ΑρχικήsecuritySpyware μετατρέπει τον υπολογιστή σας σε κάμερα παρακολούθησης

Spyware μετατρέπει τον υπολογιστή σας σε κάμερα παρακολούθησης

spyware

Ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για υποκλοπές, αποκαλύφθηκε πρόσφατα από ερευνητές ασφαλείας της ESET. Το spyware ονομάζεται InvisiMole και είναι ενεργό τουλάχιστον από το 2013.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το InvisiMole παραμένει κρυμμένο και εκτελεί πολύ στοχευμένες ενέργειες ώστε να μη γίνεται αντιληπτό από τα θύματα. Τα κακόβουλα στοιχεία του spyware, μετατρέπουν τον υπολογιστή – στόχο σε «κάμερα κατασκοπείας» ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του θύματος.

Οι δυνατότητές του επεκτείνονται επίσης στην παρακολούθηση του υπολογιστή για τον εντοπισμό πληροφοριών συστήματος, ενεργών services και ενεργών διεργασιών, πληροφοριών δικτύωσης, σάρωση ασύρματων δικτύων, εύρεση πληροφοριών τοποθεσίας (geolocation), παρακολούθηση συγκεκριμένων μονάδων δίσκου κλπ. Όλες αυτές οι εργασίες εκτελούνται χρησιμοποιώντας τα component modules, RC2FM και RC2CL.

Η λειτουργία αυτού του spyware μπορεί να εξηγηθεί μέσω της αρχιτεκτονικής του. Αρχικά το malware χρησιμοποιεί ένα DLL wrapper, το οποίο κάνει το κακόβουλο λογισμικό να μοιάζει με νόμιμο αρχείο DLL.

Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί επίσης και άλλες προηγμένες μεθόδους για την μόλυνση των ευπαθών συστημάτων αλλά και για την αποφυγή  εντοπισμού ώστε να παραμένει ενεργό.

Ανεξάρτητα όμως από τις μεθόδους που υιοθετεί αυτό το spyware για να μένει ενεργό στα μολυσμένα συστήματα, το πραγματικό payload της επίθεσης παραμένει το ίδιο. Αφού συνδεθεί στον server εντολών και ελέγχου, κατεβάζει επιπλέον δεδομένα για την εγκατάσταση backdoors.

Το InvisiMole κρυπτογραφεί τα εσωτερικά του αρχεία, τις δικτυακές του επικοινωνίες και τα αρχεία διαμόρφωσής του για να μένει κρυμμένο.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη τεχνική ανάλυση του spyware InvisiMole στο blog της ESET και να μάθετε περισσότερα για αυτό το περιβόητο εργαλείο hacking.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS