Κακόβουλα αρχεία Windows EXE μολύνουν τους χρήστες macOS
infosec

Κακόβουλα αρχεία Windows EXE μολύνουν τους χρήστες macOS

Ερευνητές ασφαλείας, ανακάλυψαν πολλά αρχεία Windows EXE, που χρησιμοποιούν κακόβουλα payloads για να μολύνουν τους χρήστες macOS με infostealers και...
Read More
infosec

Η Cisco προειδοποιεί για σφάλμα κωδικού στο Network Assurance Engine

Η Cisco προειδοποιεί τους πελάτες της πως πρέπει άμεσα να εγκαταστήσουν μία αναβάθμιση, η οποία θα διορθώσει ένα πολύ σοβαρό...
Read More
infosec

500px: Παραβίαση δεδομένων του 2018 εξέθεσε πληροφορίες χρηστών

500px: Η πλατφόρμα κοινοποίησης φωτογραφιών αποκάλυψε πως υπήρχε ένα σφάλμα ασφαλείας που εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα χρηστών και τις πληροφορίες...
Read More
infosec

Χακαρισμένοι λογαριασμοί Twitter χρησιμοποιούνται για να προμοτάρουν την Σαουδική Αραβία

Αρκετοί verified λογαριασμοί Twitter έχουν αναληφθεί από παλιούς συνεργάτες την Σαουδική Αραβία και μερικοί τους έχουν χρησιμοποιήσει για να προωθήσουν...
Read More
infosec

10 εταιρείες που προσπάθησαν να αγοράσουν το Facebook

Το Facebook, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι μόνο μια από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλής πλατφόρμες δισεκατομμύρια χρηστών αλλά και...
Read More
Latest Posts

Αργός υπολογιστής; Πως να επιταγχύνετε το σύστημά σας με ένα RAM Disk

RAMDisk: Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χώρο της μνήμης RAM ως μια εικονική μονάδα σκληρού δίσκου, για ταχύτητες και επιδόσεις ακόμη καλύτερες και από αυτές των δίσκων SSD.

RAM Disk: Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μνήμη RAM

Διαθέτετε αρκετά GB αχρησιμοποίητης μνήμης RAM στο σύστημά σας; Εάν ναι, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα RAM Drive ή RΑM Disk. Mε τον τρόπο αυτό θα είστε σε θέση να μειώσετε τον χρόνο φόρτωσης των εφαρμογών, να βελτιώσετε την απόδοση στο gaming ή/και να αποθηκεύσετε ταινίες 4K για καλύτερη αναπαραγωγή. Υπάρχουν διαθέσιμα free και paid λογισμικά RΑMDisk, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προσωρινών ή μόνιμων RΑMDisks. Παρακάτω, θα δούμε κάποια από αυτά και θα παρουσίασουμε αναλυτικά τα οφέλη που προκύπτουν, πόση μνήμη απαιτείται και πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας RΑΜDisk στα Windows.

H χρήση αποθηκευτικών μέσων υψηλών επιδόσεων και ταχυτήτων είναι το όνειρο κάθε χρήστη υπολογιστή. Πλέον, οι περισσότεροι χρήστες έχουν τη δυνατότητα χρήσης δίσκων SSD, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι αρκετά πιο δαπανηροί από τους μαγνητικούς σκληρούς δίσκους.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που υπάρχει αρκετή αχρησιμοποίητη RΑM στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, αυτή μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή για την κατασκευή ενός αστραπιαία γρήγορου αποθηκευτικού μέσου – ακόμη γρηγορότερου από οποιονδήποτε δίσκο SSD.

Τι είναι RΑMDisk ή RΑM Drive;

Το RΑMDisk είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια εικονική μονάδα δίσκου που δημιουργείται στο σύστημα και χρησιμοποιεί τα blocks της φυσικής μνήμης RΑM για την αποθήκευση δεδομένων. Οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας μέσων αποθήκευσης με χρήση της μνήμης RΑM χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, ενώ σήμερα η τεχνολογία αυτή έχει εξελιχθεί σημαντικά. Πλέον υπάρχουν οι RΑM-based σκληροί δίσκοι, οι οποίοι δεν είναι τόσο διαδεδομένοι όσο οι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι και οι SSD, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των RAM storages, αλλά και της συνεχούς ανάγκης για τροφοδοσία ρεύματος.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα RAMDisk;

Ο λόγος για τον οποίο η RΑM αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα μνήμης στον υπολογιστή σας είναι η αξεπέραστη ταχύτητά της. Πρακτικά, είναι πάνω από δέκα φορές ταχύτερη από τους ήδη ταχείς SSD. Η δημιουργία ενός RΑMDisk θα σας επιτρέψει να αποθηκεύετε δεδομένα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα στον υπολογιστή σας. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό θα παρατηρήσετε σημαντική μείωση στους χρόνους φόρτωσης των προγραμμάτων που έχετε εγκαταστήσει στο RΑM drive σας, και αυτό επειδή δεν χρειάζεται να μεταφερθούν τα αρχεία από τη μονάδα σκληρού δίσκου στη μνήμη RΑM.

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα κατά τη χρήση ενός RΑMDisk είναι η διατήρηση των δεδομένων σας μετά την απενεργοποίηση του υπολογιστή σας, καθώς η μνήμη RΑM δεν διατηρεί καμία πληροφορία μετά τον τερματισμό του υπολογιστή, με αποτέλεσμα όλα τα λογισμικά και τα αρχεία που αποθηκεύετε στο δίσκο RΑM να χάνονται.

Εδώ δημιουργείται και η ανάγκη χρήσης ενός λογισμικού RΑMDisk, το οποίο εκτός από τη δημιουργία του RΑM Disk, χρησιμεύει επίσης και για την αποθήκευση των δεδομένων σας κάθε φορά που τερματίζετε τον υπολογιστή σας, καθώς και για την επαναφορά τους στο RΑM Disk κατά την ενεργοποίησή του. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλαπλών λογισμικών RAMDisk, με βάση της ανάγκες σας.

Πόση RΑM χρειάζεστε για τη δημιουργία ενός RΑMDisk;

Για να δημιουργήσετε ένα RΑMDisk, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας διαθέτει αρκετή μνήμη RΑM. Λάβετε υπόψην σας ότι τα λειτουργικά συστήματα των Windows χρειάζονται περίπου 2 GB μνήμης για να λειτουργήσουν σωστά, ενώ θα πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον 1GB μνήμης και για τα υπόλοιπα λογισμικά. Συνεπώς, για να δημιουργήσετε ένα RΑMDisk μεγέθους 1GB, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 4GB RΑM στον υπολογιστή σας.

Επίσης, εάν εκτελείτε κάποια 32-bit-η έκδοση των Windows, η μέγιστη μνήμη RAM που υποστηρίζεται είναι τα 4 GB. Στα Windows των 64-bit δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός. Έτσι, εάν έχετε ένα τσιπ μεγέθους 8GB ή 16GB, τότε είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα RΑMDisk χωρητικότητας 8GB μέσα στη μνήμη σας.

Δημιουργία RΑMDisk στα Windows

Υπάρχει ένα πλήθος δωρεάν λογισμικών RΑMDisk για τα Windows 10, καθώς και για παλαιότερες εκδόσεις του λογισμικού. Mια από τις πιο αξιόλογες εναλλακτικές επιλογές είναι το AMD Radeon RΑMDisk.

Το AMD Radeon RΑMDisk δεν περιορίζεται σε συσκευές εξοπλισμένες με hardware AMD Radeon. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει & να εγκαταστήσει το πρόγραμμα, για να δημιουργήσει ένα RΑM Disk με χωρητικότητα έως και 4 GB. Το όριο αυξάνεται σε 6 Gigabyte σε συστήματα με AMD Radeon Memory.

Το πρόγραμμα είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις των Windows, ξεκινώντας από τα Windows Vista, και υποστηρίζει την αποθήκευση και φόρτωση τoυ RΑM image κατά τo κλείσιμο και επανεκκίνηση του υπολογιστή, ώστε να μην χάνονται τα δεδομένα σας.

Yπάρχουν πολλά ακόμη εναλλακτικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι αυτό τον σκοπό, όπως τα Dataram RAMDisk, VSuite Ramdisk, ImDisk 1.5.6,  Gavotte Ramdisk, κ.α.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *