ΑρχικήsecurityΡώσοι χάκερς απειλούν -και- την Ελλάδα με μπλακ άουτ

Ρώσοι χάκερς απειλούν -και- την Ελλάδα με μπλακ άουτ

hacker

Μια ομάδα Ρώσων χάκερς, που είναι γνωστοί με το όνομα “Energetic Bear”, επιτίθεται σε ενεργειακές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε διαταραχή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, διαπιστώνουν ερευνητές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι χάκερς, που είναι επίσης γνωστοί και ως “Dragonfly“, εμφανίζονται να έχουν πόρους, μέγεθος και οργάνωση που μαρτυρά ότι διαθέτουν κάποια κρατική στήριξη, αναφέρει η Symantec Corp.

Στόχος των επιθέσεών τους είναι διαχειριστές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, διαχειριστές αγωγών πετρελαίου, εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και άλλες στρατηγικά σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις.

Πάνω από τις μισές επιθέσεις τους έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και την Ισπανία, αλλά στόχος έχουν γίνει επίσης η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Οι δραστηριότητες αυτής της ομάδας χάκερς αποδεικνύει πως καθώς ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της οικονομικής δραστηριότητας συνδέονται στο ίντερνετ και ελέγχονται μέσω αυτού, γίνονται ευάλωτα στο κυβερνοέγκλημα.

Οι συγκεκριμένοι χάκερς, που είναι ενεργοί τουλάχιστον από το 2011, φαίνεται πως δουλεύουν σε ωράριο… γραφείου, αφού η δραστηριότητά τους παρουσιάζεται από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (ώρα Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών της Αν. Ευρώπης), Δευτέρα έως Παρασκευή.

Η ίδια ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο, στο παρελθόν, ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και άλλους.
Σύμφωνα με την Symantec, η δράση τους δεν δείχνει να έχει ως κίνητρο την κατασκοπεία, αλλά η εταιρεία φαίνεται να ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο σαμποτάζ.

“Το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι να κλείσουν εντελώς τα συστήματα. Μπορεί να έχουμε μπλακ άουτ, για παράδειγμα”, σημειώνει αναλυτής της.

Πηγή: lykavitos.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS