ΑρχικήsecurityWhatsApp: Ισραηλινό Spyware μολύνει τους χρήστες μέσω αναπάντητης κλήσης

WhatsApp: Ισραηλινό Spyware μολύνει τους χρήστες μέσω αναπάντητης κλήσης

Σύμφωνα με αναφορά από την Financial Times, ευπάθεια στο WhatsApp επέτρεψε στους hackers να εισάγουν ισραηλινό spyware σε τηλέφωνα. Ο κακόβουλος κώδικας αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και μεταδόθηκε καλώντας τους χρήστες μέσω του WhatsApp σε iOS και Android.

Ο κακόβουλος κώδικας μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και αν ο χρήστης δεν απαντήσει στην κλήση WhatsApp, εξηγεί η αναφορά. Σε πολλές περιπτώσεις, η κλήση θα εξαφανιστεί από τα αρχεία καταγραφής κλήσεων, οπότε είναι πιθανό οι χρήστες να είχαν πέσει θύματα και να μην το συνειδητοποίησαν.

WhatsApp Spyware

Πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την ευπάθεια παραμένουν ασαφείς, αλλά η έκθεση δείχνει ότι το κενό ήταν ανοικτό για αρκετές εβδομάδες. Σε μια δήλωση, η WhatsApp είπε:

Αυτή η επίθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ιδιωτικής εταιρείας που είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με κυβερνήσεις και μολύνει με spyware τα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων“, ανέφερε η εταιρεία. “Έχουμε ενημερώσει ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προειδοποιήσουμε τους πολίτες από κοινού για τους συγκεκριμένους κινδύνους“.

Σύμφωνα με την έκθεση, είναι πολύ νωρίς για εκτίμηση του αριθμού των τηλεφώνων που στοχεύτυκαν. Το WhatsApp χρησιμοποιείται από περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και ανήκει στο Facebook.

Η εταιρεία WhatsApp δημοσίευσε το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα και άρχισε να αναπτύσσει κώδικα στους διακομιστές της την Παρασκευή. Οι μηχανικοί ανέπτυξαν ένα κατάλληλο patch για να επιδιορθωθεί η ευπάθεια.

Πληροφοριακά, ο Όμιλος NSO αναπτύσσει εργαλεία όπως το Pegasus και τα εμπορεύεται σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Σε δήλωση προς την Financial Times, δήλωσε ότι «δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να στοχεύσει οποιοδήποτε πρόσωπο ή οργανισμό προς δικό της όφελος».

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS