ΑρχικήinetControlled Folder Access: Παράκαμψη του συστήματος ασφαλείας με DLL

Controlled Folder Access: Παράκαμψη του συστήματος ασφαλείας με DLL

Η Microsoft πρόσθεσε ένα νέο τοίχος προστασίας από ransomware, που ονομάζεται Controlled Folder Access, το οποίο μπορεί να αποτρέψει την τροποποίηση κρίσιμων αρχείων του συστήματος, από άγνωστα προγράμματα. Στο DerbyCon security conference της περασμένης εβδομάδας, ένας ερευνητής ασφαλείας έδειξε πως είναι δυνατή η παράκαμψη αυτού του νέου συστήματος ασφαλείας, χρησιμοποιώντας DLL injections.

Controlled Folder Access dll injection

Το Controlled Folder Access είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που προστατεύει φακέλους του υπολογιστή μας, καθώς και τα αρχεία που περιέχουν αυτοί οι φάκελοι. Όταν εφαρμοστεί σε κάποιο φάκελο, τότε τα αρχεία και οι  υποφάκελοί που περιέχονται μέσα του, μπορούν να επεξεργαστούν μόνο από εφαρμογές που χαρακτηρίζει ο χρήστης ως ασφαλής (whitelist), ή από προγράμματα που η Microsoft πιστεύει ότι είναι ασφαλή.

Γνωρίζοντας ότι το explorer.exe είναι στο whitelist της Microsoft, ο ερευνητής ασφαλείας Soya Aoyama, βρήκε έναν τρόπο να εισάγει κακόβουλα DLL στην διεργασία του explorer.exe. Από την στιγμή που η Microsoft έχει συμπεριλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο whitelist της, όταν το DLL εκτελεστεί μέσω αυτής, μπορεί να κάνει αλλαγές σε αρχεία και φακέλους που είναι προστατευμένα από το Controlled Folder Access.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη ευπάθεια είναι ακόμα ενεργή και μπορεί ο καθένας να την εκμεταλλευτεί. Επίσης όταν εκτελείται κακόβουλος κώδικας με αυτόν τον τρόπο, το Windows Defender δεν το αναγνωρίζει, όπως δεν το αναγνωρίζουν και γνωστά antivirus με προστασία από malware, όπως είναι τα Avast, ESET, Malware Bytes και McAfee.

Ο Aoyama, πριν δείξει δημοσίως τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατή αυτή η παραβίαση του Controlled Folder Access, είχε ήδη ενημερώσει την Microsoft για το εύρημα του, αν και η εταιρεία δεν έκρινε ότι πρόκειται για ευπάθεια που έπρεπε να διορθωθεί, όπως επίσης δεν έκρινε ότι πρέπει να ανταμείψει τον ερευνητή που το εντόπισε.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS