Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
Latest Posts

Fireball: 250 εκατομμύρια μολυσμένοι υπολογιστές

Fireball: Ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν μια νέα τεράστια καμπάνια κακόβουλου λογισμικού που έχει μολύνει ήδη περισσότερους από 250 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, Windows και Mac OS.

Το malware ονομάζεται Fireball και είναι ένα πακέτο adware που αποκτά πλήρη έλεγχο των προγραμμάτων περιήγησης του θύματος μετατρέποντάς τα σε ζόμπι. Έτσι επιτρέπει στους επιτιθέμενους να κατασκοπεύουν την κυκλοφορία ιστού του θύματος και ενδεχομένως να κλέβουν τα δεδομένα τους.

Οι ερευνητές της Check Point, οι οποίοι ανακάλυψαν αυτήν την μαζική εκστρατεία κακόβουλου λογισμικού, συνέδεσαν την επιχείρηση με την Rafotech, μια κινεζική εταιρεία που ισχυρίζεται ότι προσφέρει ψηφιακό μάρκετινγκ και εφαρμογές παιχνιδιών σε 300 εκατομμύρια πελάτες.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το Fireball για τη δημιουργία εσόδων με την έγχυση διαφημίσεων στα προγράμματα περιήγησης. Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί και να προκαλέσει μια τεράστια καταστροφή με σημαντικά περιστατικά στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως.

Το Fireball συνοδεύεται από άλλα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού που κάνετε λήψη από το Internet. Μόλις εγκατασταθεί, το κακόβουλο πρόγραμμα εγκαθιστά plugins στο πρόγραμμα περιήγησης για να μπορεί να το διαχειριστεί. Αμέσως αρχίζει με την αντικατάσταση των προεπιλεγμένων μηχανών αναζήτησης και των αρχικών σελίδων με ψεύτικες όπως την trotux[dot]com.

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν ένας χρήστης εγκαθιστά κάποιο δωρεάν λογισμικό, δεν σημαίνει ότι εγκαθιστά και κάποιο πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό ταυτόχρονα» αναφέρουν οι ερευνητές. «Είναι πιθανό ότι η Rafotech χρησιμοποιεί πρόσθετες μεθόδους διανομής, όπως τη διάδοση δωρεάν λογισμικού με ψεύτικα ονόματα, ή spam.»Fireball

Η ψεύτικη μηχανή αναζήτησης απλά ανακατευθύνει τα ερωτήματα του θύματος είτε στο Yahoo.com είτε στο Google.com και περιλαμβάνει pixels παρακολούθησης που συλλέγουν τις πληροφορίες του θύματος.

To Fireball δεν είναι νόμιμο και μπορεί να κατασκοπεύει την κυκλοφορία ιστού του θύματος. Μπορεί να εκτελέσει οποιοδήποτε κακόβουλο κώδικα στους μολυσμένους υπολογιστές, να εγκαταστήσει plug-ins, ή και να εκτελέσει αποδοτικό κακόβουλο λογισμικό που δημιουργεί τεράστια κενά ασφαλείας σε στοχευμένα συστήματα και δίκτυα.

«Από τεχνικής απόψεως, το Fireball εμφανίζει εξαιρετικές τεχνικές απόκρυψης και ποιοτικής αποφυγής δυνατοτήτων ανίχνευσης, δομή πολλαπλών επιπέδων και ευέλικτη επικοινωνία με C&C, όπως κάνει ακριβώς και ένα τυπικό κακόβουλο λογισμικό», αναφέρουν οι ερευνητές.

Το adware Fireball χτυπάει την επισκεψιμότητα του ιστού των χρηστών για να ενισχύσει τα έσοδα των ιδιοκτητών του από διαφημίσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει και την δυνατότητα να διανέμει πρόσθετα κακόβουλα προγράμματα.

«Με βάση το εκτιμώμενο ποσοστό μόλυνσης, μία στις πέντε εταιρείες παγκοσμίως είναι ευαίσθητες σε μια μεγάλη παραβίαση», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *