ΑρχικήinetΗ Ε.Ε. βάζει τέλος στην φοροδιαφυγή της Amazon

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στην φοροδιαφυγή της Amazon

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στην φοροδιαφυγή της Amazon

Η κολοσσιαία διαδικτυακή εταιρεία εμπορίου, Amazon.com, έχει αλλάξει την φορολογική τακτική της όσον αφορά τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Wall Street Journal. Και συγκεκριμένα, έχει αρχίσει να καταχωρεί εισπράξεις από λιανικές πωλήσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά, αντί πρότεινος που περνούσε όλες τις πωλήσεις της μέσω Λουξεμβούργου, το οποίο βέβαια έχει χαμηλούς συντελεστές φόρου.

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στην φοροδιαφυγή της Amazon

 

Λόγω αυστηρότερου ελέγχου που πραγματοποιείται πλέον στον τρόπο που οι μεγάλες εταιρείες  αποφεύγουν τη φορολόγηση σε Ευρώπη και Αμερική τα τελευταία χρόνια, η διαδικτυακή εταιρεία κολοσσός αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την αλλαγή, η οποία και τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη Μαΐου, σύμφωνα με τη δήλωση υψηλά ιστάμενου στελέχους της εταιρείας στην εφημερίδα. Δήλωσε πως η εταιρεία είχε αρχίσει προετοιμασίες για τη διαφοροποίηση της δομής των λιανικών πωλήσεων πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Τον Οκτώβριο, η Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εποπτεύει τα μονοπώλια (antitrust) ξεκίνησε να διερευνά τη συμφωνία της εταιρείας Amazon με το Λουξεμβούργο για μειωμένη φορολόγηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει  στο γεγονός εάν το Λουξεμβούργο παραβίασε κανόνες της ίδιας, που αφορούν τις κρατικές χορηγήσεις, συνάπτοντας συμφωνία που επιτρέπει στην Amazon να λειτουργεί σχεδόν αφορολόγητα στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στις αρχές Μαίου ότι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προλάβει την προθεσμία του Ιουνίου για να βγάλει την απόφαση, για το εάν οι φορολογικές συμφωνίες μεταξύ μελών – κρατών με την Amazon και άλλες εταιρείες, όπως π.χ. η Apple και η Starbucks ήταν νόμιμες, γιατί τους λείπουν ακόμα αρκετά στοιχεία.

Το Λουξεμβούργο έχει βρεθεί στο στόχαστρο διεθνώς, κατόπιν των αποκαλύψεων που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην υπόθεση αυτή, τα λεγόμενα “LuxLeaks”, αποκαλύφθηκε βάσει εγγράφων που είχαν διαρρεύσει λεπτομερώς ο ρόλος που έπαιξε το συγκεκριμένο αυτό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βοηθώντας εταιρείες να διοχετεύσουν τα κέρδη τους μέσω Λουξεμβούργου για να πληρώνουν χαμηλούς φόρους, αντί υψηλότερων φόρων σε χώρες όπου η εταιρεία παρουσίαζε περισσότερες πωλήσεις.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS