ΑρχικήinetΈφηβοι και φίλτρα στο διαδίκτυο, φαίνεται πως δεν συνδυάζονται

Έφηβοι και φίλτρα στο διαδίκτυο, φαίνεται πως δεν συνδυάζονται

διαδίκτυο

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό μέρος για τους εφήβους, αφού μπορούν μέσω αυτού να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να ανταλλάσουν αστεία μηνύματα, να μοιράζονται ενδιαφέροντα και να παίζουν παιχνίδια.

Μερικές φορές όμως η διασκέδαση σταματάει απότομα εξαιτίας κάποιου άλλου και τότε όλοι αρχίζουν να αναρωτιόνται και πάλι μήπως τελικά το διαδίκτυο παραείναι επικίνδυνο για τα παιδιά.

Οι γονείς ανησυχούν πολύ για τους ψηφιακούς κινδύνους και την έκθεση στην πορνογραφία. Οι έφηβοι από την άλλη, συχνά σκέφτονται ότι οι μεγάλοι υπερβάλουν. Ενώ υπάρχουν πολλά κακά σενάρια πάνω στο θέμα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η απόπειρα να προστατεύσουμε τους εφήβους από κακές εμπειρίες online, μπορεί να μην είναι η πιο έξυπνη ή αποτελεσματικότερη κίνηση.

Στη μελέτη Journal of Pediatrics, οι ερευνητές ρώτησαν 515 Βρετανούς εφήβους και τους γονείς τους, σχετικά με τα φίλτρα που έχουν εγκαταστήσει, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν και να μπλοκάρουν τις κινήσεις των παιδιών online. Παρόλο που οι τέσσερις μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν φίλτρα από προεπιλογή και η τεχνολογία έρχεται με όλες τις νέες συνδέσεις των νοικοκυριών στο διαδίκτυο, σχεδόν ένας στους έξι εφήβους στη μελέτη είπε ότι είχε τουλάχιστον μία σημαντική αρνητική εμπειρία στο διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα, λέει ο Andrew K. Przybylski, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πειραματικός ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Oxford Internet, θα πρέπει να μας ωθήσουν να επανεξετάσουμε την αξία των φίλτρων.

Ο Przybylski ρώτησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη, αν είχαν επτά διαφορετικά είδη αρνητικών εμπειριών ή τουλάχιστον μία αρνητική εμπειρία στο διαδίκτυο κατά το τελευταίο έτος. Οι έφηβοι, όλοι μεταξύ 12 και 15 ετών, πιο συχνά ανέφεραν ότι ένας ξένος ήρθε σε επαφή μαζί τους και ήθελε να γίνουν φίλοι. Κατήγγειλαν επίσης ότι κάποιος άλλος χρησιμοποίησε τον κωδικό τους για να έχει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία ή την ταυτότητά τους. Άλλες αρνητικές εμπειρίες, είναι ότι δέχτηκαν πιέσεις για να στείλουν φωτογραφίες σε κάποιον και η αμηχανία που ένιωσαν από περιεχόμενο σεξουαλικής φύσης.

Ο Przybylski λέει ότι ενώ τα φίλτρα μπορεί να είναι χρήσιμα για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να μην είναι η σωστή λύση για τους εφήβους. Η χρήση τους βασίζεται σε δύο αναπόδεικτες υποθέσεις: Ότι όταν οι έφηβοι αντιμετωπίσουν κάτι στο διαδίκτυο που θα μπορούσε να είναι οδυνηρό, μπορεί αυτόματα να τους βλάψει και ότι το μπλοκάρισμα ορισμένων στοιχείων λύνει το πρόβλημα. Αλλά η έρευνα, όπως ο Przybylski υποστηρίζει, δεν παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι η πεποίθηση αυτή είναι αληθής.

Αντ ‘αυτού ο Przybylski λέει ότι αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους εφήβους από τις κακές online αλληλεπιδράσεις, είναι απαραίτητο να τους βοηθήσουμε να αποκτίσουν τις κατάλληλες γνώσεις για να διαχειρίζονται τέτοιου είδους κινδύνους. Αυτό ξεκινά με το να έχουν μια καλή αίσθηση σχετικά με το ποιους από τους φίλους και την οικογένειά τους, μπορούν να εμπιστεύονται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους χωρίς να φοβούνται μια επικριτική απάντηση. Η αναζήτηση υποστηρικτικών σχολίων μετά από μια δυσάρεστη αλληλεπίδραση, μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καλύτερα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα.

Οι έφηβοι λέει ο Przybylski , θα μπορούσαν επίσης να δοκιμάσουν να «πειραματιστούν με την εμπιστοσύνη στους γονείς τους» μιλώντας τους για το τι κάνουν στο διαδίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει δείχνοντάς τους, για παράδειγμα, τα αγαπημένα τους φίλτρα Snapchat, έτσι ώστε οι γονείς να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να συζητήσουν για τις διάφορες συγκινήσεις, αλλά και τις πιθανές απειλές στην online ζωή. Υπάρχουν επίσης μέτρα κοινής λογικής που οι έφηβοι μπορούν να λάβουν, όπως το να μην μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασή τους ή να μην κάνουν δημόσιες αναρτήσεις, αποκαλύπτοντας εικόνες και προσωπικά δεδομένα.

Η χρήση φίλτρων που μπλοκάρουν τους εφήβους από ανεπιθύμητο περιεχόμενο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και όπως ο Przybylski λέει, αντανακλά μια κοσμοθεωρία στην οποία οι νέοι άνθρωποι είναι εγγενώς εύθραυστοι και πρέπει να μένουν προστατευμένοι από τις αρνητικές εμπειρίες, μέχρι να φτάσουν στη μαγική ηλικία των 18 ετών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS