ΑρχικήsecurityΠώς οι εγκληματίες προσαρμόζουν τις απάτες τους για τη Black Friday

Πώς οι εγκληματίες προσαρμόζουν τις απάτες τους για τη Black Friday

Με την Black Friday να έχει ήδη αρχίσει, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ετοιμάσει κακόβουλο λογισμικό για επιθέσεις phishing και ψεύτικους ιστότοπους, ενώ οι αγοραστές ετοιμάζονται να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους.

Black Friday

Δείτε επίσης: FBI: Προειδοποιεί για brand phishing που στοχεύει πελάτες υψηλού προφίλ

Όπως επισημαίνουν ερευνητές της Kaspersky, οι απατεώνες στοχεύουν ήδη ανθρώπους με πλαστά εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.

Η εταιρεία ασφαλείας μοιράστηκε μια λεπτομερή αναφορά που υπογραμμίζει τις πιο κοινές απειλές που αναμένεται να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της φετινής Black Friday, καθώς και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μόνο τα προϊόντα της Kaspersky εντόπισαν πάνω από 40 εκατομμύρια επιθέσεις phishing από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, με τις Amazon, eBay, Alibaba και Mercado Libre να είναι οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι.

Ως εκ τούτου, εάν λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με προσφορές και εκπτώσεις σε μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη προσοχή.

Οι φορείς phishing διπλασίασαν την προσπάθειά τους να κλέψουν διαπιστευτήρια λογαριασμού για συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, με τον Οκτώβριο του 2021 να σημειώνει αύξηση 208% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ενώ τα τραπεζικά διαπιστευτήρια εξακολουθούν να αποτελούν βασικό στόχο, οι φορείς ηλεκτρονικού ψαρέματος τείνουν να επιλέγουν όλο και περισσότερο τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς αυτά έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια.

Δείτε ακόμα: Phishing email απειλεί influencers με διαγραφή των TikTok accounts τους

Η Kaspersky ανακάλυψε ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποίησαν 11 διαφορετικές οικογένειες κακόβουλου λογισμικού κατά των αγοραστών το 2021, με περισσότερες από τις μισές από αυτές να είναι παραλλαγές του Zeus banking trojan.

Ο κατάλογος άλλων δημοφιλών στελεχών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού το 2021, περιλαμβάνει επίσης το Qbot, το Anubis, το Trickbot και το Neurevt.

απάτες

Μια ενδιαφέρουσα τάση που προκύπτει από τα στατιστικά της Kaspersky είναι ο αριθμός των μολύνσεων, ο οποίος έχει μειωθεί από 20 εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια σε μόλις 10 εκατομμύρια φέτος.

Αυτή η μείωση είναι σύμφωνη με τη μετατόπιση της προσοχής των κακόβουλων παραγόντων στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Οι περισσότερες από αυτές τις οικογένειες trojan έχουν ένα στενό εύρος στόχευσης που περιορίζεται σε συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή πλατφόρμες, επομένως απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να στοχεύσουν μια μεγαλύτερη σειρά πιθανών θυμάτων.

Το κακόβουλο λογισμικό που αναπτύσσεται τώρα είναι πιο εξειδικευμένο για πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, με σκοπό να κλέψει διαπιστευτήρια λογαριασμού ηλεκτρονικού καταστήματος, αριθμούς τραπεζικών καρτών, βιογραφικά σημειώματα, ημερομηνίες λήξης και αριθμούς τηλεφώνου.

Δείτε επίσης: Δεν πέφτω στη παγίδα Black Friday! Γιατί δεν αξίζει να αγοράσω λάπτοπ;

Πώς θα προστατευτείτε

  • Να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι θα δείτε πολλές εκπτώσεις προϊόντων και προσφορές πωλήσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ωστόσο, η πιθανότητα ορισμένες από αυτές να είναι απάτες, είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως.
  • Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τον τραπεζικό σας λογαριασμό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια λύση ασφάλειας στο Διαδίκτυο από έναν αξιόπιστο προμηθευτή και να ελέγχετε πάντα ότι βρίσκεστε σε νόμιμο ιστότοπο πριν καταχωρίσετε τα στοιχεία πληρωμής σας.
  • Αν βρείτε μια προσφορά που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι πιθανώς μια απάτη ακόμη και αν πρόκειται για προσφορά Black Friday.
  • Τέλος, εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές πληρωμές αντί για πιστωτικές κάρτες, θα ήταν προτιμότερο λόγω των λιγότερο σοβαρών επιπτώσεων σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων.

Υπάρχουν επίσης εικονικές κάρτες μίας χρήσης με όρια χρέωσης, οπότε αν θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς ενώ ψωνίζετε από λιγότερο γνωστά καταστήματα, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε.

Εάν πρέπει να πληρώσετε με τον τραπεζικό λογαριασμό ή την κάρτα σας, βεβαιωθείτε ότι έχει χρεωθεί το σωστό ποσό και παρακολουθήστε στενά όλες τις μελλοντικές συναλλαγές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS