ΑρχικήinetΤα Smartphones καταστρέφουν τον πλανήτη μας πιο γρήγορα απ΄όσο νομίζουμε

Τα Smartphones καταστρέφουν τον πλανήτη μας πιο γρήγορα απ΄όσο νομίζουμε

SmartphonesΌλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι βαδίζουμε προς την καταστροφή, ενώ απολαμβάνουμε την άνετη ζωή μας και τα φανταχτερά gadget μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι το τέλος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κοντά απ’όσο πιστεύαμε.

Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε ότι η τεράστια ποσότητα αποτυπώματος άνθρακα που απελευθερώνεται λόγω των smartphones, θα μπορούσε να σκοτώσει τον πλανήτη μας με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό.

Αυτή η έρευνα, η οποία διεξήχθη από μελετητές στο Πανεπιστήμιο McMaster, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cleaner Production. Αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας και της επικοινωνίας από το 2010 έως το 2020, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, των laptop, των smartphones και των διακομιστών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν αρκετά ανησυχητικά. Το 2007, οι ΤΠΕ αντιπροσώπευαν μόνο το 1% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει ήδη τριπλασιαστεί και αυξάνεται ραγδαία, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει το 14% έως το 2040 – αυτό αποτελεί τις μισές από τις επιπτώσεις του άνθρακα, που προκαλούνται από ολόκληρο τον κλάδο των μεταφορών σε όλο τον κόσμο!

Ένας σημαντικός λόγος πίσω από αυτό είναι η εξόρυξη σπάνιων ορυκτών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός νέου smartphone. Αντιπροσωπεύει περίπου το 85% – 95% των συνολικών εκπομπών CO2 ενός τηλεφώνου στον μέσο κύκλο ζωής του για δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ενός νέου smartphone καταναλώνει την ίδια ενέργεια με την επαναφόρτιση και τη λειτουργία του παλιού για δέκα χρόνια. Οπότε, την επόμενη φορά θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε πριν πετάξετε το παλιό σας τηλέφωνο για ένα πιο καινούριο μοντέλο.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο συμπέρασμα ήταν ότι τα smartphones με μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης τείνουν να αφήνουν πίσω τους ένα πιο μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα από τα μικρότερα. Στην πραγματικότητα, η Apple έχει αποκαλύψει δημόσια ότι η δημιουργία ενός iPhone 7 Plus παράγει περίπου 10% περισσότερο CO2 από το iPhone 6s.

Οι ερευνητές προέβλεψαν επίσης ότι το μέλλον δεν φαίνεται καλό με το Internet of Things να βομβαρδίζει τη ζωή μας με ακόμα περισσότερες συσκευές.

“Εάν οι κατασκευαστές δεν υιοθετήσουν γρήγορα πρακτικές 100% ανανεώσιμης ενέργειας, η εμφάνιση του IoT θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη συμβολή όλων των άλλων παραδοσιακών υπολογιστικών συσκευών και να αυξήσει δραματικά τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές πολύ πέρα ​​από τις προβλέψεις αυτής της μελέτης”.

Είναι αλήθεια ότι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι πέρα ​​από την ικανότητα ενός ατόμου ή μιας μόνο επιχείρησης, αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα κρατώντας τα παλιά μας τηλέφωνα για ένα ακόμη έτος όταν αυτό είναι δυνατό και μειώνοντας το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS