ΑρχικήsecurityΟ Firefox χρησιμοποιεί την τεχνική "letterboxing" του Tor Browser

Ο Firefox χρησιμοποιεί την τεχνική “letterboxing” του Tor Browser

Ο Firefox τώρα προστατεύει καλύτερα τους χρήστες από το “browser fingerprinting” χάρη στη τεχνική που λέγεται “letterboxing” του Tor Browser. 

Ακόμη και αν ένας χρήστης αποκλείει τα cookies από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, μπορούν ακόμη να τον παρακολουθούν μέσω των ψηφιακών αποτυπωμάτων του προγράμματος περιήγησης (browser fingerprinting).  Τα ψηφιακά αποτυπώματα του browser χρησιμοποιούν τον μοναδικό συνδυασμό της ανάλυσης οθόνης του υπολογιστή, του προγράμματος περιήγησης και της έκδοσης λειτουργικού συστήματος, τις εγκατεστημένες γραμματοσειρές και άλλα δεδομένα ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, ο Tor Browser χρησιμοποιεί το “letterboxing” το οποίο παρουσιάζει το μέγεθος του προγράμματος περιήγησης στρογγυλευμένο έως 100px, πράγμα που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόγραμμα περιήγησης έχει τις ίδιες διαστάσεις με τα αντίστοιχα των άλλων χρηστών. Στη συνέχεια, μόλις φορτώσει η σελίδα και ο browser έχει σταματήσει την αλληλεπίδραση με τον server, το περιεχόμενο αλλάζει διαστάσεις στις κανονικές διαστάσεις του παραθύρου.

Ο Tor Browser περιλαμβάνει αυτό το χαρακτηριστικό ήδη από το 2015 αλλά πλέον ενσωματώνεται στον Firefox και αποτελεί μέρος του “Tor Uplift” το οποίο μετακινεί σταδιακά τα χαρακτηριστικά απορρήτου του Tor Browser στο Firefox.

firefox tor browser

Ήδη από το παρελθόν, ο Firefox έχει εφαρμόσει τεχνικές προστασίας που έχει υιοθετήσει από τον Tor όπως η δημιουργία μιας «μαύρης λίστας» domain που χρησιμοποιούν fingerprinting, προστασία γραμματοσειρών, διαχωρισμός cookies ανά τομέα και τοποθέτηση αντιμέτρων αντιγραφής HTML5.

Όταν ο χρήστης μεγεθύνει το παράθυρο, το μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να φτάσει είναι ένα πολλαπλάσιο 200 x 100 και το κενό γύρω του καλύπτεται από γκρι χρώμα. Ενώ, όταν το παράθυρο είναι fullscreen, το κενό γύρω του είναι μαύρο χρώμα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για extra zoom, με την οποία το παράθυρο μεγεθύνεται ενώ το κενό γύρω του μειώνεται. Στη τελευταία περίπτωση, το παράθυρο έχει κενό στην κορυφή και στο κάτω μέρος της οθόνης το οποίο ονομάζεται “letterbox” ή αντίστοιχα “pillbox” όταν το κενό βρίσκεται δεξιά και αριστερά στην οθόνη. Ο Tor Browser προειδοποιεί όταν οι χρήστες μεγεθύνουν το παράθυρο τους, χαρακτηριστικό που δεν έχει όμως ο Firefox.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS