ΑρχικήUpdatesDOH: DNS over HTTPS εφαρμόζει στον Firefox η Mozilla

DOH: DNS over HTTPS εφαρμόζει στον Firefox η Mozilla

Όταν πρόκειται για την ιδιωτικότητα μας στο διαδίκτυο, θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και τα στοιχεία μας να μην διαρρέουν. Γι’αυτό η Mozilla έφτιαξε εργαλεία για τον browser της, τον Firefox, δίνοντας έμφαση στην ιδιωτικότητα του χρήστη. Ένα από αυτά τα εργαλεία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ονομάζεται DNS over HTTPS η αλλιώς DOH.

doh-dns-https-mozilla-firefox

Αυτή η τεχνολογία συνδυάζει το ήδη υπάρχον DNS (domain name system) που χρησιμοποιείται για να βρεθεί η αντιστοιχία μιας διεύθυνσης με την IP του server στον οποίο φιλοξενείται, και του πρωτοκόλλου HTTPS που είναι η κρυπτογραφημένη έκδοση του HTTP και χρησιμοποιείται για την μεταφορά δεδομένων από και προς τα websites που επισκεπτόμαστε.

Όταν αυτές οι 2 τεχνολογίες συνδυάζονται, οι κακόβουλοι χρήστες όπως hackers ή scammers δεν έχουν τρόπο να δουν ποιες διευθύνσεις προσπαθείτε να επισκεφθείτε, οπότε δεν μπορούν να σας ανακατευθύνουν σε ψεύτικα websites, καθώς η όποια πληροφορία μεταφέρεται, είναι κρυπτογραφημένη.

“Το DNS είναι μια από τις βασικότερες και παλαιότερες υπηρεσίες του διαδικτύου και παραμένει απαράλλαχτη μέχρι και σήμερα” γραφεί ο Patrick McManus, από την Mozilla. “Στην ομάδα δικτύου και ασφάλειας του Firefox προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό κρυπτογραφώντας την υπηρεσία DNS και δοκιμάζοντας μια υπηρεσία που αποτρέπει τους παρόχους DNS από την συλλογή και τον διαμοιρασμό του ιστορικού περιήγησης σας. Έτσι φτιάξαμε το DOH.”

Ο Firefox δεν κάνει χρήση της υπηρεσίας από προεπιλογή. Για αυτό η Mozilla έχει εκδώσει έναν οδηγό με τον τρόπο ρύθμισης της, και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την χρήση της έκδοσης 62 ή νεότερης του Firefox.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS