ΑρχικήinetΑνιχνεύστε για πλαστές φωτογραφίες με το Forensically

Ανιχνεύστε για πλαστές φωτογραφίες με το Forensically

Το Forensically είναι ένα Web-based εργαλείο που μπορεί να αναλύσει αν μια φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι φτιαγμένο να χρησιμοποιεί μόνο τον browser σας και δεν απαιτεί να ανεβάσετε τίποτα στο διαδίκτυο.

Forensically

Δημιουργός αυτού του καταπληκτικού εργαλείου είναι ο Jonas Wagner. Το Forensically είναι ικανό να δει αν κάποιος έχει “φωτοσοπιάσει” την κανονική φωτογραφία και αν έχει κάνει μετατροπές έτσι ώστε να παρουσιάζει το έργο του σαν “επαγγελματική” φωτογραφία, ή αν η φωτογραφία που έχει ανεβάσει στη ιστοσελίδα της Ashley Madison έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να δείχνει πιο ελκυστικός.

Έχοντας και τον τίτλο του λογισμικού φωτογραφιών εγκληματολογίας, το forensically έρχεται με μια πληθώρα εργαλείων για να σας βοηθήσει να βρείτε τα σημεία της εικόνας όπου κάποιος έχει κάνει τροποποιήσεις ως προς την αρχική.

Το πρώτο εργαλείο είναι ένας μεγεθυντικός φακός (magnifier) που μεγεθύνει τα pixels της φωτογραφίας και την αντίθεση τους. Αυτό το εργαλείο είναι ιδανικό για εικόνες υψηλής ανάλυσης, όπου μπορούν να διερευνηθούν τα ελάχιστα specs της σκόνης που βρίσκονται στο φακό της κάμερας.

Όπως δήλωσε ο κ Wagner, “Με αυτά τα specs της σκόνης θα μπορούσε κάποιος να ταιριάξει μια εικόνα για μία συγκεκριμένη κάμερα βάση της διαμόρφωσης του φακού, όπως ακριβώς και οι σφαίρες μπορεί να ταιριάξουν με ένα πιστόλι βάση των βαλλιστικών χαρακτικών αποτυπωμάτων από την κάνη του όπλου.”

Το δεύτερο εργαλείο είναι ο Ανιχνευτής Κλώνου (Clone Detection), που αναπτύχθηκε ειδικά για τον εντοπισμό των «εργαλείων κλώνων» των διαφόρων λογισμικών επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως για παράδειγμα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί κάποιος για να αντιγράψει ένα τμήμα μιας εικόνας σε άλλο τμήμα της ίδιας φωτογραφίας. Εάν χρησιμοποιείται το Photoshop, θα ξέρετε ακριβώς σε τι αναφερόμαστε και τι κάνει αυτή τη λειτουργία.

Το τρίτο εργαλείο που περιλαμβάνεται στον forensically είναι ένα σύστημα ανάλυσης επιπέδου σφαλμάτων (Error Level Analysis system) που μπορεί να ανιχνεύσει πότε μια εικόνα έχει συμπιεστεί πολλές φορές στη σειρά, μια διαδικασία που συνήθως συμβαίνει όταν η εικόνα αλλάζει. Το Forensically αναδεικνύει αυτά τα τμήματα, όπως πολύ ελαφρύ ή πολύ σκούρο, σε σύγκριση με παρόμοιες περιοχές στην ίδια εικόνα.

Το τέταρτο εργαλείο του forensically ονομάζεται Ανάλυση θορύβου (Noise Analysis) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί «για τον εντοπισμό παραμορφωτικών χειρισμών στην εικόνα, όπως αερογραφίες, παραμορφώσεις, στρέβλωση και κλωνοποίηση για διόρθωση προοπτικής». Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Jonas Wagner, αυτό το εργαλείο “λειτουργεί καλύτερα σε εικόνες υψηλής ποιότητας.”

Το πέμπτο εργαλείο που περιλαμβάνονται στο πακέτο είναι ένας απλός viewer μεταδεδομένων (metadata ή tags viewer), το οποίο μπορεί εύκολα να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την τελευταία ημερομηνία επεξεργασίας και του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει αυτή η επεξεργασία, μόνο βέβαια σε περίπτωση που το πρόσωπο που έκανε το μοντάζ δεν είχε ιδέα από metadata και πως αυτά αποθηκεύονται σε κάθε εικόνα και έτσι δεν τα αφαίρεσε από την επικεφαλίδα της φωτογραφίας.

Σε περίπτωση που μια φωτογραφία περιέχει επίσης στοιχεία γεωγραφικού εντοπισμού, το εργαλείο Geo Ετικέτες (Geo Tags) θα εξάγει τα δεδομένα αυτά από τις μετα-ετικέτες και θα τα εμφανίσει σε ένα χάρτη.

Αλλά αυτά τα δύο εργαλεία βασίζονται σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην επικεφαλίδα της κάθε εικόνας, τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν από οποιονδήποτε με τα κατάλληλα εργαλεία και έτσι γενικά οι πληροφορίες στις επικεφαλίδες θεωρούνται αναξιόπιστες.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, υπάρχει επίσης το εργαλείο Ανάλυση μικρογραφιών (Thumbnail Analysis).

Δεδομένου ότι οι περισσότερες κάμερες και τα λογισμικά επεξεργασίας δημιουργούν επίσης μία μικρότερη μικρογραφία της εικόνας που χρησιμοποιείται από τα διάφορα λειτουργικά συστήματα για την προεπισκόπηση του αρχείου, αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει τις διαφορές μεταξύ της μικρογραφίας και της πλήρης ανάλυσης της εικόνας.

Αν το λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών δεν έκανε και την αντίστοιχη αλλαγή στην μικρογραφίας (που είναι αποθηκευμένη συνήθως μόνο σε εικόνες υψηλής ανάλυσης), μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί με μία γρήγορη ματιά για την ανίχνευση αλλαγών της φωτογραφίας.

Το Forensically είναι διαθέσιμο για χρήση, και λειτουργεί μόνο μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης σας, δεν χρησιμοποιεί add-ons και δεν χρειάζεται να φορτώσετε τίποτα στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία που βασίζονται σε JavaScript για να αναλύσει τις φωτογραφίες σε τοπικό επίπεδο.

Για να διασκεδάστε ή να γίνετε ντετέκτιβ με το Forensically πατήστε αυτό το link

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο παρουσίασης του προγράμματος:

 

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS