ΑρχικήinetΣκάνδαλο διαφθοράς αποκαλύπτεται με την βοήθεια του BBM

Σκάνδαλο διαφθοράς αποκαλύπτεται με την βοήθεια του BBM

BBM

Αποκάλυψη σκανδάλου με την βοήθεια του Blackberry Messenger (BBM). Κάποιοι ανήθικοι επιχειρηματίες στην Βραζιλία, έμαθαν με τον άσχημο τρόπο πως ακόμη και τα πιο ασφαλή συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων δεν είναι τελικά και τόσο ιδιωτικά.

Επικοινωνίες μέσω του messaging system της Blackberry βοήθησαν τις βραζιλιάνικες αρχές, να διατηρήσουν επαφές με υπόπτους για ξέπλυμα χρήματος και τους φερόμενους πελάτες τους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν Βραζιλιάνοι βουλευτές και εργολάβοι, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η ψηφιακή αυτή παρακολούθηση οδήγησε σε ποινικές διώξεις πάνω από 100 άτομα, αλλά και στην περαιτέρω έρευνα 50 τουλάχιστον πολιτικών προσώπων της Βραζιλίας σαν μέρος της εξιχνίασης επιχείρησης με το κωδικό όνομα “Operation Car Wash”. Το σκάνδαλο έχει συγκλονίσει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και τον «γίγαντα» της πετρελαϊκής βιομηχανίας, την εταιρεία Petrobras.

Οι βραζιλιάνικες αρχές χρησιμοποίησαν λοιπόν αρχεία του Blackberry Messenger (BBM), που βρέθηκαν στην κατοχή τους μέσω μετοχών ? αλλά και με τη βοήθεια της Blackberry. Οι συνομιλίες όχι μόνο επιβεβαιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των ενόχων αλλά υποδεικνύουν και τις συναλλαγές χρημάτων καθώς και άλλες ύποπτες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν ακόμα καταδικαστικές αποφάσεις προς στιγμήν αλλά μάλλον για κάποιους απ’ τους ενόχους θα είναι δύσκολο να αρνηθούν την εμπλοκή τους.

Η πρόσβαση των βραζιλιάνικων αρχών στα δεδομένα και τις συνομιλίες του BBM εγείρει στους χρήστες ανησυχίες όσον αφορά την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια της ιδιωτικότητάς τους. Η εταιρία δεν σχολιάζει ιδιαίτερα το συμβάν, αλλά μας παραπέμπει σε πάγια πολιτική της που εξισορροπεί την «υποστήριξη νόμιμης πρόσβασης» σε σχέση με την ιδιωτικότητα. Εν ολίγοις, στην Βραζιλία δεν θα πρέπει να υποθέτει κανείς πως η κρυπτογράφηση από μόνο της θα κρατήσει ασφαλείς τις συνομιλίες του.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS