ΑρχικήinetKαλές συνήθειες ασφάλειας για όλους

Kαλές συνήθειες ασφάλειας για όλους

Θεωρείτε ότι είστε γνώστες του ψηφιακού κόσμου; Έχετε μπει τόσο βαθιά στην online ζωή, έτσι ώστε μπορείτε να πείτε τι είναι πραγματικό και τι όχι; Πρόσφατα οι ερευνητές του Kaspersky Lab αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα επίπεδα κυβερνο-παιδείας των χρηστών του. Αυτό όμως που δυστυχώς ανακάλυψαν ήταν ότι ο αριθμός αυτών που είναι πραγματικά «εγγράμματοι» χρήστες διαδικτύου και έχουν καλές συνήθειες ασφάλειας είναι εκπληκτικά μικρός.

Kαλές συνήθειες ασφάλειας για όλους
Η δυνατότητα να ξεχωρίσει κανείς μια γνήσια ιστοσελίδα από μια ψεύτικη ή ένα νόμιμο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα μήνυμα spam, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα κριτήρια που καθορίζουν την κυβερνο-παιδεία. Ένας κυβερνο-εγγράμματος χρήστης διαθέτει μια ποικιλία από καλές συνήθειες. Για παράδειγμα, το κατέβασμα αρχείων από άγνωστες ιστοσελίδες ανήκει στις κακές συνήθειες, ενώ ο έλεγχος της λειτουργίας του συστήματος για ευπάθειες και η τακτική ενημέρωση για να αντιμετωπίζει τους ιούς στις καλές συνήθειες.
Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας είναι μια καλή συνήθεια, ενώ η αποκάλυψη πάρα πολλών πληροφορίων στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια κακή συνήθεια. Είναι κακή συνήθεια η χρησιμοποίηση αδύναμων κωδικών πρόσβασης και η διατήρησή τους σε ένα κομμάτι χαρτί, ενώ η εγκατάσταση νέων εφαρμογών ή λογισμικού, χωρίς δεύτερη σκέψη, ούτε καν μια ματιά στις συμβάσεις παραχώρησης άδειας ή τα δικαιώματα πρόσβασης τους είναι μια ακόμη χειρότερη συνήθεια. Η κυβερνο-παιδεία είναι η βάση της ασφάλειας των πληροφοριών, η οποία αν ακολουθηθεί, μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα, την ιδιωτικής σας ζωής, τα χρήματά σας ή ακόμα και τη συσκευή σας.

Οι καλές συνήθειες ασφάλειας για όλους
Σε έναν πραγματικό κόσμο, όλοι μας, σε διαφορετικό βαθμό, ακολουθούμε τους νόμους της αυτοσυντήρησης. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και η απροσεξία που παρατηρείται στα παιδιά ξεθωριάζει και αντικαθίσταται με την απαραίτητη προσοχή. Ωστόσο, όταν βρίσκεσαι στο διαδίκτυο, αυτό το ένστικτο σταματά να λειτουργεί για κάποιο λόγο και πολλοί άνθρωποι γίνονται απρόσεκτοι όπως τα παιδιά, όντας σίγουροι πώς τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Στην πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab έδειξε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πέφτουν στην παγίδα.
Είναι σαν να διασχίζουν ένα δρόμο σε ένα κόκκινο φανάρι, χωρίς να κοιτούν και τις δύο πλευρές. Στην πραγματικότητα, οι απειλές γίνονται όλο και πιο εκλεπτυσμένες, έτσι οι πιθανότητες είσαι τυχερός στο Διαδίκτυο συνεχώς μειώνονται. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου το γνωρίζουν αυτό και όλο και περισσότερο βασίζονται στην ανθρώπινη φύση: βάζουν αποδόσεις για ανθρώπους που δεν κάνουν κάτι ή να μην παρατηρήσει κάτι ύποπτο, τελικά, παρέχοντας ένα νέο ιό με τις μηχανές τους.
Τέλος, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί αξιόπιστο λογισμικό για να προστατεύσει όλες τις συσκευές σας. Το antivirus σας πρέπει να ενημερώνεται τακτικά και να σαρώνει τα αρχεία σας συχνά. Σε περίπτωση που αντιδρά σε ένα από τα προγράμματά σας, απλά εμπιστευτείτε το και μην το απενεργοποιήσετε μόνο και μόνο επειδή είναι ενοχλητικό. Μην κάνετε τις ζωές των εγκληματιών του κυβερνοχώρου ευκολότερες!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS