ΑρχικήsecurityΝέα SLOTH επίθεση μειώνει την ασφάλεια των TLS και SSH πρωτοκόλλων

Νέα SLOTH επίθεση μειώνει την ασφάλεια των TLS και SSH πρωτοκόλλων

Η κρυπτογραφία έχει μια κακή εβδομάδα μιας και ένα νέο είδος επίθεσης που ονομάζεται SLOTH έχει αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην κρυπτογράφηση ακόμη περισσότερο.
Παρουσιάστηκε στο Real World Cryptography Conference στο Stanford, USA. Η SLOTH επίθεση έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει τη δύναμη της κρυπτογράφησης σε διάφορα πρωτόκολλα όπως τα TLS, SSH, και IPsec.

Νέα SLOTH επίθεση μειώνει την ασφάλεια των TLS και SSH πρωτοκόλλων
Το θέμα βρίσκεται σε παλιούς φίλους μας MD5 και SHA-1, δύο αλγόριθμους που και οι δύο έχουν δει καλύτερες μέρες. Ο MD5 παραβιάστηκε για πρώτη φορά το 2004, ενώ ο SHA-1, τουλάχιστον θεωρητικά, είχε παραβιαστεί το περασμένο φθινόπωρο.
Ενώ τα πρωτόκολλα ασφαλείας ανώτερης τάξης, όπως τα TLS (στο οποίο βασίζεται το HTTPS), SSH, και IPsec που θεωρούνται ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τα HTTP, Telnet, και IP, δύο ερευνητές ασφαλείας από το INRIA (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στην Επιστήμη των Υπολογιστών και στον Αυτοματισμό) ανακάλυψαν ότι τα πρωτόκολλα αυτά στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους MD5 και SHA-1 για κάποια από τα συστατικά μέρη τους.
Ονομάζεται SLOTH ή αλλιώς ο Security Losses from Obsolete and Truncated Transcript Hashes. Το όνομα αυτής της επίθεσης είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για όλους εκείνους τους «έξυπνους» τις INFOSEC που επέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια οι ασθενέστεροι MD5 και SHA-1 αλγόριθμοι να υποστηρίξουν μερικά από τα κορυφαία πρωτόκολλα ασφαλείας του κόσμου.
Στην ερευνητική εργασία τους, οι δύο ερευνητές, Karthikeyan Bhargavan και Gaetan Leurent, παρουσιάζουν μια νέα transcript collision επίθεση που είχε ως στόχο τα μέρη των εν λόγω πρωτοκόλλων ασφαλείας, όπου χρησιμοποιήθηκε ο MD5.
Σε δοκιμές τους, οι δύο ερευνητές, ήταν σε θέση να κατακερματίσουν την υπογραφή της ασφάλειας ενός διακομιστή από 128-bit σε 64-bit. Όλα αυτά έγιναν σε τρεις ώρες σε 48-πύρηνες υπολογιστικές μονάδες, αλλά σε μια δεύτερη προσπάθεια, μετά τη βελτιστοποίηση των υπολογισμών τους, οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν το χρόνο αυτό στη μία ώρα.
«Οι απώλειες ασφαλείας για άλλους μηχανισμούς, όπως ο έλεγχος ταυτότητας του TLS client, είναι ακόμη πιο δραματικές, οδηγώντας σε πρακτικές επιθέσεις σε πραγματικούς clients και διακομιστές», εξηγούν οι ερευνητές σε μια ανάρτηση σε ένα blog.
Όπως και με πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ένα ασφαλές προϊόν είναι τόσο ασφαλές όσο η τεχνολογία και οι άνθρωποι πίσω από αυτό του επιτρέπουν να είναι!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS