ΑρχικήsecurityLuxLeaks Το σκάνδαλο που πέρασε στα ψιλά των Ελληνικών sites

LuxLeaks Το σκάνδαλο που πέρασε στα ψιλά των Ελληνικών sites

Ας ασχοληθούμε λίγο με το LuxLeaks. Γιατί; είναι γνωστή η σχέση μας με την Wind, μια super Ελληνική εταιρεία που προσπαθεί φιλότιμα να πλουτίσει σε βάρος των καταναλωτών. Αν είστε από την Wind και έχετε αντιρρήσεις τα τηλέφωνα μας υπάρχουν στην σελίδα Επικοινωνία, αλλά πριν μας καλέσετε διαβάστε το άρθρο. LuxLeaks luxleaks LuxLeaks

Όμως αυτό το άρθρο δεν είναι για τις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας, είναι για μια είδηση που πέρασε στα “ψιλά” γράμματα των μεγάλων ενημερωτικών ιστοσελίδων της χώρας μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αναγνωστικό κοινό του iGuRu.gr, αναζητεί κάτι περισσότερο από τα στερεότυπα της ελληνικής δημοσιογραφίας, να μην αναφέρουμε τα μεγάλα κανάλια για παραδείγματα και αρχίσουν να έρχονται μηνύσεις.

O Κώστας Εφήμερος από το ThePressProject, μάλλον ήταν ο μοναδικός που ανέφερε την είδηση που κανείς δεν τόλμησε να αποκαλύψει σε όλο της το μεγαλείο.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισ. ευρώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ανάμεσά τους η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind… αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε σχεδόν πουθενά

Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο άρθρο για το LuxLeaks ήταν το κεφάλαιο “Που πήγε η είδηση, οεο;” Το παραθέτουμε όπως είναι:

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ακόμα ουρές του σκανδάλου, καθόλου αμελητέες. Την πρώτη και σημαντικότερη θα μας επιτρέψετε να την κρατήσουμε για λίγο ακόμα μέχρι να δημοσιεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες το μεγάλο μας αφιέρωμα. Η δεύτερη λέγεται ελληνική δημοσιογραφία… ή μάλλον η έλλειψή της.

tanea LuxLeaksΤην αποκάλυψη έκαναν τα ΝΕΑ. Στην ένθετη φωτογραφία αριστερά μπορείτε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η εφημερίδα του κυρίου Ψυχάρη να δημοσιεύσει αυτή την παγκόσμια αποκλειστική είδηση (είναι το κουτάκι πάνω αριστερά). Δεν θα βρείτε φυσικά ονόματα εταιριών. Ωστόσο να δώσουμε έναν πόντο στην εφημερίδα που πήρε μέρος στην έρευνα και τελικά έπαιξε το θέμα. Ας πάμε όμως παρακάτω και ας επιλέξουμε το εντελώς ανακριβές σύστημα της Alexa για να δούμε πώς έπαιξαν το θέμα στις πρώτες τους σελίδες οι 10 πρώτες ιστοσελίδες* της χώρας μας:

1. Το Zougla.gr έχει την είδηση των Luxemburg Leaks και ρεπορτάζ 900 λέξεων αλλά αναφέρει μόνο τις εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Καμία αναφορά σε Eurobank, Λάτση ή Wind.

2. Το Protothema.gr δεν έχει καμία αναφορά στο σκάνδαλο. Έχει όμως διαφήμιση της Wind.

3. Το Newsit.gr δεν έχει επίσης καμία αναφορά στο LuxLeaks. Έχει επίσης διαφήμιση της Wind.

4. Το tro-ma-ktiko.blogspot.gr δεν έχει επίσης καμία αναφορά. Περιέργως όμως έχει μια τεράστια διαφήμιση της Eurobank (Να υποθέσουμε δηλαδή ότι δεν είναι ανώνυμο το blog και μπορεί να κόβει τιμολόγια;)

5. Το κραταιό και έγκυρο in.gr… Επίσης ούτε μία λέξη στην πρώτη το σελίδα για το LuxLeaks. Διαφήμιση Wind: Παρούσα!

6. News247.gr… καμία αναφορά, καμία διαφήμιση (πώς θα τη βγάλει την HuffPost;)

7. Το NewsBomb.gr επίσης δεν έχει καμία απολύτως αναφορά και επίσης σχεδόν καμία διαφήμιση (όλοι σαν το TPP έχουν καταντήσει).

8. To iefimerida.gr δεν έχει καμία αναφορά στο θέμα και έχει διαφήμιση Wind και Eurobank στις δύο πρώτες θέσεις.

9. To NewsBeast.gr επίσης χωρίς καμία αναφορά και επίσης με διαφημίσεις Wind και Eurobank.

10. Capital.gr δεν έχει καμία απολύτως αναφορά στο σκάνδαλο και έχει διαφήμιση Eurobank.

* Υ.Γ.1: Μπορεί να συμβαίνει μόνο ένα από τα δύο: Ή οι Έλληνες είναι τρελοί και άλλα site διαβάζουν από αυτά που λένε ότι διαβάζουν ή οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο internet αγοράζουν αφειδώς ψεύτικη επισκεψιμότητα. Η απάντηση σε λίγες ημέρες.

Υ.Γ.2: Κρατήστε την παραπάνω λίστα και επισκεφτείτε τα site που σας ανέφερα παραπάνω και φαίνεται ότι δεν έχουν διαφήμιση της μίας ή της άλλης εταιρίας. Προσωπικά πιστεύω ότι στις επόμενες 2-3 ημέρες οι Eurobank και Wind θα αυξήσουν «απότομα» την διαφημιστική τους δαπάνη.

Υ.Γ.3: Με την κατάσταση στα media όπως περιγράφεται παραπάνω, εξαρτάται από εσάς να διαδοθεί η είδηση. Είναι η σειρά σας δηλαδή, που λέγαμε και μικροί..

[su_divider top=”no” divider_color=”#1f9c017″ margin=”5″][/su_divider].

Το γεγονός της “ανεξάρτητης και ανεπηρέαστης” δημοσιογραφίας στην Ελλάδα είναι γνωστό και δεν έλειπαν τα παραδείγματα. Οι ειδήσεις που κυκλοφορούν, ειδικά σήμερα θα πρέπει να φιλτράρονται πολύ καλά πριν καταποθούν και χωνευτούν αμάσητες.

Αν περιμένετε τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα, μάλλον δεν θα υπάρξουν, και αν υπάρξουν η λύση θα βρεθεί κάτω από το τραπέζι, μακριά από εφημερίδες, κανάλια και blogs. Δεν έχουμε αυταπάτες, η δημοσίευση αυτή είναι μια μικρή παράφωνη νότα στην μελωδία που μας παίζουν τα εγχώρια Media, με μαέστρο το κεφάλαιο.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν σελίδες σαν το ThePressProject, που τολμούν ακόμα να ρίχνουν γροθιές στο μαχαίρι.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS