Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!
infosec

Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!

Σας προσκαλούμε στο Symantec Security Day 2018 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, μέσα από την πρακτική προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των σημερινών κυβερνοαπειλών. Στην ημερίδα αυτή θα εστιάσουμε στις τάσεις της αγοράς και τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον ψηφιακό...
Read More
infosec

Play Store: Κακόβουλες εφαρμογές με περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις

Πολλές νέες εφαρμογές χωρίς κάποια λειτουργικότητα έχουν τρυπώσει στο Google Play Store τον τελευταίο καιρό, και έχουν πετύχει περισσότερες από...
Read More
infosec

Instagram: Το εργαλείο λήψης δεδομένων διέρρευσε κωδικούς χρηστών

Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το...
Read More
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
Latest Posts

Εκτεθειμένα API Docker συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για Cryptojacking

dockerΝωρίτερα αυτό το έτος αναφέρθηκε ότι hackers χρησιμοποιούν μη ασφαλή συστήματα Docker και Kubernetes για να δημιουργήσουν containers που χρησιμοποιούνται για cryptomining. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα containers, είναι πακέτα που περιέχουν μια εφαρμογή και όλα όσα απαιτούνται για την εκτέλεση της. Αυτά τα πακέτα μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν ως containers σε συστήματα Docker ή Kubernetes.

Τα Docker containers αναπτύσσονται σε μια πλατφόρμα που ονομάζεται Docker Engine, όπου θα εκτελούνται στο παρασκήνιο μαζί με άλλα containers που αναπτύσσονται στο σύστημα. Εάν το Docker Engine δεν είναι σωστά ασφαλισμένο, οι επιτιθέμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από απόσταση το API του Docker Engine για να αναπτύξουν containers δικής τους δημιουργίας και να τα χρησιμοποιήσουν στο σύστημα.

Η Trend Micro έχει εντοπίσει πρόσφατα έναν εισβολέα που σαρώνει εκτεθειμένα API Docker Engine και τα χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη containers που κατεβάζουν και εκτελούν έναν miner.

Όταν το container εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί, θα ξεκινήσει ένα script auto.sh που θα κατεβάσει ένα Monero miner και θα το ρυθμίσει ώστε να ξεκινήσει αυτόματα. Το script θα κατεβάσει επίσης λογισμικό port scanning, το οποίο θα σαρώνει για άλλες ευάλωτες παρουσίες του Docker Engine στις θύρες 2375 και 2376 και θα προσπαθήσει να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Για να αποτρέψει τους επιτιθέμενους από την εκμετάλλευση μη ασφαλών εφαρμογών του Docker Engine, η Trend Micro προτείνει στους διαχειριστές να χρησιμοποιούν τις ακόλουθες πρακτικές ασφαλείας:

Δυναμώστε την ασφάλεια. Το Center for Internet Security (CIS) έχει μια παραπομπή που μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές συστημάτων και τις ομάδες ασφαλείας να καθιερώσουν ένα σημείο αναφοράς για να εξασφαλίσουν το Docker engine.

Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες του container είναι πιστοποιημένες, υπογεγραμμένες και από ένα αξιόπιστο μητρώο (δηλ. Docker Trusted Registry). Η χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων σάρωσης εικόνων συμβάλλει στη βελτίωση των κύκλων ανάπτυξης.

Εφαρμόστε το principle of least privilege. Για παράδειγμα, περιορίστε την πρόσβαση στο daemon και κρυπτογραφήστε τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που χρησιμοποιεί για σύνδεση στο δίκτυο. Το Docker παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας του daemon socket.

Διαμορφώστε σωστά πόσα containers πόρων επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται (control groups και namespaces).

Ενεργοποιήστε τις ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας του Docker για να βοηθήσετε στην υπεράσπιση έναντι των απειλών. Το Docker παρέχει αρκετές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε με ασφάλεια τις εφαρμογές που βασίζονται σε αυτό.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *