ΑρχικήinetΗ Google διευκολύνει τις φθηνές συσκευές να κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας

Η Google διευκολύνει τις φθηνές συσκευές να κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας

Google

Η κρυπτογράφηση είναι ένα σημαντικό μέρος της ασφάλειας των δεδομένων μας, αλλά είναι εύκολο να υποτιμήσουμε την πολυπλοκότητα που προσθέτει σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή συσκευή. Ένα μέρος αυτής την πολυπλοκότητας είναι η επεξεργασία που απαιτεί η κρυπτογράφηση – μια διαδικασία που μπορεί να μην είναι πρακτική σε μικρές συσκευές ή συσκευές χαμηλού κόστους. Ωστόσο η Google επιχειρεί να το αλλάξει αυτό, με μια πολύ αποτελεσματική νέα μέθοδο που ονομάζεται Adiantum.

Ενώ η κρυπτογράφηση είναι κατά κάποιο τρόπο απλά η μετατροπή ενός συνόλου δεδομένων σε άλλα, αυτή η διαδικασία είναι στην πραγματικότητα πολύ περίπλοκη. Απαιτούνται μαθηματικές πράξεις, τα δεδομένα πρέπει να διαβαστούν και να γραφτούν και στη συνέχεια να επαναληφθεί αυτή η διαδικασία, πριν ολοκληρωθεί η κρυπτογράφηση.

Για ένα απλό μήνυμα κειμένου αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο. Αλλά εάν πρέπει να γίνει το ίδιο πράγμα για ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων, που μπορεί να περιέχουν εικόνες ή βίντεο, αυτός ο επιπλέον υπολογισμός αυξάνει την πολυπλοκότητα.

Πολλά σύγχρονα smartphones και άλλα gadgets είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικό τσιπ που εκτελεί μερικούς από τους πιο κοινούς αλγόριθμους και διαδικασίες κρυπτογράφησης (δηλαδή AES), ακριβώς όπως οι GPUs χειρίζονται τους υπολογισμούς των γραφικών σε παιχνίδια.

Αλλά τι γίνεται με τα παλαιότερα ή φθηνότερα τηλέφωνα, ή με τα μικροσκοπικά έξυπνα gadgets στο σπίτι, που δεν έχουν χώρο για κάτι τέτοιο; Ακριβώς όπως δεν μπορούν να τρέξουν τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκτελέσουν αποτελεσματικά τις τελευταίες κρυπτογραφικές διαδικασίες. Μπορούν ακόμα να κρυπτογραφούν πράγματα φυσικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να λειτουργήσουν ορισμένες εφαρμογές και να χαλάσουν μεγάλα ποσοστά μπαταρίας.

Η Google, που ενδιαφέρεται σαφώς για την παροχή ανταγωνιστικών φθηνών τηλεφώνων, αντιμετωπίζει τώρα αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας μια ειδική μέθοδο κρυπτογράφησης μόνο για low-end τηλέφωνα, με το όνομα Adiantum.

Αντί να χρησιμοποιεί AES, βασίζεται σε έναν κρυπτογραφημένο κώδικα που ονομάζεται ChaCha. Αυτή η μέθοδος κρυπτογράφησης είναι εξαιρετικά βελτιστοποιημένη για βασικές δυαδικές λειτουργίες, τις οποίες κάθε επεξεργαστής μπορεί να εκτελέσει γρήγορα.

Η διαδικασία Adiantum δεν αυξάνει ή μειώνει το μέγεθος του payload (για παράδειγμα, γεμίζοντας το ή προσθέτοντας δεδομένα), πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των bytes που εισέρχεται είναι ίδιος με αυτόν που εξέρχεται.

Φυσικά οι νέες τεχνικές κρυπτογράφησης, αντιμετωπίζονται στην αρχή με κάποιο σκεπτικισμό από τους επαγγελματίες ασφαλείας, για τους οποίους η μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη ζωή είναι να αποδείξουν ότι κάτι είναι επικίνδυνο ή αναξιόπιστο. Οι μηχανικοί της Google ωστόσο ισχυρίζονται ότι «έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ασφάλειά του Adiantum.»

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS