Το CSI Institute προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω phishing email!
infosec

Το CSI Institute προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω phishing email!

Το CSI Institute, ενημερώνει τους πολίτες, για μία νέα απάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έξαρση....
Read More
infosec

Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!

Η Microsoft παραμένει στη κορυφή της λίστας των εταιρειών που επιλέγουν οι κακόβουλοι χρήστες να υποδυθούν όταν θέλουν να “ψαρέψουν”...
Read More
infosec

Bug στην εφαρμογή Google News χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο των δεδομένων σας

Πριν από λίγο καιρό, η Google κυκλοφόρησε μία νέα εφαρμογή, με το όνομα Google News, η οποία αντικατέστησε τα Google...
Read More
infosec

Οι εφαρμογές σας παρακολουθούν ακόμα και μετά την απεγκατάστασή τους

Έχετε παρατηρήσει ότι διαφημίσεις για εφαρμογές που έχετε απεγκαταστήσει εδώ και καιρό εμφανίζονται ακόμα στη συσκευή σας; Μια πρόσφατη αναφορά...
Read More
infosec

Νέο bug στο iOS 12. Πώς το επιλύετε;

Στην αρχή, το iOS 12 φαινόταν να είναι ένα πιο πετυχημένο update από το iOS 11, αλλά όπως αποδεικνύεται, η...
Read More
Latest Posts

Controlled Folder Access: Παράκαμψη του συστήματος ασφαλείας με DLL

Η Microsoft πρόσθεσε ένα νέο τοίχος προστασίας από ransomware, που ονομάζεται Controlled Folder Access, το οποίο μπορεί να αποτρέψει την τροποποίηση κρίσιμων αρχείων του συστήματος, από άγνωστα προγράμματα. Στο DerbyCon security conference της περασμένης εβδομάδας, ένας ερευνητής ασφαλείας έδειξε πως είναι δυνατή η παράκαμψη αυτού του νέου συστήματος ασφαλείας, χρησιμοποιώντας DLL injections.

Controlled Folder Access dll injection

Το Controlled Folder Access είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που προστατεύει φακέλους του υπολογιστή μας, καθώς και τα αρχεία που περιέχουν αυτοί οι φάκελοι. Όταν εφαρμοστεί σε κάποιο φάκελο, τότε τα αρχεία και οι  υποφάκελοί που περιέχονται μέσα του, μπορούν να επεξεργαστούν μόνο από εφαρμογές που χαρακτηρίζει ο χρήστης ως ασφαλής (whitelist), ή από προγράμματα που η Microsoft πιστεύει ότι είναι ασφαλή.

Γνωρίζοντας ότι το explorer.exe είναι στο whitelist της Microsoft, ο ερευνητής ασφαλείας Soya Aoyama, βρήκε έναν τρόπο να εισάγει κακόβουλα DLL στην διεργασία του explorer.exe. Από την στιγμή που η Microsoft έχει συμπεριλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο whitelist της, όταν το DLL εκτελεστεί μέσω αυτής, μπορεί να κάνει αλλαγές σε αρχεία και φακέλους που είναι προστατευμένα από το Controlled Folder Access.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη ευπάθεια είναι ακόμα ενεργή και μπορεί ο καθένας να την εκμεταλλευτεί. Επίσης όταν εκτελείται κακόβουλος κώδικας με αυτόν τον τρόπο, το Windows Defender δεν το αναγνωρίζει, όπως δεν το αναγνωρίζουν και γνωστά antivirus με προστασία από malware, όπως είναι τα Avast, ESET, Malware Bytes και McAfee.

Ο Aoyama, πριν δείξει δημοσίως τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατή αυτή η παραβίαση του Controlled Folder Access, είχε ήδη ενημερώσει την Microsoft για το εύρημα του, αν και η εταιρεία δεν έκρινε ότι πρόκειται για ευπάθεια που έπρεπε να διορθωθεί, όπως επίσης δεν έκρινε ότι πρέπει να ανταμείψει τον ερευνητή που το εντόπισε.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *