ΑρχικήsecurityΚώδικας σε USB προκαλεί BSOD ακόμη και σε κλειδωμένα PC

Κώδικας σε USB προκαλεί BSOD ακόμη και σε κλειδωμένα PC

USBΚατά το παρελθόν, έχουμε αναφερθεί ξανά στους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η χρήση ενός USB που έχουμε βρει στο δρόμο. Μπορεί να περιέχει κακόβουλα προγράμματα που στοχεύουν τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Ένας ερευνητής ασφαλείας της Bitdefender, ο Marius Tivadar, υπογράμμισε τη σημασία αυτού του ζητήματος μέσω του proof-of-concept code (Via: CSO Online).

Όταν τοποθετείτε ένα άγνωστο USB stick στον υπολογιστή σας (το οποίο περιέχει αυτό τον κώδικα), αυτός ο κακόβουλος κώδικας μπορεί να προκαλέσει το περίφημο Blue Screen of Death (BSOD) στα λειτουργικά συστήματα των Windows της Microsoft. Το ελάττωμα που εκμεταλλεύεται στην προκειμένη περίπτωση, έχει να κάνει με το πώς τα Windows χειρίζονται εικόνες NTFS.

Στη σελίδα GitHub, ο Tivadar περιγράφει ότι κάποιος μπορεί να προκαλέσει BSOD χρησιμοποιώντας μια “χειροποίητη εικόνα NTFS”. Επιπλέον, αυτή η άρνηση εξυπηρέτησης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το admin, το limited user account ή το user mode. “Μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ακόμα κι αν είναι κλειδωμένο.”

Οι επηρεαζόμενες εκδόσεις των Windows (αν και δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές) που μπορούν να γίνουν στόχος αυτής της επίθεσης είναι:

  • Windows 7 Enterprise 6.1.7601 SP1, Build 7601 x 64
  • Windows 10 Pro 10.0.15063, Build 15063 x64
  • Windows 10 Enterprise Evaluation Insider Preview 10.0.16215, Build 16215 x64

Η αναφορά στο GitHub περιγράφει επίσης τη μέθοδο προετοιμασίας των εικόνων NTFS. Μετά την επίθεση, ενεργοποιείται το auto-play και το σύστημα καταρρέει αυτόματα.

Αν το auto-play αναλάβει δράση, η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί και όταν το σύστημα είναι κλειδωμένο. Ο Tivadar πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά πρέπει να αποθαρρύνεται.

Ο ερευνητής ενημέρωσε τη Microsoft σχετικά με το ζήτημα, αλλά η εταιρεία δεν ξεκίνησε ένα CVE (Common Vulnerabilities and Exposures) ούτε εξέδωσε κάποιο επίσημο patch. Ωστόσο, η εταιρεία επιδιόρθωσε το ζήτημα κάποια στιγμή χωρίς να ενημερώσει τον Tivadar. Ως αποτέλεσμα, η επίθεση του κώδικα BSOD δεν είναι δυνατή στα πρόσφατα Windows 10 Build 16299.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS