ΑρχικήsecuritySmells like a scam... Σε κίνδυνο Wordpress & Joomla ιστοσελίδες

Smells like a scam… Σε κίνδυνο WordPress & Joomla ιστοσελίδες

[su_heading size=”18″ margin=”30″]Ένα νέο Exploit Kit – το οποίο εμφανίζεται ως Social Sharing Plugin αποκρύπτοντας με τον τρόπο αυτό την κακόβουλη φύση του – έχει καταφέρει να μολύνει σημαντικό αριθμό ιστοσελίδων WordPress & Joomla μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. [/su_heading]

Wordpress - Σε κίνδυνο WordPress & Joomla ιστοσελίδες

Οι ερευνητές ασφαλείας της MalwareΒytes αποκάλυψαν πρόσφατα ένα νέο τέχνασμα που αξιοποιείται από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι αφού εμφυτεύσουν κακόβουλο κώδικα σε ιστοσελίδες με κενά ασφάλειας, μέσω της χρήσης ειδικά επιλεγμένων domains ξεγελούν τους webmasters ώστε να νομίζουν πως ο κώδικας που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στο site τους είναι μέρος κάποιου social sharing plugin.

Για να λειτουργήσει το τέχνασμα αυτό, οι επιτιθέμενοι πρέπει πρώτα να παραβιάσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκάστοτε ιστοσελίδα. Οι ερευνητές της Malwarebytes αναφέρουν ότι έχουν ήδη εντοπίσει σημαντικό αριθμό ιστοσελίδων Joomla και WordPress που έχουν πληγεί από τον συγκεκριμένο τύπο απάτης. Μόλις οι εισβολείς καταφέρουν να παραβιάσουν μια ιστοσελίδα, προσθέτουν κακόβουλο κώδικα Javascript στον πηγαίο κώδικα, ο οποίος καλεί ένα JS της μορφής: “http://social-button.site/analytics.js”, ενώ επιστρατεύονται και άλλα αντίστοιχα domains όπως το “socialplugin.io”.

Με μια γρήγορη επιθεώρηση στον κώδικα οι διαχειριστές θα δουν ένα απλό αρχείο JavaScript χωρίς κακόβουλη πρόθεση, που παραπέμπει απλά σε κάποιο plugin κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ωστόσο οι χρήστες εισέλθουν στο μολυσμένο ιστότοπο, ο κώδικας θα φορτωθεί στον browser τους και θα αντικατασταθεί με κάτι πιο επικίνδυνο. Η συγκεκριμένη κακόβουλη έκδοση του επονομαζόμενου “social sharing analytics” javascript κώδικα, θα ανακατευθύνει τους χρήστες σε μια σειρά ενδιάμεσων τοποθεσιών, προτού καταλήξουν τελικά σε μια σελίδα που φιλοξενεί το Angler exploit kit.

Εάν οι χρήστες χρησιμοποιούν κάποια παλαιότερη έκδοση browser ή μη ενημερωμένα πρόσθετα του εκάστοτε προγράμματος περιήγησης, το Angler exploit kit θα εκτελέσει κακόβουλες διεργασίες μολύνοντας περαιτέρω τις συσκευές με το Bedep click-fraud malware.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS