Αρχικήsecurity«Στο φως» νέα εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας από την εταιρεία ClearSky

«Στο φως» νέα εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας από την εταιρεία ClearSky

εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας

Ερευνητές ασφάλειας της εταιρείας ClearSky αποκάλυψαν μια προηγμένη εκστρατεία ψηφιακής κατασκοπείας, η οποία στοχεύει οντότητες στη Μέση Ανατολή. Γνωστή και ως «Thamar Reservoir», η εκστρατεία χρονολογείται από το 2011, και φαίνεται πως αξιοποιεί εξελιγμένες τεχνικές επιθέσεων προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα των θυμάτων-στόχων, με απώτερο σκοπό την παραβίαση των λογαριασμών email τους, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει οικονομικό κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις, γεγονός που επιδεικνύει την εμπλοκή κρατικά επιχορηγούμενων hackers.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα δεν αποτελούν άμεσο στόχο – οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τους παραβιασμένους λογαριασμούς/υπολογιστές για την πραγματοποίηση περαιτέρω επιθέσεων έναντι των τελικών τους στόχων.

Οι τεχνικές που αξιοποιούνται από τους φορείς ψηφιακής κατασκοπείας για την διεξαγωγή των επιθέσεων είναι οι εξής:

  • Παραβίαση αξιόπιστων ιστοσελίδεων για τη δημιουργία ψεύτικων σελίδων
  • Χρήση εξελιγμένων malware
  • Phishing emails με σκοπό την παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών.
  • Τηλεφωνικές κλήσεις προς τα υποψήφια θύματα
  • Αποστολή μηνυμάτων phishing μέσω κοινωνικών δικτύων

 

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν το χαμηλό επίπεδο πολυπλοκότητας των επιθέσεων: οι επιτιθέμενοι δεν λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την συγκάλυψη των δραστηριοτήτων τους και εκθέτουν τις υποδομές επίθεσης.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της εκστρατείας Thamar Reservoir εντοπίζεται στη Μέση Ανατολή, ενώ η λίστα των θυμάτων που έχουν στοχοποιηθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνει κυβερνητικούς και διπλωματικούς οργανισμούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και υψηλόβαθμα στελέχη των βιομηχανιών της άμυνας και της ασφάλειας.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS