Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

Πως τα λάθη του WannaCry βοηθούν να ανακτήσετε τα αρχεία σας

Λάθη στον κώδικα του WannaCry: Μερικές φορές οι προγραμματιστές του ransomware κάνουν λάθη στο κώδικα Αυτά τα λάθη μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα να έχουν ξανά πρόσβαση στα αρχεία τους με την μόλυνση του ransomware. Αυτό το άρθρο είναι μια μικρή περιγραφή με αρκετά λάθη, τα οποία έχουν γίνει απ τους προγραμματιστές του WannaCry ransomware.wannacry

Λάθη στην λογική διαγραφής αρχείων

Όταν ο Wannacry κρυπτογραφεί τα αρχεία του θύματος, διαβάζει απ τα αυθεντικό αρχείο, κρυπτογραφεί το περιεχόμενο και σώζει το αρχείο με επέκταση “.WNCRYT”. Μετά την κρυπτογράφηση το μετατρέπει από “.WNCRYT” σε “.WNCRY” και σβήνει το αυθεντικό αρχείο. Αυτή η λογική διαγραφής διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία και τις ιδιότητες των αρχείων του θύματος.

Αυτά τα αρχεία αποθηκεύονται στο δίσκο του συστήματος

Αν τα αρχεία είναι σε σημαντική τοποθεσία (απ’ την σκοπιά του προγραμματιστή του Malware π.χ. Επιφάνεια Εργασίας και Έγγραφα), τότε το αυθεντικό αρχείο θα αντικατασταθεί με τυχαία δεδομένα πριν την διαγραφή. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς αρχείων και περιεχομένου.

  • Αν τα αρχεία αποθηκεύονται εκτός των σημαντικών τοποθεσιών – φακέλων, τότε τα αυθεντικά θα μεταφερθούν στο %TEMP%\%d.WNCRYT (όπου %d ένας τυχαίος αριθμός). Αυτά τα αρχεία περιλαμβάνουν τα αυθεντικά δεδομένα και δεν είναι αντικατεστημένα, είναι απλά διαγραμμένα απ τον δίσκο, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακτηθούν με λογισμικό ανάκτησης αρχείων (Recovery Software).

Τα αρχεία πού έχουν μετονομαστεί είναι στο φάκελο %TEMP%

Τα αρχεία βρίσκονται σε άλλο δίσκο (εκτός συστήματος):

  • Το Ransomware δημιουργεί το $RECYCLE” φάκελο και ορίζει κρυφές και ιδιότητες συστήματος σε αυτό το φάκελο. Αυτό κάνει τον φάκελο αόρατο στην εξερεύνηση των Windows αν έχει την προεπιλεγμένη ρύθμιση. Το Μalware μεταφέρει τα αυθεντικά αρχεία σε αυτή την τοποθεσία μετά την κρυπτογράφηση.

Η διαδικασία εντοπίζει την προσωρινή διαδρομή αρχείων να αποθηκεύσει τα αυθεντικά πριν την διαγραφή.

  • Με δύο λόγια, επειδή ο συγχρονισμός των λαθών στο κώδικα ransomware σε πολλές περιπτώσεις τα αυθεντικά αρχεία μένουν στην ίδια τοποθεσία και δεν μεταφέρονται στο $RECYCLE.

  • Τα αυθεντικά αρχεία διαγράφονται με μη ασφαλή τρόπο. Με δεδομένο αυτό υπάρχει πιθανότητα να ανάκτησης των χαμένων αρχείων με προγράμματα ανάκτησης δεδομένων (Recovery Software).

Τα αυθεντικά αρχεία μπορούν να ανακτηθούν και από δίσκο εκτός συστήματος.

Η διαδικασία αυτή κατασκευάζει την προσωρινή διαδρομή για τα αυθεντικά αρχεία.

Το κομμάτι κώδικα που κάνει την παραπάνω διαδικάσια.

Το σφάλμα των μόνο-για-ανάγνωση αρχείων (ReadOnly).

Καθώς αναλύαμε το WannaCry, ανακαλύψαμε ότι το συγκεκριμένο ransomware έχει ένα σφάλμα στην επεξεργασία μόνο για ανάγνωση (ReadOnly). Αν υπάρχουν αρχεία σαν αυτά στο μολυσμένο μηχάνημα, τότε το ransomware δεν θα κρυπτογραφήσει τα αρχεία. Θα δημιουργήσει μια κρυπτογραφημένη αντιγραφή για κάθε αυθεντικό αρχείο, όσο τα αυθεντικά αρχεία ορίζονται με τις νέες κρυφές ιδιότητες. Όσο συμβαίνει αυτό, είναι απλό να τα βρεις και ανακτήσεις τις αρχικές τους ιδιότητες.

Τα αυθεντικά μόνο-για-ανάγνωση (ReadOnly) αρχεία δεν είναι κρυπτογραφημένα και βρίσκονται στις αρχικές τους θέσεις.

Συμπεράσματα

Απ την έρευνα μας στο ransomware, είναι ξεκάθαρο ότι οι προγραμματιστές του ransomware έκαναν πολλά λάθη και η ποιότητα του κώδικά είναι πολύ χαμηλή.

Αν έχετε μολυνθεί με το WannaCry ransomware υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανακτήσετε τα αυθεντικά αρχεία σας. Για να ανακτήσετε τα αρχεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν προγράμματα ανάκτησης αρχείων (File Recovery).

Προτείνουμε στις εταιρίες να μοιράσουν το άρθρο αυτό με τους διαχειριστές των συστημάτων διότι μπορούν χρησιμοποιήσουν δωρεάν προγράμματα ανάκτησης αρχείων (File Recovery) για τα μολυσμένα μηχανήματα τους στο δίκτυό τους.

Πηγή: https://securelist.com/

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *