ΑρχικήsecurityΧακαρισμένοι λογαριασμοί Twitter χρησιμοποιούνται για να προμοτάρουν την Σαουδική Αραβία

Χακαρισμένοι λογαριασμοί Twitter χρησιμοποιούνται για να προμοτάρουν την Σαουδική Αραβία

Αρκετοί verified λογαριασμοί Twitter έχουν αναληφθεί από παλιούς συνεργάτες την Σαουδική Αραβία και μερικοί τους έχουν χρησιμοποιήσει για να προωθήσουν τη Σαουδική Αραβία ή την ηγεσία της, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό που ερευνά την ψηφιακή προπαγάνδα και τα Twitter bots.

Τουλάχιστον τέσσερις επαληθευμένοι λογαριασμοί Twitter, συμπεριλαμβανομένου ενός λογαριασμού που ανήκε σε Αμερικάνικο μετεωρολόγο που πέθανε πριν από δύο χρόνια, φαίνεται να έχουν χακαριστεί και να έχουν πωληθεί σε Σαουδάραβες, ανέφερε ο Marc Owen Jones σε ένα blog το Σάββατο.

Twitter

Ένας από τους επαληθευμένους λογαριασμούς που έχει χακαριστεί ανήκε αρχικά στον μετεωρολόγο του Weather Channel David Schwartz, ο οποίος πέθανε το 2016. Αυτός ο λογαριασμός, @TWCDaveSchwartz, ακολουθείται από δεκάδες λογαριασμούς που έχουν ως βάση την Σαουδική Αραβία.

Ο ίδιος ο λογαριασμός φαίνεται να έχει δημοσιεύσει ένα μόνο tweet, το οποίο επαινεί την περιοχή al-Qassim της Σαουδικής Αραβίας και τον κυβερνήτη του, τον πρίγκηπα Faisal bin Mishal. Αλλά ένα screenshot του ίδιου λογαριασμού που ελήφθη το 2018 δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση του τουρισμού στη Σαουδική Αραβία τότε.

Ο Jones, βοηθός καθηγητής στις Μεσανατολικές Σπουδές και στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι επαληθευμένοι λογαριασμοί ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς οι χρήστες είναι πιθανότερο να τις δεχτούν ως νόμιμη πηγή πληροφοριών.

“[Ένας επαληθευμένος λογαριασμός] θα κερδίσει την αξιοπιστία και τους followers πιο γρήγορα από έναν μη επαληθευμένο λογαριασμό”, δήλωσε ο Jones στο Al Jazeera.

Ο Jones εντόπισε αρκετά άλλα προφίλ που είχαν χακαριστεί, μεταξύ των οποίων και ένας που ανήκε στη Sheyna Steiner, συγγραφέα που ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά που προηγουμένως εμφανίστηκε ως αναλύτρια στο Fox News.

Ο λογαριασμός του Steiner έχει δημοσιεύσει και αναδημοσιεύσει δεκάδες tweet υπέρ της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες ημέρες. Την Κυριακή, ο λογαριασμός έχασε το μπλε “επαληθευμένο” σημάδι που είχε μια μέρα νωρίτερα, αλλά συνέχισε να tweet-άρει τα μηνύματα που προωθούσαν τον Βασιλιά Saudi Salman και τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman (επίσης γνωστό ως MBS).

Ένα από τα μηνύματα περιελάμβανε εικόνα του βασιλιά Salman και του πρίγκιπα Mohammed, λέγοντας “είμαστε όλοι Salman, όλοι είμαστε ο Mohammed”.

Ένα άλλο tweet από το λογαριασμό δήλωσε: “Λέω σε αυτούς τους ηλίθιοι που έχουν αναφέρει το λογαριασμό μου από χθες, να συνεχίσουν να το κάνουν… Οι πράξεις σας δεν με εμποδίζουν να υπερασπιστώ τη χώρα μου” και στη συνέχεια υποστήριξε ότι “αν κλείσει ο λογαριασμός μου υπάρχουν χιλιάδες άλλοι”.

Το tweet περιλάμβανε επίσης αρκετά hashtags που αποκαλούσαν τη Σαουδική Αραβία και τη Σαουδική ηγεσία ως μια «κόκκινη γραμμή», μια αναφορά στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel al-Jubeir, που απαιτεί αλλαγή στην ηγεσία στη Σαουδική Αραβία, είναι μια “κόκκινη γραμμή”.

Ο λογαριασμός του Steiner έχει δημοσιεύσει tweets που προωθούν τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας [Al Jazeera]

Ένας άλλος επαληθευμένος λογαριασμός, φαινομενικά χακαρισμένος, είναι αυτός της αυστραλιανής Nicole Jade Parks, πρώην Ολυμπιονίκης Χειμερινών Αγώνων. Αν και το προφίλ δεν έχει πρόσφατα tweets, ακολουθείται από πολλούς λογαριασμούς που έχουν ως βάση την Σαουδική Αραβία, παρόμοιοι με τους λογαριασμούς που ακολουθούν τους λογαριασμούς των Schwartz και Steiner.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η χρήση του Twitter από τη Σαουδική Αραβία εξετάστηκε διεξοδικά.

Έρευνα από το εργαστήριο ψηφιακής ιατροδικαστικής έρευνας (DFR), μέρος της δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου του Ατλαντικού, αποκάλυψε ψεύτικους λογαριασμούς που διαδίδουν φιλοκυβερνητικά tweets που αμφισβητούν τις αναφορές ότι δολοφονήθηκε ο Khashoggi. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ένα βίντεο στο YouTube που περιέχει μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας ότι ο Khashoggi είναι ακόμα ζωντανός εξαπλώθηκε χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό πραγματικών σαουδαραβών επηρεαστών στο Twitter και ενός μεγάλου αριθμού ψεύτικων λογαριασμών.

“Το Twitter έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο μάχης στις διπλωματικές συγκρούσεις της Σαουδικής Αραβίας”, δήλωσε ο Ben Nimmo, επικεφαλής του εργαστηρίου DFR στο Al Jazeera.

“Είδαμε μια αύξηση στην αυτοματοποιημένη δραστηριότητα που βασίζεται σε bot κατά τη διάρκεια της διαμάχης Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017, αν και είναι δίκαιο να αναφέρουμε ότι πολλά bots χρησιμοποιήθηκαν για να ωθήσουν τα μηνύματα υπέρ του Κατάρ το 2017, επίσης, “είπε ο Nimmo. “Έτσι, αυτό δεν είναι μοναδικό για τη Σαουδική Αραβία”. Αυτή η προσπάθεια απευθυνόταν κυρίως στο αραβόφωνο κοινό ενώ, μετά τη δολοφονία του Khashoggi πέρσι, υπήρχε ένα μεγαλύτερο στοιχείο αγγλικής γλώσσας στο traffic.

Τον Οκτώβριο, οι New York Times δημοσίευσαν μια έρευνα σχετικά με το πώς η Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησε τους λογαριασμούς Twitter για να καταπνίξει τη διαφωνία και την ησυχία των επικριτών στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. “Σε μια συνομιλία που είδαν οι The Times, δεκάδες ηγέτες αποφάσισαν να σβήσουν τους επικριτές των στρατιωτικών επιθέσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, αναφέροντας τα μηνύματα στο Twitter ως« ευαίσθητα», ανέφερε η έκθεση. “Αυτές οι αναφερθείσες αναρτήσεις είναι ένα από τα πράγματα που το Twitter θεωρεί ως σήματα όταν αποφασίζει να αποκρύψει περιεχόμενο από άλλους χρήστες, μειώνοντας τον αντίκτυπό του”, ανέφεραν οι New York Times. Το ίδιο άρθρο ισχυρίζεται επίσης ότι το Twitter έριξε έναν από τους υπαλλήλους του το 2015, αφού η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προσέγγισε το πρόσωπο αυτό για να κατασκοπεύσει την εταιρεία για λογαριασμό της χώρας.

Μέχρι στιγμής, το Twitter έχει καταργήσει την επαληθευμένη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του μπλε σημείου ελέγχου, για τουλάχιστον δύο από τους ύποπτους λογαριασμούς.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν hashtags που υποστηρίζουν την τάση της μοναρχίας, είτε τοπικά είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις τα hashtags γίνουν τάσεις, πολύ περισσότεροι χρήστες θα το δουν.

“Ενώ μια τέτοια επικίνδυνη στρατηγική θα μπορούσε να εντοπιστεί σε κάποιο σημείο, είναι επίσης πιθανό ότι υπάρχουν πολλά πολύ πιο αξιόπιστα παραδείγματα επαληθευμένων λογαριασμών που έχουν κλαπεί και χρησιμοποιούνται”, δήλωσε στον Al Jazeera.

“Συχνά η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας είναι να χειρίζεται το Twitter μαζικά, σε αντίθεση με την ανησυχία του για τις συνέπειες των ανθρώπων να βρίσκουν ατομικούς λογαριασμούς ύποπτους”, δήλωσε.

Αλλά, σύμφωνα με τον Nimmo, οι επιπτώσεις της προσπάθειας να χειριστεί το Twitter σε τόσο μεγάλους αριθμούς μπορεί να είναι ελάχιστες.

“Ο τακτικός στόχος είναι να φτάσουμε σε hashtags που υποστηρίζουν τη μοναρχία στην τάση, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις γίνουν τάσεις τα hashtag, πολύ περισσότεροι χρήστες θα το δουν”, δήλωσε ο Nimmo. “Στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνουν κλικ σε αυτό για να δουν το μήνυμα, τουλάχιστον μπορεί να έχουν υποσυνείδητο αποτέλεσμα στην αντίληψη.”

Αγοράζοντας λογαριασμούς από τους χάκερ

Πέρυσι, το Twitter ανέστειλε το πρόγραμμα ελέγχου, επειδή πολλοί χρήστες ερμήνευσαν το μπλε σήμα που συνοδεύει τους επαληθευμένους λογαριασμούς ως έγκριση από την εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση σε επαληθευμένους λογαριασμούς έχει γίνει πολυπόθητη μεταξύ των hackers, οι οποίοι πωλούν τις πληροφορίες σύνδεσης online.

“Οι επαληθευμένοι λογαριασμοί είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός στόχος για τους απατεώνες, διότι η υπόθεση είναι ότι πρόκειται για νόμιμο λογαριασμό”, δήλωσε ο Nimmo.

Σύμφωνα με τον Jones, δεν είναι απίθανο αυτοί οι συνεργάτες να αγοράσουν πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες σε ένα από τα πολλά φόρουμ όπου πωλείται η πρόσβαση σε λογαριασμούς που έχουν χακαριστεί. “Η Mashable έκανε μια αναφορά λέγοντας ότι η τιμή για έναν επαληθευμένο λογαριασμό Instagram  φτάνει τα 1.200 δολάρια “, δήλωσε.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS