Σε 3 μήνες ξεκινά η ενεργοποίηση του Kids Wallet για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους στα Social Media, ενώ έρχεται απαγόρευση πρόσβασης για τα παιδιά κάτω των 15 ετών.
Στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, προτάθηκαν μερικά μέτρα που θα εφαρμοστούν σε 3 στάδια:
-Άμεση ενεργοποίηση πλατφόρμας για γονικό έλεγχο.
-Ενεργοποίηση του kids wallet με ενσωματωμένες εφαρμογές και κανόνες.
-Νομοθετικές πρωτοβουλίες για το περιεχόμενο σε συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας και δικτύου.
Απαγόρευση social media για παιδιά
Στην σύσκεψη έγινε επισκόπηση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, όπως η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν οδηγίες για τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές. Επιπλέον, έρχεται η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.
Νέα εικόνα: Πώς ο Κρόνος κρύφτηκε πίσω από το φεγγάρι!
Βόρεια Κορέα: Κλάπηκαν crypto αξίας $ 659 εκατ. το 2024
Το TikTok ετοιμάζεται για κλείσιμο στις ΗΠΑ την Κυριακή;
Δείτε επίσης: Σουηδία: Θέλει να περιορίσει τους εφήβους από τα social media
Ένας από τους στόχους της εκστρατείας αυτής είναι να αναγκαστούν οι μεγάλες πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) να έρθουν σε κεντρική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές, μετρήσιμες δράσεις για να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι του κέρδους. Ο σχεδιασμός των εφαρμογών και των υπηρεσιών τους θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την ηλικία των χρηστών. Ήδη εκ σχεδιασμού οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά από τον εθισμό και να μη χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα για αυτόματη κατασκευή εξατομικευμένων προφίλ. Η γενική αρχή, ο χρυσός κανόνας είναι ένας: μην κάνετε κακό», λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται το age verification.Το εργαλείο μέσα από το οποίο σχεδιάζεται να γίνεται ο έλεγχος ηλικίας (Age Verification) είναι το kids wallet, μια ειδική εφαρμογή που θα προτείνεται να εγκαθιστούν οι γονείς στα κινητά των εφήβων.
Για να έχει νόημα όλη αυτή η προσπάθεια, είναι σημαντική η συμμετοχή των γονιών αλλά και η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το «πορτοφόλι» των παιδιών θα αντλεί στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας για να υπάρχει αποτύπωση της ηλικίας του χρήστη. Εφόσον προκύπτει ότι πρόκειται για παιδιά κάτω των 15 ετών, θα υπάρχει απαγόρευση πρόσβασης στα social media.
Δείτε επίσης: Social media και ψηφιακή ασφάλεια
Με το kids wallet, οι γονείς θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Μέσα από το kids wallet θα δίνονται οδηγίες στους γονείς για πώς θα μπορούν να ορίσουν το περιεχόμενο που μπορούν να βλέπουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, αλλά και τις ώρες χρήσης. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία απλή διαδικασία.
Αν και οι απόψεις για αυτή την απόφαση είναι ανάμεικτες, τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά αφού το 30% των χρηστών κοινωνικών δικτύων, παγκοσμίως, είναι παιδιά. Στην Ελλάδα, το 75% των παιδιών Δημοτικού έχει έστω ένα προφίλ στα social media. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για περιστατικά εξάρτησης από το Διαδίκτυο.
Η εξάρτηση από το κινητό επηρεάζει τους ανήλικους και τους εγκλωβίζει σε ένα καθεστώς «ανελευθερίας».
«Στα κοινωνικά δίκτυα οι αλγόριθμοι καθορίζουν όλες μας τις κινήσεις, παρεμβαίνουν στο υποσυνείδητό μας – προτού καν αποφασίσουμε τι θέλουμε να αγοράσουμε ή πού θέλουμε να πάμε διακοπές το καλοκαίρι, μέσω των δεδομένων που έχουν συλλέξει για εμάς, μπορούν να προκαθορίσουν τις συνήθειές μας και να προβάλλουν τις ανάλογες διαφημίσεις», τονίζει ο κ. Γεώργιος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ο οποίος δηλώνει υπέρ της προσπάθειας που ξεκινά στη χώρα μας για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών. «Είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε προάγει την ασφάλεια των παιδιών στα social media και θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η κυβέρνηση ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι ειδικά αυτά τα ακραία φαινόμενα βίας ή τα challenges, όπως το Superman, δεν πολλαπλασιάζονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Καθημερινά παρατηρούμε να αναπαράγονται με ραγδαίους ρυθμούς όλα τα πρότυπα συμπεριφοράς από influencers ή yοutubers για να υιοθετηθούν, στη συνέχεια, άκριτα από τα παιδιά. Να σημειωθεί, επίσης, η ιδιαίτερα εθιστική συμπεριφορά που προκαλείται στους ανήλικους από το TikTok», πρόσθεσε.
Δείτε επίσης: Απαγόρευση social media σε παιδιά – Ανάμεικτες οι αντιδράσεις των Αυστραλών
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έχει ήδη ψηφίσει νόμο για απαγόρευση της χρήσης social media από παιδιά κάτω των 16 ετών. Όπως λέει ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, ο νέος νόμος συντάχθηκε για την προστασία της ψυχικής υγείας των νεαρών Αυστραλών και θα τεθεί σε ισχύ σε ένα χρόνο από τώρα.
Ένα πιθανό αποτέλεσμα τέτοιων νόμων είναι η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την ψηφιακή κακοποίηση και την παρενόχληση στο διαδίκτυο, καθώς τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα έχουν πρόσβαση στα social media, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.
Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των social media σε παιδιά δεν θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων. Μάλιστα ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερους κινδύνους για τα παιδιά και ότι οι απαγορεύσεις «επηρεάζουν τα δικαιώματα πρόσβασης και συμμετοχής».
Επίσης, υπάρχει η άποψη ότι η απαγόρευση μπορεί να περιορίσει την ευκαιρία των παιδιών να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να κατανοήσουν τον κόσμο των νέων τεχνολογιών, ενώ μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις και στην κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών, καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τόπος όπου τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους.