ΑρχικήTop PicksNvidia και AMD ως οι καλύτερες αγορές στον τομέα των chips

Nvidia και AMD ως οι καλύτερες αγορές στον τομέα των chips

Η Nvidia και AMD κυριαρχούν στις αγορές των chips τα τελευταία χρόνια. Οι χρήσεις των chips εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να έχουν κέρδη, από τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα μέχρι τα συνδεδεμένα ηχεία σπιτιού ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία κατασκευής chips αποτελεί όλο και περισσότερο μια μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες παραγωγής τους.

Nvidia AMD

Η αλήθεια είναι πως οι καλύτερες εταιρείες chips είναι δύο, η Nvidia και η AMD. Αυτές οι δύο είναι ικανές να επεξεργαστούν τεχνικές που περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη και να πρωτοτυπήσουν στο GPU, δηλαδή στη μονάδα επεξεργασίας γραφικών. Σήμερα υπάρχει ατελείωτη ζήτηση για τον τομέα των chips, όμως τείνουν να εμφανίζονται προβλήματα στο GPU. Αυτό φαίνεται και από τις φετινές πτώσεις που έδειξαν οι αγορές των Nvidia και AMD.

Οι τάσεις που καθορίζουν αυτές τις δύο εταιρείες είναι βαθύτερες από τις αβεβαιότητες των τωρινών χρηματιστηριακών αγορών και το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην διαχείριση προβλημάτων της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά του GPU. Συγκεκριμένα, η Nvidia κατέχει περίπου το 80% για να εκπαιδεύσει  τα neural networks. Η διαδικασία περιλαμβάνει μεγάλους αριθμούς παράλληλων υπολογιστικών λειτουργιών που περιλαμβάνουν vectors και matrices για να βρουν έναν κρυμμένο οργανισμό συνδέσεων μεταξύ των σημείων των δεδομένων. Επίσης, τα κέρδη της Nvidia αναμένονται να αυξηθούν κατά 22% μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, η AMD έχει την ίδια σημασία με τη Nvidia όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και είναι γνωστή ως ο δεύτερος μοναδικός φορέας ενός GPU chip.

Να επισημανθεί πως τα κέρδη της Nvidia έφτασαν τα 91 δις δολάρια συγκριτικά με της AMD που ανήλθαν στα 20 δις δολάρια. H Nvidia φαίνεται να έχει πρωταρχικό ρόλο στην αγορά των chips.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή και για τις δύο εταιρείες είναι πως η ραγδαία αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί όλο και περισσότερες startup να αλλάξουν εντελώς το τοπίο και να καταστήσουν το GPU ως κάτι τετριμμένο που θα ανήκει στο παρελθόν. Ήδη από χτες υπήρξαν startup εταιρείες που δήλωσαν πως βρήκαν μια καταπληκτική εναλλακτική έναντι του GPU για τον υπολογισμό τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας ήδη στήριξη από μεγάλες χρηματικές συνεισφορές από Microsoft και BMW, κοντά στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν αμέτρητες startup που δραστηριοποιούνται με παρόμοιο τρόπο στον τομέα των chips. Όλες προσπαθούν για την καινοτομία που θα αντικαταστήσει το GPU αλλά η σωστή διαχείριση είναι που θα βοηθήσει τις αξιόπιστες εταιρείες Nvidia και AMD να συνεχίσουν να ανταμείβονται στην απαιτητική αγορά ζήτησης του artificial intelligence.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS