ΑρχικήinetΤα πρώτα emoji είναι τώρα μέρος της μόνιμης συλλογής του MoMA

Τα πρώτα emoji είναι τώρα μέρος της μόνιμης συλλογής του MoMA

emojis-moma-01

Τα αγαπημένα μας emoji, που εμείς θεωρούμε δεδομένα και τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για να μεταδώσουμε βαθύτερα συναισθήματά μας έχουν μια ιστορία. Και τώρα η ιστορία αυτή θα προστατεύεται ως μέρος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ).

Όχι, το μουσείο δεν έχει οικειοποιηθεί τα emoji που χρησιμοποιούμε τακτικά στα smartphones μας. Αντ ‘αυτού, έχει αποκτήσει την αρχική συλλογή των emoji που κυκλοφόρησε από τον Ιαπωνικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών NTT DoCoMo το 1999.

Αναπτύχθηκαν από τον Shigetaka Kurita, και μεταδόθηκε ήρθαν στη ζωή στα Ιαπωνικά κινητά τηλέφωνα, την εποχή που η καινοτομία αιχμής εκπροσωπήθηκε από πλατφόρμες όπως το i-Mode της DoCoMo και τα κινητά με καπάκι ήταν στο απόγειο της δημοτικότητάς του.

Φυσικά, επειδή τα Emoji είναι σύμβολα και όχι απτή τέχνη, ορισμένοι μπορεί να αναρωτιούνται τι ακριβώς εννοεί το MoMA όταν λέει ότι έχει «αποκτήσει» τα σύμβολα. Πίσω στο 2010, το μουσείο απέκτησε το σύμβολο “@”, επαινώντας την ιδιότητά του ως εύστοχο στοιχείο του σχεδιασμού στο μοντέρνο σχέδιο. Εκείνη την εποχή, το μουσείο αναγνώρισε στον Ray Tomlinson, ότι έχει ιδιοποιηθεί και αλλάξει το νόημα και την εισαγωγή του συμβόλου, το οποίο χρησιμοποιούνταν με διάφορες μορφές εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

«Έχουμε αποκτήσει την ίδια την πράξη του σχεδιασμού και καθώς θα το διαθέτουμε σε διαφορετικές γραμματοσειρές, θα σημειώνουμε κάθε φορά μια συγκεκριμένη γραμματοσειρά, όπως θα αναφερόμασταν και στα υλικά από τα οποία ένα φυσικό αντικείμενο είναι φτιαγμένο», δήλωσε η επιμελήτρια του MoMA, Paola Antonelli.

Ωστόσο, στην περίπτωση των emoji της DoCoMo, που αρχικά γεννήθηκαν στην εποχή της κινητής τεχνολογίας, η καταγωγή του σχεδιασμού είναι πολύ σαφής.

Ως ένα κομμάτι σύγχρονης τέχνης, θα προσδιοριστεί από το προσωπικό το που θα βρίσκεται η οθόνη που θα φιλοξενεί τα emoji, ανάμεσα στα πιο παραδοσιακά έργα από αφοσιωμένους καλλιτέχνες και σχεδιαστές του παρελθόντος. Αλλά ως δείγμα της ραγδαίας εξέλιξης του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε στον 21ο αιώνα, αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο ισχυρά εκθέματα του μουσείου.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της εγκατάστασης εξακολουθούν να σχεδιάζονται, αλλά το κοινό θα το δει για πρώτη φορά στην παρουσίαση, η οποία θα περιλαμβάνει 2D γραφικά και κινούμενα σχέδια, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS