ΑρχικήinetΕπιστήμονες έκαναν 3D εκτύπωση ενός ανθρώπινου κερατοειδούς

Επιστήμονες έκαναν 3D εκτύπωση ενός ανθρώπινου κερατοειδούς

εκτύπωσηΗ 3D εκτύπωση, αρχίζει να βρίσκει εφαρμογή σε όλο και περισσότερους τομείς και η ιατρική δε θα μπορούσε να μείνει έξω από όλο αυτό.

Επιστήμονες του Newcastle University στο Ηνωμένο Βασίλειο, λένε ότι έχουν δημιουργήσει τους πρώτους 3D ανθρώπινους κερατοειδείς χιτώνες. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μοναδικών “βιο-μελανιών” και κυττάρων κερατοειδούς, μπορούν να εκτυπώσουν 3D κερατοειδείς σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Εάν οι μέθοδοί τους αποκτήσουν ιατρική έγκριση, η 3D εκτύπωση κερατοειδών θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από μεταμοσχεύσεις και εκείνους που πάσχουν από εξασθένιση της όρασης λόγω τραυματισμού του κερατοειδούς.

Ο κερατοειδής είναι ο εξώτατος φακός του ματιού, που το προστατεύει και του παρέχει αρκετές από τις δυνατότητες εστίασης. Ο κερατοειδής είναι ανθεκτικός, αλλά ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει πόνο και εξασθένιση της όρασης. Λοιμώδεις διαταραχές των ματιών μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κερατοειδή, προκαλώντας τύφλωση.

Μια έρευνα του 2016 για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο διαπίστωσε ότι μόνο μία μεταμόσχευση κερατοειδούς ήταν διαθέσιμη για κάθε 70 ασθενείς. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιοτεχνολογία θα μπορούσε να παίξει «ουσιαστικό» ρόλο στην ανακούφιση αυτής της ανάγκης.

Οι επιστήμονες του Newcastle δημιούργησαν ένα “βιο-μελάνι” από τις ουσίες αλγινικό και κολλαγόνο. Στη συνέχεια τα ανάμειξαν με κύτταρα ανθρώπινου κερατοειδούς. Έπειτα εκτύπωσαν τους κερατοειδείς σε ομόκεντρους κύκλους, οπότε τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν γύρω από το βιο-μελάνι.

“Πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο αναζητούν το ιδανικό “βιο-μελάνι” για να καταστήσουν τη διαδικασία αυτή εφικτή”, ανέφερε ο καθηγητής Che Connon. “Το μοναδικό gel μας – ένας συνδυασμός αλγινικού και κολλαγόνου – διατηρεί ζωντανά τα βλαστοκύτταρα παράλληλα με την παραγωγή ενός υλικού που είναι αρκετά άκαμπτο για να κρατήσει το σχήμα του αλλά και αρκετά μαλακό ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί από το ακροφύσιο ενός 3D εκτυπωτή.”

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι πιθανόν θα χρειαστούν χρόνια για να μπορέσουν οι ασθενείς να αρχίσουν να λαμβάνουν 3D-τυπωμένους κερατοειδείς χιτώνες. Αυτή η μελέτη ήταν ουσιαστικά μια απόδειξη της ιδέας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS