ΑρχικήinetStuxnet Zero Days: Η επερχόμενη ταινία που θα σοκάρει

Stuxnet Zero Days: Η επερχόμενη ταινία που θα σοκάρει

Το νέο ντοκιμαντέρ για το Stuxnet, ‘Zero Days’, εξιστορεί την μεγαλύτερη επιχείρηση των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο που είχε σαν στόχο το Ιράν. Ονομαζόταν Nitro Zeus και έθεσε σε κίνδυνο τις υποδομές μιας ολόκληρης χώρας. Εδώ να αναφέρουμε ότι το Stuxnet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο σε οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο.Stuxnet Zero Days

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από το εσωτερικό της NSA και της CIA, η ταινία αναφέρει ότι το πρόγραμμα Nitro Zeus είχε διεισδύσει σε συστήματα ελέγχου επικοινωνιών, δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων, και εξακολουθεί να είναι έτοιμο να «διαταράξει, να υποβαθμίσει και να καταστρέψει” αυτές τις υποδομές αν ξεσπάσει νέος πόλεμος με το Ιράν.

Το πρόγραμμα είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και είχε τρέξει εντός της NSA. Το Stuxnet αν και ήταν ενεργό, τέθηκε σε ισχύ όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ιράν και αμέσως μετά ενεπλάκησαν και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ταινία του σκηνοθέτη Alex Gibney. Η ταινία προβάλλεται σήμερα στις ΗΠΑ.

Το Stuxnet worm ανακαλύφθηκε το 2010, σε μολυσμένους υπολογιστές μέσα σε ένα ιρανική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου και είχε βλάψει τις συσκευές φυγόκεντρου καθαρισμού του μεταλλεύματος.

Για τους πιο τεχνικά καταρτισμένους, η ταινία περιέχει μερικές καθηλωτικές συνεντεύξεις από τους ερευνητές της Symantec που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανάλυση του κώδικα του Stuxnet γραμμή προς γραμμή για να καταλάβουν τι έκανε, πώς το έκανε, ποιος το δημιούργησε και ποιος ήταν ο στόχος.

Η ταινία περιέχει πολύ ανατριχιαστικούς διαλόγους μεταξύ των ερευνητών. Όταν κατάλαβαν ότι πίσω από το κακόβουλο λογισμικό υπήρχαν κυβερνήσεις άρχισαν να ανησυχούν για τη ζωή τους.

Ένα βράδυ της Παρασκευής, ο ερευνητής της Symantec Eric Chien, είπε στον σύντροφό του Liam O Murchu, “δεν είμαι αυτοκτονικός. Αν θα έπρεπε να δούμε νεκρούς την Δευτέρα, δεν θα ήμουν εγώ.”

Πέρα από τις τεχνικές πτυχές, η ταινία ερευνά τις ευρύτερες συνέπειες του κυβερνοπολέμου και πως υπάρχουν κάποιοι κανόνες που τον διέπουν. Η χρήση επιθετικών τακτικών στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο, και είναι το μόνο όπλο που απαιτεί τέτοια άδεια εκτός από τους πυρηνικούς πυραύλους.

Η κυβέρνηση φυσικά δεν αναγνωρίζει ότι είχε εμπλακεί στον διαδικτυακό πόλεμο με ειδικά κατασκευασμένα όπλα, στην προσπάθεια της να κρατήσει τη χρήση τους υπό έλεγχο, αναφέρει ο Richard Clark στην ταινία. Ο Clark ήταν πρώην προεδρικός σύμβουλος ασφαλείας για τους προέδρους George H.W. Bush, Bill Clinton και George W. Bush.

Ο πρώην διευθυντής της NSA και της CIA στρατηγός Michael Hayden, αναφέρει ότι αυτά τα όπλα πρέπει να συζητηθούν δημοσίως σε μια ώριμη συζήτηση, προκειμένου να αποφευχθούν εκτεταμένες καταστροφές από τη χρήση τους.

“Αυτά τα όπλα είναι άκρως απόρρητα”, αναφέρει στην ταινία.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS