ΑρχικήsecurityΕκτεθειμένα API Docker συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για Cryptojacking

Εκτεθειμένα API Docker συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για Cryptojacking

dockerΝωρίτερα αυτό το έτος αναφέρθηκε ότι hackers χρησιμοποιούν μη ασφαλή συστήματα Docker και Kubernetes για να δημιουργήσουν containers που χρησιμοποιούνται για cryptomining. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα containers, είναι πακέτα που περιέχουν μια εφαρμογή και όλα όσα απαιτούνται για την εκτέλεση της. Αυτά τα πακέτα μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν ως containers σε συστήματα Docker ή Kubernetes.

Τα Docker containers αναπτύσσονται σε μια πλατφόρμα που ονομάζεται Docker Engine, όπου θα εκτελούνται στο παρασκήνιο μαζί με άλλα containers που αναπτύσσονται στο σύστημα. Εάν το Docker Engine δεν είναι σωστά ασφαλισμένο, οι επιτιθέμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από απόσταση το API του Docker Engine για να αναπτύξουν containers δικής τους δημιουργίας και να τα χρησιμοποιήσουν στο σύστημα.

Η Trend Micro έχει εντοπίσει πρόσφατα έναν εισβολέα που σαρώνει εκτεθειμένα API Docker Engine και τα χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη containers που κατεβάζουν και εκτελούν έναν miner.

Όταν το container εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί, θα ξεκινήσει ένα script auto.sh που θα κατεβάσει ένα Monero miner και θα το ρυθμίσει ώστε να ξεκινήσει αυτόματα. Το script θα κατεβάσει επίσης λογισμικό port scanning, το οποίο θα σαρώνει για άλλες ευάλωτες παρουσίες του Docker Engine στις θύρες 2375 και 2376 και θα προσπαθήσει να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Για να αποτρέψει τους επιτιθέμενους από την εκμετάλλευση μη ασφαλών εφαρμογών του Docker Engine, η Trend Micro προτείνει στους διαχειριστές να χρησιμοποιούν τις ακόλουθες πρακτικές ασφαλείας:

Δυναμώστε την ασφάλεια. Το Center for Internet Security (CIS) έχει μια παραπομπή που μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές συστημάτων και τις ομάδες ασφαλείας να καθιερώσουν ένα σημείο αναφοράς για να εξασφαλίσουν το Docker engine.

Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες του container είναι πιστοποιημένες, υπογεγραμμένες και από ένα αξιόπιστο μητρώο (δηλ. Docker Trusted Registry). Η χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων σάρωσης εικόνων συμβάλλει στη βελτίωση των κύκλων ανάπτυξης.

Εφαρμόστε το principle of least privilege. Για παράδειγμα, περιορίστε την πρόσβαση στο daemon και κρυπτογραφήστε τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που χρησιμοποιεί για σύνδεση στο δίκτυο. Το Docker παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας του daemon socket.

Διαμορφώστε σωστά πόσα containers πόρων επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται (control groups και namespaces).

Ενεργοποιήστε τις ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας του Docker για να βοηθήσετε στην υπεράσπιση έναντι των απειλών. Το Docker παρέχει αρκετές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε με ασφάλεια τις εφαρμογές που βασίζονται σε αυτό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS