ΑρχικήinetΗ Google πραγματοποίησε δωρεά στην Wikipedia

Η Google πραγματοποίησε δωρεά στην Wikipedia

Γράφω αυτό το άρθρο σε ένα Google Doc, στον browser Google Chrome, με βάση πληροφορίες που βρήκα στο Google Search. Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες αφορούν επίσης την Google. Θα αναφέρω δύο πράγματα: μόνο το τρέχον έτος, η Google δαπάνησε πάνω από 21 εκατομμύρια δολάρια για lobby και χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos η εταιρεία ανακοίνωσε δωρεά ύψους 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Wikimedia, το μη κερδοσκοπικό τμήμα της Wikipedia. Αυτά δεν ακούγονται σαν τεράστια χρηματικά ποσά για μια εταιρία τόσο τεράστια όσο η Google, αλλά οι επιχειρηματικές αποφάσεις όπως αυτές – μια δωρεά εδώ, ένας νόμος που πέρασε εκεί – επιτρέπουν στις τεχνολογικές εταιρείες να θέσουν αργά τα θεμέλια μιας συνολικής εμπειρίας στο διαδίκτυο.

Wikipedia

Η δωρεά της Google κατανέμεται σε δύο μέρη: 2 εκατομμύρια δολάρια για την προσφορά του Wikimedia και 1,1 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας περιεχομένου της Wikipedia σε υποεκπροσωπούμενες γλώσσες. Σύμφωνα με τα λόγια του PR της Google, η δωρεά “θα παρέχει στους εκδότες πόρους και πληροφορίες για να δημιουργήσουν νέα άρθρα Wikipedia σε 10 γλώσσες στην Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, τη Νιγηρία και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική”.

Η Wikipedia είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος πόρος και η αυξανόμενη παγκόσμια πρόσβαση στην γνώση είναι θαυμάσια. Αλλά αν σκεφτείς αυτά που κερδίζει η Google (και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Amazon, οι οποίες είναι επίσης χορηγοί), μοιάζει λιγότερο σαν μια πράξη φιλανθρωπίας και περισσότερο σαν μια επένδυση. Παρόλο που η Wikipedia είναι ένας πόρος δημιουργικό κοινό περιεχόμενο – ελεύθερο για οποιονδήποτε να το χρησιμοποιεί και να το διαδίδει – οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν στη Wikipedia μέσω της Google, οπότε η επέκταση της προσέγγισης της Wikipedia σημαίνει ενίσχυση της Google. Και πολλά προϊόντα και υπηρεσίες της Google βασίζονται στο περιεχόμενο της Wikipedia, όπως λέει η Louise Matsakis στο Wired. Η Google έχει χρησιμοποιήσει άρθρα της Wikipedia για την κατάρτιση αλγορίθμων και την κάλυψη των λεγόμενων γραφικών γνώσεων, και η Apple και το Amazon χρησιμοποιούν περιεχόμενο της Wikipedia για να ενισχύσουν τους φωνητικούς βοηθούς.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο για μια εταιρεία να δωρίσει για να δημιουργήσει έναν πόρο που χρησιμοποιείται επίσης από τους ανταγωνιστές της, αλλά όταν πρόκειται για την βελτίωση της γνώσης μας και κατ’ επέκταση της ζωής μας, όλες οι εταιρείες τεχνολογίας “Big Five” Amazon, Google, Facebook, Microsoft και Apple) βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Πέρυσι, η Team Tech εισήχθη περαιτέρω στη δημόσια πολιτική μετά από διάφορα σκάνδαλα και κριτικές από αντιμονοπωλιακούς ακτιβιστές. Οι Amazon και Facebook δαπάνησαν περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια και 13 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πίεσης, αντίστοιχα, με τη Microsoft στα 9,5 εκατομμύρια δολάρια και την Apple στα 6,6 εκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας το συνολικό ποσό στα 64,3 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από την Big Five.

Όλα αυτά τα χρήματα που αποσκοπούν στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και στην υποστήριξη της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο σημαίνουν ότι δεν έχει σημασία πόσο διαχωρίζεστε από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της Big Five: η εμβέλειά τους εκτείνεται σε όλα τα μονοπάτια του διαδικτύου. Ο δημοσιογράφος Gizmodo Kashmir Hill το βίωσε αυτό το πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας προσπάθειας να σταματήσει να χρησιμοποιεί το Amazon.

Την ημέρα που η Google ανακοίνωσε τη δωρεά της στο Davos, ο Sheryl Sandberg παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση ως ο άνθρωπος που κατάλαβε πώς να αποφέρει κέρδος από τα data των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Tech BuzzFeed News Ryan Mac, το κοινό γέλασε.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS