ΑρχικήsecurityLightbeam: Ένα δωρεάν εργαλείο αποκαλύπτει ποια site μάς παρακολουθούν online

Lightbeam: Ένα δωρεάν εργαλείο αποκαλύπτει ποια site μάς παρακολουθούν online

mozilla_lightbeamΤο λογισμικό αναπτύχθηκε από τη Mozilla για το πρόγραμμα περιήγησης Firefox.

Ένα νέο πρόσθετο πρόγραμμα (add-on) για το Firefox κυκλοφόρησε το ίδρυμα Mozilla, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον πλοηγείται στον παγκόσμιο ιστό με τη βοήθεια του συγκεκριμένου browser να βλέπει ποιοι παρακολουθούν τις διαδικτυακές του συνήθειες.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Lightbeam και εμφανίζει σε ένα γράφημα ποια από τα σάιτ που επισκέπτεται ο χρήστης αξιοποιούν μεταξύ άλλων εταιρείες online μάρκετινγκ και διαφήμισης, εγκαθιστώντας στον υπολογιστή του αρχεία δεδομένων («cookies») για να καταγράφουν την online συμπεριφορά του.

Η δημιουργία του Lightbeam αποτελεί «ορόσημο» για τη Mozilla, στην προσπάθειά της να προσδώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο γίνεται πραγματικότητα η «στοχευμένη διαφήμιση» στο ίντερνετ. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος σπεύδουν να τονίσουν πως δεν είναι αντίθετοι με τη χρήση των cookies για εμπορικούς σκοπούς, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει ποιες εταιρείες και πώς ακριβώς καταγράφουν τις διαδικτυακές του συνήθειες.

Το πρόγραμμα έρχεται να αντικαταστήσει το Collusion, ένα ανάλογο εργαλείο που η Mozilla είχε αναπτύξει πειραματικά από την άνοιξη του 2012. Το καινούριο εργαλείο είναι πιο τελειοποιημένο και έχει περισσότερες δυνατότητες, επιτρέποντας για παράδειγμα σε όποιον το επιθυμεί να στέλνει τις σχετικές πληροφορίες ανώνυμα στη Mozilla, ώστε να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη βάση δεδομένων.

 

Πηγή: portal.kathimerini.gr

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS