Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:28
Αρχική How To Πως να αλλάξετε την προτεραιότητα εφαρμογών στα Windows 10

Πως να αλλάξετε την προτεραιότητα εφαρμογών στα Windows 10

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, τα Windows μοιράζουν τους πόρους της CPU του υπολογιστή σας στις εφαρμογές που εκτελούνται. Το πόσοι πόροι θα πρέπει να δοθούν σε μια διαδικασία, αυτό καθορίζεται από την προτεραιότητα. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο προτεραιότητας, τόσο περισσότεροι πόροι θα διατεθούν για τη διαδικασία. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς μπορείτε να ορίσετε ή να αλλάξετε την προτεραιότητα μίας διαδικασίας στα Windows 10.

Windows

Καταρχήν, όπως και στις παλαιότερες εκδόσεις έτσι και στα Windows 10 υπάρχουν 6 επίπεδα προτεραιότητας στη διάθεση σας, τα εξής παρακάτω:

  • Χαμηλή (Low)
  • Μικρότερη από κανονική (Below normal)
  • Κανονική (Normal)
  • Μεγαλύτερη από κανονική (Above normal)
  • Υψηλή (High)
  • Σε πραγματικό χρόνο (Realtime)

Το προεπιλεγμένο επίπεδο συνήθως είναι η κανονική προτεραιότητα. Οι περισσότερες εφαρμογές ξεκινάνε με αυτό το επίπεδο προτεραιότητας και τρέχουν χωρίς προβλήματα. Ο χρήστης όμως μπορεί να αλλάξει προσωρινά την προτεραιότητα ώστε να επιταχύνει την εφαρμογή ή να την επιβραδύνει για να καταναλώνει λιγότερους πόρους. Το νέο επίπεδο προτεραιότητας που θα ζητήσει ο χρήστης για μία εφαρμογή θα τεθεί σε ισχύ μέχρι η διαδικασία της εφαρμογής να τερματιστεί. Μετά τον τερματισμός η εφαρμογή όταν να ξανανοίξει, θα βρίσκεται στο προεπιλεγμένο επίπεδο προτεραιότητας (Κανονικό), εκτός εάν η ίδια η εφαρμογή έχει ρυθμιστεί να αλλάζει την προτεραιότητα της αυτόματα.

Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να προσαρμόσουν αυτόματα την προτεραιότητά τους. Το δημοφιλές πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων WinRAR και το 7-Zip είναι σε θέση να αυξήσουν την προτεραιότητά τους σε «Μεγαλύτερη από κανονική» για να επιταχυνθεί η διαδικασία συμπίεσης. Οι εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων, όπως το Winamp μπορούν επίσης να αυξήσουν την προτεραιότητα τους, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.

Πριν προχωρήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής. Το επίπεδο προτεραιότητας “σε πραγματικό χρόνο” δεν θα πρέπει να το ορίσετε. Όχι αν δεν ξέρετε τι κάνετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια του συστήματος. Μια εφαρμογή που τρέχει σε αυτό το επίπεδο προτεραιότητας μπορεί να καταναλώσει το 100% της CPU αποκόπτοντας την υπηρεσία του πληκτρολογίου και του ποντικιού και καθιστώντας το PC προσωρινά άχρηστο.

Για να αλλάξετε την προτεραιότητα της διαδικασίας των Windows 10 , κάντε τα εξής:


1. Ανοίξτε τη Διαχείριση Εργασιών. Αν δεν ξέρετε το πως, πηγαίνετε τον κέρσορα στην κάτω μπάρα εργασιών, κάντε δεξί κλικ και από το αναδυόμενο μενού επιλέξτε το “Διαχείριση εργασιών”
2. Πατήστε το πλήκτρο “Περισσότερες λεπτομέρειες” για να δείτε όλες τις καρτέλες και μεταβείτε στην καρτέλα “Λεπτομέρειες”. Εκεί θα δείτε όσες εφαρμογές και υπηρεσίες τρέχουν εκείνη την στιγμή στον υπολογιστή σας.
3. Κάντε δεξί κλικ πάω στην διαδικασία που επιθυμείτε να αλλάξετε την προτεραιότητά της. Στο υπομενού που θα δείτε επιλέξτε το “Ορισμός προτεραιότητας”, και στο επόμενο υπομενού ορίστε την προτεραιότητα που θέλετε από την λίστα των 6 συνολικά προτεραιοτήτων.
4. Θα δείτε το ακόλουθο παράθυρο διαλόγου: “Θέλετε να αλλάξετε την προτεραιότητα της διεργασίας “…..” Ή αλλαγή προτεραιότητας ορισμένων διεργασιών μπορεί να προκαλέσει αστάθεια συστήματος”. Επιλέξτε το κουμπί “Αλλαγή Προτεραιότητας” και η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί. Διαφορετικά επιλέξτε την κουμπί “Άκυρο” και θα ακυρωθεί η επιλογή σας.

Μπορείτε πάντα να βλέπετε σε τι προτεραιότητα έχει οριστεί η κάθε διαδικασία που τρέχετε αν επιλέξετε να εμφανίζεται η στήλη “Βασική προτεραιότητα” στην καρτέλα λεπτομέρειες.

 

Ξεκινήστε μία εφαρμογή με συγκεκριμένη προτεραιότητα


Υπάρχει ένας τρόπος για να ξεκινήσει μια διαδικασία με την επιθυμητή από εσάς προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με την εντολή “Start” της γραμμής εντολών (cmd.exe). Δείτε πως:

1. Ανοίξτε την γραμμή εντολών (cmd.exe).
2. Πληκτρολογήστε ή κάντε copy-paste την παρακάτω εντολή:

start "" /AboveNormal "C:\Windows\System32\notepad.exe"

Τα Windows θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα Σημειωματάριο με προτεραιότητα “μεγαλύτερη από κανονική” αντί της “κανονική” που είναι η φυσιολογική τιμή.
Φυσικά η εντολή δουλεύει όχι μόνο για το Σημειωματάριο, αλλά για οποιοδήποτε πρόγραμμα και για οποιοδήποτε επίπεδο προτεραιότητας (για παράδειγμα, Belownormal, High, Nosmal κλπ). Προσέξτε μονάχα να έχετε πληκτρολογήσει σωστά την διαδρομή της εφαρμογής που θέλετε να αλλάξετε

 

Αλλάξτε την προτεραιότητα μίας εφαρμογής που τρέχει, με το wmic


Τέλος, χρησιμοποιώντας το εργαλείο εντολών wmic, μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο προτεραιότητας μίας εφαρμογής που είναι ήδη σε λειτουργία (που τρέχει ήδη). Αυτό το κόλπο μπορεί να σας είναι χρήσιμο σε διάφορα σενάρια αυτοματισμού.

1. Ανοίξτε μια γραμμή εντολών.
2. Πληκτρολογήστε ή κάντε copy-paste την παρακάτω εντολή:

wmic process where name="Process Name" call setpriority "Priority Level"

Αντικαταστήστε το τμήμα «Process Name» με το πραγματικό όνομα της εφαρμογής, για παράδειγμα, «notepad.exe».
Αντικαταστήστε το τμήμα «Priority Level», σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Αξία προτεραιότητας Όνομα προτεραιότητας
 256Σε πραγματικό χρόνο (Realtime)
 128 Υψηλή (High)
32768Μεγαλύτερη από κανονική (Above normal)
32Κανονική (Normal)
16384Μικρότερη από κανονική (Below normal)
64Χαμηλή (Low)

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νούμερο της αξίας ή το όνομα της προτεραιότητας. Τα ακόλουθα δύο παραδείγματα μας δίνουν το ίδιο πράγμα::

wmic process where name="notepad.exe" call setpriority 32768
wmic process where name="notepad.exe" call setpriority "Above normal"

Καλή επιτυχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...