ΑρχικήsecurityΠόσο ασφαλή είναι τελικά τα email μας από αδιάκριτα βλέμματα;

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα email μας από αδιάκριτα βλέμματα;

emailΣύμφωνα με την Google, κανείς δεν είναι σε θέση να διαβάζει τα email σας στο Gmail χωρίς την άδειά σας. Κι ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Μετά από μία έκθεση του Wall Street Journal (που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα) η οποία περιγράφει πώς οι προγραμματιστές μπορούν να διαβάζουν τα email σας στο Gmail, η Google απάντησε την Τρίτη με ένα blog post, περιγράφοντας τα μέτρα που λαμβάνει, για να διασφαλίσει την ασφάλεια και το απόρρητό σας στην υπηρεσία.

Το post, το οποίο υπογράφει η Suzanne Frey, Διευθύντρια Ασφάλειας, Εμπιστευτικότητας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Google Cloud, παραδέχεται ότι η Google επιτρέπει σε άλλους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα Gmail, αλλά μόνο αν τους έχετε δώσει άδεια και μόνο αφού περάσουν έναν αυστηρό έλεγχο σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Η έκθεση του WSJ ισχυρίζεται ωστόσο ότι η Google «κάνει πολύ λίγα πράγματα για να ελέγξει αυτούς τους προγραμματιστές», οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις πράγματι μπορούν να διαβάζουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα των χρηστών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπάλληλοι μιας εταιρείας που ονομάζεται Return Path διάβασαν περίπου 8.000 ηλεκτρονικά μηνύματα χρηστών πριν από δύο χρόνια για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του λογισμικού της.

Η πρακτική της ανταλλαγής δεδομένων με άλλες εταιρείες έγινε γνωστή, μετά την αποκάλυψη ότι το Facebook άφηνε πολλές εφαρμογές τρίτων να συλλέγουν τεράστια ποσά δεδομένων χρήστη για δικούς τους σκοπούς.

Η Google ήταν λίγο πιο προσεκτική από το Facebook όσον αφορά την προστασία του απορρήτου. Για παράδειγμα, η εταιρεία σταμάτησε να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο ηλεκτρονικών μηνυμάτων των χρηστών της στο Gmail, για να κάνει στοχευμένες διαφημίσεις το 2017.

Αν όμως δεν είστε προσεκτικοί σχετικά με τους ποιους χορηγείτε άδειες για το Gmail, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μπορούν να πέσουν θεωρητικά σε λάθος χέρια. Για να ελέγξετε σε ποιες εφαρμογές τρίτων έχετε επιτρέψει να αποκτήσουν πρόσβαση στο Gmail σας, μεταβείτε στη διεύθυνση myaccount.google.com και κάντε κλικ στην επιλογή “Εφαρμογές με πρόσβαση στο λογαριασμό”.

Στη δημοσίευση, η Frey επισημαίνει επίσης ότι “κανείς στη Google δεν διαβάζει το Gmail σας”. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτές περιλαμβάνουν “πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν μας το ζητάτε οι ίδιοι και δίνετε τη συγκατάθεσή σας ή όπου χρειάζεται για λόγους ασφαλείας, όπως η διερεύνηση ενός σφάλματος ή μιας κατάχρησης”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS