ΑρχικήsecurityΚινέζοι hackers επιτέθηκαν σε Πανεπιστήμια της Αμερικής

Κινέζοι hackers επιτέθηκαν σε Πανεπιστήμια της Αμερικής

Κινέζοι hackers επιτέθηκαν σε Πανεπιστήμια με στόχο να υποκλέψουν έρευνες για τη ναυτιλιακή τεχνολογία.

Περίπου 30 πανεπιστήμια στην Αμερική και την Νοτιοανατολική Ασία που έχουν πρόγραμμα σπουδών σχετικό με την ναυτιλιακή τεχνολογία ή έχουν κάνει έρευνα για αυτήν, αλλά και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δέχτηκαν επίθεση από hackers.

Πολλά Πανεπιστήμια συνεργάζονταν με το μεγαλύτερο ωκεανογραφικό ερευνητικό ινστιτούτου των ΗΠΑ το οποίο συνδέεται άμεσα με το Ναυτικό των ΗΠΑ. Συνεπώς οι επιθέσεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον αμερικάνικο στρατό.

Η εταιρεία iDefense που ασχολείται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αναφέρει πως η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι hackers είναι το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), στέλνοντας email στα Πανεπιστήμια-στόχους το οποίο φαινόταν να προέρχεται από συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια.

hackers

Όταν οι παραλήπτες άνοιγαν το email, απελευθερωνόταν ένα κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή. Σκοπός τους ήταν να υποκλέψουν πληροφορίες σχετικά με την ναυτιλιακή τεχνολογία.  Όπως αναφέρει η iDefense, οι hackers εντοπίστηκαν στην Κίνα και υπάγονται σε μία γνωστή ομάδα που ασχολείται με διαδικτυακές επιθέσεις. Μάλιστα, πιστεύεται πως οι hackers έχουν υποστήριξη από την Κινέζικη κυβέρνηση.

Οι Κινέζικες αρχές δεν έχουν σχολιάσει το γεγονός ούτε καν για να το αρνηθούν. Στο παρελθόν βέβαια είχαν αρνηθεί την όποια εμπλοκή σε διαδικτυακές επιθέσεις. Αυτό το γεγονός έρχεται να ψυχράνει ακόμη περισσότερο το ήδη ψυχρό κλίμα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση έχει στραφεί εναντίον της Κινέζικης εταιρείας Huawei κατηγορώντας τη για υποκλοπή πνευματικών δικαιωμάτων από τη T-Mobile ενώ κατηγορείται ακόμη πως δεν σεβάστηκε τις αμερικάνικες κυρώσεις.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS