ΑρχικήHow ToΜαθηματικός τύπος εξηγεί γιατί μπλέκονται τα ακουστικά

Μαθηματικός τύπος εξηγεί γιατί μπλέκονται τα ακουστικά

1351388668940-ακουστικά

Πολλές φορές όταν βγάζουμε τα ακουστικά από την τσάντα μας, συνειδητοποιούμε ότι έχουν μπερδευτεί σε έναν σφιχτό κόμπο. Μπορεί να μην τα αγγίξατε όλη την ημέρα. Πώς κατάφεραν λοιπόν να μπερδευτούν;

Λοιπόν, στην πραγματικότητα υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που περιγράφει το πώς ακριβώς γίνεται αυτό. Ένα έγγραφο με τίτλο «Αυθόρμητο μπλέξιμο ενός καλωδίου» από τους Dorian Μ Raymer και Douglas E. Smith του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο εξήγησε αυτό το φαινόμενο.

Για καταλάβουν γιατί τα ακουστικά μπερδεύονται, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μαθηματική «θεωρία για τους κόμπους». Έκαναν 3,415 δοκιμές κουνώντας τα ακουστικά σε ένα κουτί και βρήκαν μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν κόμπους: το “κρίσιμο μήκος καλωδίου” και ο “χρόνος ανάδευσης”.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πιθανότητες να μπερδευτούν τα καλώδια εξαρτώνται από το μήκος του. Εάν ένα καλώδιο είναι μικρότερο από 46 εκατοστά, τότε σπανίως θα κάνει κόμπους. Ωστόσο, η πιθανότητα να δημιουργηθούν κόμποι αυξάνετε με την αύξηση του μήκους καλωδίου. Για μήκος έως 2 μέτρα υπάρχουν περίπου 50% πιθανότητες να μπερδευτούν. Ωστόσο καλώδια μεγαλύτερα από 2 μέτρα, δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μπλεχτούν.

Οι Raymer και Smith σημείωσαν επίσης ότι το σχήμα Υ των ακουστικών αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να μπλεχτούν.

Οι φυσικοί διαπίστωσαν επίσης ότι όταν τα άκρα των ακουστικών είναι ελεύθερα είναι πιο εύκολο να μπλεχτούν. Όταν μια τσάντα ανακινείται, αυτά τα ελεύθερα άκρα τείνουν να μετακινούνται και να πλέκονται σε θηλιές.

Βασικά, τα τυπικά ακουστικά έχουν μήκος περίπου 120-160 εκατοστά, έτσι κάθε φορά που θα βάλετε τα ακουστικά στην τσέπη σας, υπάρχει μια πιθανότητα 50% ότι θα μπερδευτούν.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τα ακουστικά σας από το να μπερδεύονται όταν τα βάζετε στην τσέπη ή την τσάντα σας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS