνση IP για να μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.
Έτσι οι διευθύνσεις IP άρχισαν να εξαντλούνται στο IPv4. Μετά ήρθε η λύση που ονομάζεται IPv6. Γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ του IPv4 και του IPv6; Τι χρησιμοποιείτε; Μήπως πρέπει να αλλάξετε; IPv4

IPv4 και IPv6

Οι όροι IPv4 και IPv6 αναφέρονται τόσο στα πρότυπα διευθύνσεων IP που καθορίζουν τον τρόπο κατανομής μιας διεύθυνσης IP όσο και στο ποιες θα είναι αυτές. Οι αριθμοί 4 και 6, υποδεικνύουν τον αριθμό έκδοσης (v4). Όμως υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ του IPv4 και του IPv6, αλλά και στις διευθύνσεις IP:
Το IPv4 είναι η παλαιότερη έκδοση που οι διευθύνσεις IP έχουν εξαντληθεί και το IPv6 είναι η νέα έκδοση που έχει νέες διευθύνσεις IP για τον υπολογιστή σας αλλά και την τοστιέρα σας.
Το IPv4 έχει διευθύνσεις IP που εμφανίζονται με αριθμητικές τιμές 32-bit γραμμένες στο δεκαδικό σύστημα ενώ το IPv6 χρησιμοποιεί IPs γραμμένες σε δεκαεξαδικό σύστημα των 128-bit.

Τι χρησιμοποιείτε;

Το πρότυπο IPv6 κυκλοφορεί αρκετό καιρό. Το IPv4 διέθεσε όλες τις διευθύνσεις IP που μπορούσε να διαθέσει το 2012 και από τότε προωθούνται αναβαθμίσεις στο IPv6. Όμως το 2018 πάρα πολλές συσκευές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το IPv4. Πώς; Αν το πρότυπο IPv4 δεν διαθέτει νέες διευθύνσεις, πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα νέα smartphones στο Διαδίκτυο;
Αυτή τη στιγμή, τα routers φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο δρομολογητής σας είναι η συσκευή που λαμβάνει μια διεύθυνση IP και οι συσκευές που χρησιμοποιείτε και συνδέονται στο router σας διαθέτουν εσωτερικές διευθύνσεις. Ο δρομολογητής σας χρησιμοποιεί τις εσωτερικές διευθύνσεις IP για να βεβαιωθεί ότι η κίνηση μεταφέρεται στη σωστή συσκευή. Έτσι αν έχετε το νεότερο Macbook, ή το τελευταίο tablet Surface, πιθανότατα μπορεί να χρησιμοποιείτε το IPv6. Αυτές οι συσκευές υποστηρίζουν και το το IPv6, και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως υπάρχει στις παλαιότερες συσκευές.
Να αναφέρουμε επίσης ότι αν και έχουν διατεθεί όλες οι διευθύνσεις IP που είναι διαθέσιμες από το πρότυπο IPv4, δεν χρησιμοποιούνται όλες συνεχώς. Πολλές από αυτές δεν χρησιμοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι η μετάβαση στο IPv6 μάλλον θα καθυστερήσει.

Αλλαγή σε IPv6

Η μετάβαση στο IPv6 δεν είναι εύκολη. Αν και το πρότυπο IPv6 είναι πολύ ανώτερο από το v4 η αλλαγή στο IPv6 κοστίζει χρήματα, καθώς χρειάζεται hardware και software. Ο ISP θα πρέπει να αναβαθμίσει τις υποδομές του για να υποστηρίξει το IPv6. Αυτό όμως δεν μας αφορά.
Αμέσως μετά σειρά έχει το router. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί και δεν υπάρχουν πολλοί που αγοράζουν το δικό τους router. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τον δρομολογητή που τους παρέχει ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου. Έτσι όταν οι ISPs αναβαθμίσουν το δίκτυό τους για να υποστηρίξουν το IPv6, θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τα νέα routers στον ίδιο λογαριασμό.
Όμως εφόσον έχετε internet στο σπίτι δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε, και αυτό το γνωρίζει ο πάροχός σας. Το IPv6 υπάρχει ναι μεν, αλλά δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει τους ISPs να διαθέσουν το νέο πρότυπο. Η τρέχουσα τεχνολογία router χρησιμοποιεί κατά κόρον το IPv4. Έτσι μην περιμένετε θαύματα αν δεν υπάρξει κάποια νέα νομοθεσία ή αν δεν υπάρξει σοβαρός κίνδυνος από κάποιο κενό ασφαλείας στο IPv4.

Ναι το IPv6 είναι καλύτερο

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χρήσης του IPv6 είναι ότι όλες οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή, οι συσκευές σας συνδέονται μέσω ενός δρομολογητή και δεν έχουν τις δικές τους διευθύνσεις IP. Εάν πρέπει να βρείτε μια συσκευή σε ένα δίκτυο, θα πρέπει να την αναζητήσετε από τη MAC διεύθυνση της. Αυτό φυσικά επιβραδύνει τα πράγματα. Ένα router είναι τόσο γρήγορο, όσο γρήγορα απαντώνται τα αιτήματα του ιστού σας. Έτσι όταν οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο διαδίκτυο, η περιήγηση θα είναι ταχύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε το router. Όμως η άμεση σύνδεση στο διαδίκτυο χωρίς εσωτερικές IPs λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά.
Το πρότυπο IPv6 είναι επίσης πολύ πιο ασφαλές. Κρυπτογραφεί την κυκλοφορία και διασφαλίζει την ακεραιότητα του κάθε πακέτου. Αυτό σας παρέχει ασφάλεια VPN. Όχι δεν είναι άχρηστα πλέον τα VPN. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αποκρύψετε τη δραστηριότητά σας από τον ISP σας. Όμως με το IPv6 ακόμη και χωρίς αυτά, η κίνηση σας θα είναι πιο ασφαλής από ό, τι στο IPv4.
__________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS