ΑρχικήinetΜαλαισία: Αναδεικνύεται σε ισχυρό data center εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για AI

Μαλαισία: Αναδεικνύεται σε ισχυρό data center εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για AI

Η Μαλαισία αναδεικνύεται ως δυναμικό κέντρο δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ασία και ευρύτερα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες cloud computing και τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Μαλαισία

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, με σημαντικές επενδύσεις από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Nvidia και η Microsoft.

Δείτε σχετικά: Μαλαισία: Συνεργασίες για ενίσχυση εργατικού δυναμικού στον κυβερνοχώρο

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις έγιναν στη μικρή πόλη Johor Bahru, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον James Murphy, διευθύνοντα σύμβουλο της APAC στην εταιρεία πληροφοριών κέντρων δεδομένων DC Byte. «Φαίνεται ότι μέσα σε μερικά χρόνια, η [Johor Bahru] θα ξεπεράσει τη Σιγκαπούρη και θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά στη Νοτιοανατολική Ασία, ξεκινώντας από μια βάση σχεδόν μηδενική πριν από δύο χρόνια», είπε.

Η Johor Bahru αναγνωρίστηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στη Νοτιοανατολική Ασία στον Παγκόσμιο Δείκτη Κέντρων Δεδομένων 2024 της DC Byte. Η έκθεση ανέφερε ότι η πόλη διαθέτει συνολική παροχή κέντρων δεδομένων 1,6 γιγαβάτ, συμπεριλαμβανομένων έργων υπό κατασκευή, δεσμευμένων ή σε αρχικά στάδια σχεδιασμού. Η χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων συνήθως μετριέται βάσει της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Εάν όλη η προγραμματισμένη χωρητικότητα διατεθεί διαδικτυακά στην Ασία, η Μαλαισία θα υστερεί μόνο πίσω από τις μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ινδία. Μέχρι τότε, η Ιαπωνία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη, ηγείται επί του παρόντος στην περιοχή όσον αφορά τη χωρητικότητα των ζωντανών κέντρων δεδομένων.

Ο δείκτης δεν έδωσε λεπτομερή ανάλυση της χωρητικότητας των data centers στην Κίνα.

Μετατόπιση ζήτησης: Η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων σε υποδομές και αποθήκευση κέντρων δεδομένων παραδοσιακά κατευθύνεται στις καθιερωμένες αγορές της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση του cloud παγκοσμίως, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για παρόχους cloud σε αναδυόμενες αγορές όπως η Μαλαισία και η Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του παγκόσμιου παρόχου data center EdgeConneX.

Διαβάστε περισσότερα: iOS 18: Οι AI λειτουργίες που έρχονται θα αποκαλούνται «Apple Intelligence»

«Η αυξημένη ζήτηση για streaming, αποθήκευση δεδομένων και οτιδήποτε γίνεται μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου, ουσιαστικά σημαίνει μεγαλύτερη ανάγκη για κέντρα δεδομένων», δήλωσε ο Murphy.

Η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί επίσης εξειδικευμένα κέντρα δεδομένων που θα στεγάζουν τις μεγάλες ποσότητες δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ πολλά από αυτά τα κέντρα δεδομένων για AI θα κατασκευαστούν σε καθιερωμένες αγορές όπως η Ιαπωνία, ο Murphy δήλωσε ότι οι αναδυόμενες αγορές θα προσελκύσουν επίσης επενδύσεις λόγω των ευνοϊκών χαρακτηριστικών τους.

Τα AI data centers απαιτούν σημαντικό χώρο και ενέργεια. Επομένως, οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Μαλαισία, όπου η ενέργεια και η γη είναι φθηνές, προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σύγκριση με μικρότερες πόλεις-κράτη, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, όπου οι πόροι αυτοί είναι περιορισμένοι.

Spillover από τη Σιγκαπούρη

Οι φιλικές προς τα κέντρα δεδομένων πολιτικές έχουν καταστήσει τη Μαλαισία μια ελκυστική αγορά. Το 2023, οι αρχές εγκαινίασαν την πρωτοβουλία Green Lane Pathway, που επιταχύνει τις εγκρίσεις ισχύος, μειώνοντας τον χρόνο παράδοσης στα 12 μήνες για τα data centers.

Δείτε επίσης: Τα «fake news» εξακολουθούν να υπάρχουν στο Facebook

Ένας άλλος σημαντικός καταλύτης τα τελευταία χρόνια ήταν η διασυνοριακή πολιτική της Σιγκαπούρης. Παρά τη δεξαμενή ταλέντων, την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την εξαιρετική συνδεσιμότητα οπτικών ινών που την καθιστούν ελκυστική για κέντρα δεδομένων, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης άρχισε από το 2019 να περιορίζει την αύξηση της χωρητικότητας λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

Ως αποτέλεσμα, πολλές επενδύσεις και προγραμματισμένες δυναμικότητες έχουν μεταφερθεί από τη Σιγκαπούρη στο γειτονικό Johor Bahru τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, η Σιγκαπούρη άλλαξε στάση, δημοσιεύοντας έναν οδικό χάρτη για την αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων δεδομένων της κατά 300 MW, εφόσον πληρούνται τα πράσινα πρότυπα απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες έχουν προσελκύσει επενδύσεις από εταιρείες όπως η Microsoft και η Google.

Ωστόσο, η Σιγκαπούρη είναι πολύ μικρή για μεγάλης κλίμακας παραγωγή πράσινης ενέργειας, συνεπώς εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά, όπως δήλωσε ο Murphy της DC Byte. Οι τοπικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την υψηλή κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των The Straits Times.

Μαλαισία data center

Ο δήμαρχος του δημοτικού συμβουλίου του Johor Bahru, Mohd Noorazam Osman, δήλωσε ότι οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τις τοπικές ανάγκες σε νερό και ρεύμα.

Διαβάστε ακόμη: Τα «fake news» εξακολουθούν να υπάρχουν στο Facebook

Παράλληλα, ένας αξιωματούχος της Επιτροπής Επενδύσεων, Εμπορίου και Καταναλωτικών Υποθέσεων της Johor ανέφερε στο ST ότι η πολιτειακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει περισσότερες οδηγίες για τη χρήση πράσινης ενέργειας από τον Ιούνιο.

Πηγή: cnbc

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS