ΑρχικήinetΗ NSA συλλέγει εκατομμύρια λίστες επαφών από το Facebook, το Hotmail, το...

Η NSA συλλέγει εκατομμύρια λίστες επαφών από το Facebook, το Hotmail, το Gmail και τη Yahoo.

Σύμφωνα με ντοκουμέντο του Έντουαρντ Σνόουντεν που δημοσίευσε η Washington Post, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ συγκεντρώνει 250 εκ. λίστες τον χρόνο.

Έως και 250 εκ. λίστες επαφών συγκεντρώνει ετησίως η NSA, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Washington Post. Το δημοσίευμα βασίζεται σε ντοκουμέντο που παρέδωσε στην εφημερίδα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική μυστική υπηρεσία «κατασκοπεύει» χρήστες από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες e-mail και σύντομων μηνυμάτων (instant messaging), με σκοπό να ψάξει για πιθανές διασυνδέσεις ατόμων που θεωρεί ύποπτα.

Ο Σνόουντεν παρέδωσε στην εφημερίδα μια εσωτερική παρουσίαση της NSA, η οποία αποκαλύπτει πως, μέσα σε μία μόλις ημέρα του 2012, η μυστική υπηρεσία συνέλεξε τους καταλόγους από 444.743 λογαριασμούς στο Yahoo, 105.068 στο Hotmail, 82.857 στο Facebook και 33.697 στο Gmail. Επίσης, συγκέντρωσε ακόμη 22.881 λίστες από «αδιευκρίνιστες» πηγές.

Η NSA υποκλέπτει τα σχετικά δεδομένα καθώς αυτά διακινούνται μέσω του web, κάτι που συμβαίνει όταν ο χρήστης εισέρχεται στην υπηρεσία που είναι εγγεγραμμένος, για να γράψει ένα e-mail ή κάποιο μήνυμα. Κι αυτό γιατί οι υπηρεσίες θέλουν να διευκολύνουν τα μέλη τους, συμπληρώνοντας αυτόματα τον αποστολέα την ώρα που αυτός ξεκινά να πληκτρολογεί το όνομά του. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι, με αυτό τον τρόπο, γίνεται ο online συγχρονισμός των υπολογιστών και των «έξυπνων» συσκευών.

Με αφορμή προγενέστερες αποκαλύψεις του Σνόουντεν, η μυστική υπηρεσία έχει υποστηρίξει πως στόχος της είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών, προσθέτοντας πως μελετά τα «δίκτυα» των σχέσεων πιθανών υπόπτων και όχι τις προσωπικές πληροφορίες των απλών πολιτών.

Πάντως, το ενδιαφέρον με τις υποκλοπές των λιστών, όπως αποκαλύπτει η παρουσίαση, είναι πως αυτές γίνονται εκτός ΗΠΑ, ώστε να μην είναι παράνομη σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία. Γι’ αυτό τον σκοπό, η NSA συνεργάζεται με ξένους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ή ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, λόγω της δομής που έχουν οι ιντερνετικές επικοινωνίες, στα στοιχεία που συλλέγονται συμπεριλαμβάνονται και κατάλογοι επαφών από Αμερικανούς χρήστες.

Επειδή η συγκέντρωση των καταλόγων γίνεται «εν κινήσει», και όχι απευθείας από τους σέρβερ όπου φυλάσσονται, η Washington Post αναφέρει πως η μυστική υπηρεσία δεν χρειάζεται να ζητήσει τη συνδρομή των υπηρεσιών, κάνοντας κάλλιστα τις υποκλοπές εν αγνοία τους.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, εκπρόσωποι της Google, του Facebook και της Microsoft δήλωσαν πλήρη άγνοια για το θέμα, προσθέτοντας πως δεν συνεργάζονται με την NSA. Το ίδιο έκανε και η Suzanne Philion από τη Yahoo, σημειώνοντας ότι από τον επόμενο Ιανουάριο η εταιρεία θα ξεκινήσει να κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες των χρηστών της, κάτι που είναι η μόνη που δεν κάνει σήμερα.

 

Πηγή: portal.kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS