ΑρχικήUpdatesFacebook: χρήση laser για ταχύτητες έως και 2.1Gbps

Facebook: χρήση laser για ταχύτητες έως και 2.1Gbps

Αντί την χρήση μικροκυμάτων για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων, το Facebook σκέφτεται να χρησιμοποιήσει έναν ενσωματωμένο ανιχνευτή laser για να προσφέρει συνδέσεις με ταχύτητες έως και 2.1Gbps.facebook aquila

Το Connectivity Lab στο internet.org του Facebook πιστεύει ότι η προσέγγιση με το laser θα μπορούσε, μαζί με τα drone που χρησιμοποιεί η εταιρεία, να βοηθήσει στην διασύνδεση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνους που ζουν σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.

Οι ερευνητές της κατάφεραν να περιγράψουν μια νέα τεχνική που ονομάζουν free-space optical (FSO) communication. Η νέα τεχνολογία μπορεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς μετάδοσης δεδομένων των μικροκυμάτων επεκτείνοντας το διαθέσιμο φάσμα σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα 2Gbps χρησιμοποιώντας εύρος ζώνης των 100 MHz.

Η ομάδα του Facebook δανείστηκε μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ηλιακού φωτός, και την εφάρμοσαν για τη μετάδοση δεδομένων.
Ο συλλέκτης απορροφά το μπλε φως και εκπέμπει πράσινο φως. Το Facebook σημειώνει οι γρήγορες ταχύτητες είναι δυνατές λόγω της παρέλευσης λιγότερου από δύο νανοδευτερόλεπτα ανάμεσα στην απορρόφηση και την εκπομπή του φωτός.

“Οι οπτικές ίνες απορροφούν το φως που προέρχεται από οποιαδήποτε κατεύθυνση σε μια μεγάλη περιοχή, και το εκπεμπόμενο φως ταξιδεύει μέσα στην οπτική ίνα, η οποία το διοχετεύει σε ένα μικρό, πολύ γρήγορο φωτοανιχνευτή.”

“Το γεγονός ότι αυτές οι οπτικές ίνες φθορισμού εκπέμπουν διαφορετικό χρώμα από ό, τι απορροφούν καθιστά δυνατή την αύξηση της φωτεινότητας του φωτός που εισέρχεται στο σύστημα,” ανέφερε ο Tobias Tiecke υπεύθυνος του project.

“Αυτή η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί σε συμπυκνωτές φωταύγειας για την συλλογή ηλιακού φωτός, όπου η ταχύτητα της μετατροπής χρώμα δεν έχει σημασία. Δείξαμε ότι η ίδια ιδέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία με πολύ υψηλές ταχύτητες.”

Σύμφωνα με τον Tiecke, το Facebook προσπαθεί να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο της ιδέας για να το δοκιμάσει στην πραγματικότητα και να διερευνήσει αν μπορεί να επεκταθεί η χρήση του σαν εμπορικό προϊόν.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS