ΑρχικήinetDer Spiegel "Follow the Money" το οικονομικό τμήμα της NSA

Der Spiegel “Follow the Money” το οικονομικό τμήμα της NSA

moenyDer Spiegel 15, Σεπτεμβρίου, 2013

Η NSA η μυστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενδιαφέρεται για τις διεθνείς πληρωμές που πραγματοποιούνται από εταιρείες όπως η Visa, δημοσίευσε σήμερα το Der Spiegel. Η μυστική υπηρεσία έχει δημιουργήσει μάλιστα δικές της βάσεις οικονομικών δεδομένων για την παρακολούθηση των χρηματικών ροών, μέσω ενός “εξειδικευμένου τμήματος”.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) παρακολουθεί τις διεθνείς πληρωμές, τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Der Spiegel.

Οι πληροφορίες βέβαια προέρχονται από τον Edward Snowden και δείχνουν ότι οι πράκτορες της NSA έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για αυτό τον σκοπό που το έχουν ονομάσει “Follow the Money” ή σε συντομογραφία FTM. Οι πληροφορίες που συλλέγονται προστίθενται στην οικονομική βάση δεδομένων της NSA, που ονομάζεται “Tracfin”. Η συγκεκριμένη βάση το 2011 περιείχε 180 εκατομμύρια εγγραφές. Αυτό είναι περίπου το 84% των δεδομένων από τις συναλλαγές πιστωτικών καρτών.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε το Γερμανικό περιοδικό αποδεικνύουν ότι η NSA από το 2010 επικεντρώνεται στις συναλλαγές των πελατών μεγάλων πιστωτικών καρτών όπως η Visa παρακολουθώντας ότι γίνεται. Αναλυτές της NSA σε μια εσωτερική παρουσίαση που είχαν νωρίτερα φέτος περιγράφουν λεπτομερώς τις επιτυχίες τους καθώς παρακολουθούσαν το πολύπλοκο δίκτυο συναλλαγών της αμερικανικής εταιρείας για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.

Στόχος τους ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση σε συναλλαγές πελατών της VISA από την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που διέρρευσαν σήμερα. Ο στόχος τους ήταν η συλλογή, η ανάλυση και η αποθήκευση δεδομένων συναλλαγών με έμφαση και προτεραιότητα στις παραπάνω γεωγραφικές περιοχές.

Η βάση δεδομένων Tracfin της NSA περιέχει επίσης στοιχεία από το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ή SWIFT που έχει σαν έδρα τις Βρυξέλλες. Είναι ένα δίκτυο που χρησιμοποιείται από χιλιάδες τράπεζες για την αποστολή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια συναλλαγών. Το SWIFT ονομάζεται στα έγγραφα της NSA σαν “στόχος”. Η μυστική υπηρεσία κατασκόπευε τον οργανισμό σε διάφορα επίπεδα. Ένας από τους τρόπους που είχαν πρόσβαση στα δεδομένα του οργανισμού περιγράφετε σαν “SWIFT printer traffic from numerous banks,” ή “κυκλοφορία εκτυπωτών από πολλές τράπεζες”.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS