ΑρχικήsecurityBug εκμεταλλεύεται ένα σφάλμα ασφαλείας σε όλα σχεδόν τα PC και Mac

Bug εκμεταλλεύεται ένα σφάλμα ασφαλείας σε όλα σχεδόν τα PC και Mac

bugΜια έρευνα που δημοσίευσε η F-Secure έχει αποκαλύψει ένα νέο bug που κάνει τις περισσότερες από τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εξοπλισμένες με disk encryption, ευάλωτες σε μια επίθεση που θα μπορούσε να κλέψει προσωπικά δεδομένα μέσα σε λίγα λεπτά.

Όπως αναφέρει το ZDNet, τα ευρήματα της F-Secure αναφέρουν ότι τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας αρκούν για να αποφευχθεί η κλοπή που προκαλείται από το νέο αυτό bug.

Η επίθεση είναι μια παραλλαγή της παλιάς επίθεσης cold boot, η οποία είναι μια δημοφιλής τεχνική στον κόσμο του hacking. Αυτός ο τύπος επίθεσης κάνει reset έναν υπολογιστή και στη συνέχεια κλέβει τα δεδομένα που απομένουν στη μνήμη RAM.

Για να κλαπούν τα δεδομένα μέσω μιας επίθεσης cold boot, θα χρειαζόταν φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή και στο εξειδικευμένο hardware. Οι κανονικοί υπολογιστές δεν θεωρούνται στόχος μιας τέτοιας επίθεσης σε σύγκριση με τους υπολογιστές που αποθηκεύουν πολύτιμες πληροφορίες όπως αυτές που ανήκουν σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Ένα από τα μέτρα προστασίας που αναπτύσσουν οι κατασκευαστές hardware είναι η αντικατάσταση του περιεχομένου της μνήμης RAM μετά την επίθεση που δέχεται ένας υπολογιστής.

Οι ερευνητές της F-Secure έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία αντικατάστασης, καθιστώντας τον υπολογιστή ευάλωτο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ασφαλείας της F-Secure, Olle Segerdahl, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα, “Αν και δεν είναι τόσο εύκολο, δεν είναι και αρκετά δύσκολο να βρούμε και να εκμεταλλευτούμε αυτό το ελάττωμα, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να το έχουν ήδη ανακαλύψει και ορισμένοι κακόβουλοι χρήστες.”

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι έχουν προειδοποιήσει μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple και η Intel για τα τελευταία ευρήματα τους. Η Microsoft ενημέρωσε το Bitlocker Guidance ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, ενώ η Apple είπε ότι όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν το τσιπ T2 δεν είναι ευάλωτες στις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS